Четвер, 28.03.2024, 22:29
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пацарнюк М.,ЗАСТОСУВАННЯ МАРКЕТИНГУ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Пацарнюк М.,ЗАСТОСУВАННЯ МАРКЕТИНГУ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ...
Пацарнюк М.,ЗАСТОСУВАННЯ МАРКЕТИНГУ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ...
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 19:18 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Пацарнюк Мар’яна,



спец. «Облік і аудит», д.ф.н.,
Наук. кер. – Вдовічена О.Г.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



ЗАСТОСУВАННЯ МАРКЕТИНГУ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ ДЛЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ



Соціальні мережі стали широко популярними по всьому світу за дуже короткий термін. Зацікавленість населення у них є зрозумілою, адже за пірамідою потреб А. Маслоу прагнення до самовираження є вищою потребою людини [4]. Проте, більшість споживачів не задумуються над тим, що соціальні мережі можуть бути корисними не тільки для них як для користувачів, а й для підприємств, як простір для просування власного бренду. Тому питання принципів застосування маркетингу у соціальних медіа є актуальним, як для користувачів, так і для підприємств.
Питаннями маркетингу у соціальних мережах займалося багато маркетологів, серед них О. Завойко, Н. Будкевич, Ю. Масієнко, О.Чуксина, В.Сова та багато інших.
Маркетинг у соціальних мережах (SMM) – порівняно нова сфера діяльності підприємства, яку зараз активно опановують. Точного визначення цього поняття в літературі поки що немає, проте сформувалось загальне – це сукупність методів, за допомогою яких люди можуть створювати та обмінюватись діловими та іншими зв’язками в Інтернеті [2].
Популярність соціальних мереж на сьогодні важко переоцінити. За кілька останніх років соціальні мережі стали найпопулярнішими ресурсами в Інтернеті: сьогодні Facebook, Twitter і Linkedin у США й Західній Європі, а «Вконтакте» й «Однокласники» в країнах СНД – це сайти з мільйонами активних користувачів. Ці ресурси відвідують 75% українських користувачів Інтернету [2].
Соціальні мережі є справді ефективною платформою для поширення маркетингових повідомлень до кінцевого споживача. Створення сторінки компанії в соціальних мережах, фактично, знімає проблему залучення трафіку та створення контенту (наповнення сайту інформацією). Це робитимуть самі користувачі. Запускаючи механізми вірусного маркетингу, вони збільшуватимуть не лише трафік, але й кількість зовнішніх посилань на ресурс, що забезпечить його високий рейтинг у пошукових системах [2].
Маркетинг у соціальних медіа може бути реалізований кількома методами. Найпоширенішими з них є наступні:
− створення спільнот чи сторінок підприємства (бренду) – це певне представництво компанії у соціальних медіа, яке дає змогу швидко поширювати інформацію про новинки, запрошувати на різні заходи, проводити цільові дослідження щодо визначення потреб споживачів;
− персональний брендинг – індивідуальна підтримка репутації кращих робітників, створення певних зв’язків між цільовою аудиторією та працівниками;
− робота із блог сферою – це корпоративний блогінг, twitter-маркетинг та робота із «лідерами думок» (популярними блогерами).
Просуваючи продукт у соціальних мережах, підприємство отримує такі переваги, як:
1) тривале спілкування безпосередньо з цільовою аудиторією;
2) підвищення продажів;
3) підвищення популярності продукту;
4) швидке реагування на потреби споживачів;
5) автономне формування бренду [3].
Стратегії просування в соціальних мережах відрізняються у кожного бренду. Підприємством може бути обрана будь-яка тактика маркетингу. Проте варто враховувати наступні особливості: по-перше, потрібно постійно підтримувати цікавість відвідувачів сторінки або блогу. По-друге, звертатись до користувача на зрозумілій для нього мові. Важливо також пам’ятати, що оновлення інформації повинно бути регулярним, тобто повинен бути живий зв'язок між вами та користувачами [1].
Важливим аспектом при виборі стратегії маркетингу у соціальних мережах є вибір цільової аудиторії. Якщо у соціальній мережі домінують користувачі віком до 25 років, то їм не будуть настільки цікаві, наприклад, будівельні матеріали, як, скажімо модний одяг та парфуми. Наступним постає питання, у якій саме соціальній мережі можна досягти більшого успіху при правильному позиціонуванні бренду. Тут важливо уважно проаналізувати статистичні дані. Адже більшість соціальних мереж в офіційні статистиці вказує вік власних користувачів тільки виходячи з даних про нього у тих користувачів, які його зазначили, а це в середньому складає 43% від усіх користувачів [1].
Отже, соціальні медіа дають можливість, минаючи посередників, спілкуватися з кінцевими споживачами, тестувати попит, дізнаватися, що подобається або не подобається цільовій аудиторії, а найважливіше – вони дозволяють робити це абсолютно безкоштовно. Просування товару чи послуги у соціальних мережах – є важливим кроком до вдосконалення маркетингової діяльності підприємства.
Список використаних джерел:
1.Чумаченко А. Важливість правильного позиціонування бренду в соціальних медіа. [Текст] / Андрій Чумаченко // Маркетинг в Україні. – 2011. – №2. – С.46-51
2. Назаревич О. Соціальні мережі – привабливий інструмент для маркетологів. [Електронний ресурс] / Назаревич Олег // персональний блог Олега Назаревича. – Режим доступу: http://taltek.info/sotsial....v.html.
3. Соколова В. Плюси і мінуси маркетинга у соціальних мережах. [Електронний ресурс] / Валерія Соколова // Збірник статтей компанії Promodo від 25 травня 2011р. – Режим доступу: http://www.optimization.com.ua/article....ah.html
4. Осовська Г.В. Основи менеджменту [Текст] : навчальний посібник / Г.В Осовська., О.А.Осовський. – К.: Кондор, 2006. – 664 с.
 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Пацарнюк М.,ЗАСТОСУВАННЯ МАРКЕТИНГУ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: