Пятниця, 29.03.2024, 07:46
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Барановська К., СТАН ТА ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвід і перспективи » Барановська К., СТАН ТА ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ
Барановська К., СТАН ТА ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ
conf-cvДата: Субота, 24.11.2012, 20:59 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Барановська К.В.




5 курс, с-ть «Маркетинг», д/ф,
Наук. кер. – Боднарук О.О.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м.Чернівці




СТАН ТА ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ



Сьогодні стан умов та безпеки праці в Україні характеризується наявністю та зростанням питомої ваги небезпечних та шкідливих виробничих факторів у загальній системі виробничих факторів, які обумовлюють ризики ушкодження для здоров’я та життя працюючих. Кількість працівників, які працюють у несприятливих умовах праці висока і коливається в окремих видах економічної діяльності від 25 до 60% тому рівень виробничого травматизму на підприємствах України з урахуванням обсягів виробництва продукції є досить високим.
Ця проблема актуальна не тільки в нашій країні, вона є глобальною. За загальними підрахунками експертів Міжнародної організації праці (МОП) у результаті нещасних випадків і захворювань на виробництві щодня у світі в середньому гине 5 тис. осіб, що загалом становить від 2 до 2,3 млн. випадків смертності на рік. Підраховано, що майже 4% ВВП витрачає суспільство через травматизм, смертність і захворювання [1,с.114]. Економічні витрати, котрих зазнає суспільство через травматизм, виявляються не тільки у видатках на компенсаційні виплати. Вони включають втрати внаслідок зниження обсягів виробництва, що в свою чергу призводить до зростання собівартості продукції, що випускається, порушення виробничих ка¬лендарних планів, пошкодження виробничого обладнання. Крім того, травмування і ушкодження здоров'я громадян на виробництві стано¬вить значну загрозу для національної безпеки у демографічній сфері.
Отже, посилення профілактичної роботи щодо запобігання нещасних випадків на виробництві залишається досить актуальним.
Мета статі – дослідити стан і напрями профілактики виробничого травматизму в Чернівецькій області.
На сьогодні рівень смертельного ризику на виробництві України залишається в 2,3 рази вищий від се¬реднього для держав з розвиненою ринковою економікою і на 11% вищий, ніж у Європі в цілому [3,с.69].
В Чернівецькій області станом на 1 2012 року зареєстровано понад 12 тис. суб’єктів господарювання, 37 тис. виробничих об'єктів та 112 об'єктів підвищеної небезпеки, на яких працює майже 140 тис. людей [4]. В минулому році державним наглядом за станом промислової безпеки та охорони праці охоплено 175 суб’єктів господарювання та понад тисячу виробничих об'єктів та об'єктів спеціальних видів нагляду.
Аналіз виробничого травматизму засвідчує, що останніми роками в Чернівецькій області спостерігалась позитивна тенденція до зниження виробничого травматизму. Так, за 2010 рік на підприємствах області зареєстровано 54 страхових випадки, в тому числі 5 випадків із смертельним наслідком, проти 64 випадків у 2009 року, у т.ч. 8 із смертельним наслідком. У 2011 році в цілому у регіоні кількість травм на виробництві було зменшено ще на 8,8%, проте допущено зростання випадків загального травматизму у будівельній галузі, енергетиці, виробництві дерева та виробів з дерева.
Що стосується рівня смертельного травматизму на підприємствах області, то у минулому році він збільшився порівнянно з попереднім періодом і склав 10 осіб. (рис.1) Особливе занепокоєння викликає стан травматизму на підприємствах соціально-культурної сфери, де зареєстровано 6 смертельних випадків.

Рис.1.Динаміка виробничого травматизму у Чернівецькій області

Найбільш травмонебезпечними на Буковині залишаються професії лісоруба та будівельника. Так, минулого року проведено 28 розслідувань нещасних випадків, що сталися у ПП “Травіс-Буд”, ПП Крепак О.П., ТзОВ “Карпатія-Буд”, ФГ “Дружба народів-Довжок” та ін., обласною прокуратурою порушено 14 кримінальних справ. За допущені порушення вимог законодавства з охорони праці до адміністративної відповідальності притягнуто 591 працівник, з них 221 – перший керівник. В минулому році було проведено перевірку підприємств-надрокористувачів, яких на Буковині налічується 106 – на кар’єрах проведено 127 перевірок, 22 з них – спільно з органами прокуратури, внаслідок чого до адміністративної відповідальності притягнуто 45 посадових осіб, з яких 24 – керівники підприємств, порушено 3 кримінальні справи [4].
Заходи попередження травматизму зводяться до усунення безпосередніх загроз або сприяють усуненню причин його виникнення. Тому цих заходів так само багато, як і самих причин. На підприємствах необхідно проводити ретельне розслідування кожного випадку травматизму з виявленням причин, що його викликають, і вжиттям відповідних заходів щодо усунення їх. Крім того, потрібно систематично за визначені періоди (місяць, квартал, рік) аналізувати всі випадки травм за їх характером і причинам. Такий аналіз дозволяє установити найчастіщі і характерні для даного підприємства причини травматизму і зосередити основні зусилля на їхньому усуненні.
Заслуговує на увагу вивчений та розповсюджений серед інших роботодавців досвід роботи щодо попередження та недопущення виробничого травматизму у ВАТ «Укртелеком», УДППЗ «Укрпошта», ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат», Автодор, КМУ «Теплокомуненерго», Чернівецький держлісгосп, ВАТ «Трембіта», ВАТ ЕК «Чернівціобленерго», ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат» тощо.
З метою попередження нещасних випадків на виробництві та підвищення рівня безпеки потрібно постійно проводити профілактичну роботу щодо запобігання нещасним випадком на виробництві та поширення спеціальних знань. З цією метою управлінням виконавчої дирекції Фонду Чернівецької області у 2011 році організовано та профінансовано проведення навчання 335 спеціалістів, які вирішують питання охорони праці, на суму 80,0 тис. грн.; фінансування заходів з пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці на загальну суму 58,0 тис. грн. За рахунок коштів Фонду розроблено та розповсюджується на безоплатній основі плакати з висвітленням позитивного досвіду профілактичної роботи ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат №1» та ДП «Неполоківський комбінат хлібопродуктів державного агентства резерву України» для розповсюдження позитивного досвіду роботи серед інших підприємств. Розроблено також та надано до друку за рахунок коштів Фонду профільні плакати з охорони праці, за тематикою «Охорона праці в деревообробці, металообробці та будівництві». Тематика плакатів вибрана відповідно до проведеного аналізу причин нещасних випадків на виробництві за останні роки.
З метою привернення уваги суспільства до питань охорони праці проводиться комплекс заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням з нагоди Всесвітнього дня охорони праці. За рахунок коштів Фонду розроблено та надруковано 500 примірників плакатів-календарів до Дня охорони праці, які на безоплатній основі розповсюджуються серед роботодавців з метою привернення уваги до охорони праці та здійснення профілактичних заходів. За підсумками тижневика відбулося відзначення кращих трудових колективів, керівників організацій, підприємств, служб охорони праці, з врученням грамот та грошових премій.
Але профілактичні заходи щодо зниження рівня виробничого і транспортного травматизму характеризуються комплексним підходом до організації охорони і безпеки праці та, відповідно, до посилення контролю (нагляду) за її неухильним дотриманням. Головна їх ідея - максимальне врахування в організації праці та її охороні засад ринкового статусу нашої економіки, який передбачає не тільки адекватну оплату праці, але й взаємовигідну (роботодавець - працівник) реалізацію досягнень науково-технічного прогресу, зокрема у галузі створення нових технологій на базисному рівні підвищення безпеки виробництва. Те саме можна сказати й про підвищення гарантій безпеки під час експлуатації транспорту.
Така концепція безпеки праці збігається з „Технологічним біллем про права", розробленим і поширеним в усіх індустріальних країнах Міжнародною асоціацією кваліфікованих робітників. Її головна ідея полягає в тому, „що трудящі можуть брати участь у прогресі виробництва тільки за рахунок скорочення робочого часу, поліпшення безпеки праці, підвищення кваліфікації працюючих, більш високого рівня життя і заробітної плати" [2, с. 249].
Широке впровадження в економіку новітніх надбань науково-технічної революції об'єктивно часто призводить до зворотних негативних соціальних явищ - тяжких аварій та масового виробничого і транспортного травматизму. Тому використання будь-яких нових чи удосконалених механізмів і технологій повинне супроводжуватися відповідним суворо регламентованим дозволом служб безпеки праці з подальшим посиленим контролем за безпекою.
Науково-технічна революція завжди випереджає, іноді з трагічними наслідками, діючу систему охорони праці. Охорона праці дуже рухома й відповідно повинна постійно вдосконалюватися. Шляхи її поліпшення доцільно одночасно шукати як у віддаленому минулому (досвід), так і в сьогоденні (сучасні проблеми), і в майбутньому (наукове прогнозування). Тобто необхідно своєчасно визначати техніку й технології з певним ризиком, з підвищеною складністю експлуатації, коли очевидна доцільність їх подальших конструктивних змін. Щодо цього є давно відомою й досить поширеною теза про надійність безпечної техніки, прийнятна тільки умовно, після перевірки часом, без поспішного спрощення діючих правил безпеки.
Водночас упровадження ефективних заходів щодо запобігання травматизму можливе лише за належного кадрового забезпечення всієї системи безпеки праці, що пов'язано з необхідним її фінансуванням.
Із урахуванням характеру й особливостей ринкової економіки України доцільно вдосконалити діючу систему охорони праці на підприємствах. Замість розрізнених доповнень і змін законодавства про охорону праці потрібно на основі Закону „Про охорону праці України" приймати більш спрямований на економічне сьогодення Закон „Про організацію охорони праці в Україні" та Закон „Про контроль за додержанням правил охорони праці в Україні". Якщо перший закон ураховуватиме специфічні особливості ринкової економіки та їх організаційне забезпечення, то другий буде концентровано передбачати всебічне підвищення ролі вимог охорони праці в реалізації всіх видів відповідальності, зокрема кримінальної, власників підприємств, інженерно-технічних і рядових працівників. Отже, альтернативним варіантом є й прийняття Закону „Про контроль за джерелами підвищеної небезпеки".
Посилення профілактичної роботи щодо запобігання нещасним випадком на виробництві, поширення спеціальних знань і передового досвіду сприятимуть поліпшенню організаційної роботи з питань охорони праці в Україні в цілому і Чернівецькій області зокрема.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Губенко Г.М. , Шкодина Л.Г. Особливості використання людського фактора виробництва в умовах трансформаційних змін економічної системи //Збірник наукових праць Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди "Економіка".-2008.-№8.-С.113-117.
2. Мельник П. В. Заходи щодо зниження виробничого і транспортного травматизму: кримінологічний аспект//Науковий вісник Національного університету ДПС України (економіка, право).- 2012. - 1(56) - С.248-252.
3. Романенко Н. В. Забезпечення ефективності заходів з профілактики виробничого травматизму під час виконання робіт на висоті.//Комунальне господарство міст. Серія "Технічні науки та архітектури".-2010.-№91.-С.69-71.
4. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань - [Електронний ресурс] - http://www.social.org.ua/

 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвід і перспективи » Барановська К., СТАН ТА ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: