Четвер, 28.03.2024, 22:42
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Удянський А., Шляхи забезпечення інноваційного розвитку... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Удянський А., Шляхи забезпечення інноваційного розвитку...
Удянський А., Шляхи забезпечення інноваційного розвитку...
conf-cvДата: Четвер, 10.05.2012, 16:14 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Андрій Удянський




к. ю. н., доцент кафедри банківської справи Костюченко О.Є.

Харківський інститут банківської справи УБС НБУ, м. Харків




Шляхи забезпечення інноваційного розвитку в Україні



Інноваційний розвиток в Україні належить до потенційних можливостей держави для економічного розвитку. З цією метою держава повинна забезпечити бізнес необхідними науковими кадрами та створити належне правове середовище для ведення бізнесу щодо впровадження інноваціних технологій, а також забезпечити доступ до банківських кредитів з поміркованими процентними ставками.
Проблема розвитку інноваційної діяльності в нашій країні полягає в тому, що вже тривалий час залишаються невирішені питання щодо пріоритетних інноваційних проектів і залишається недосконалим механізм оподаткування суб’єктів інноваційної діяльності.
Проаналізувавши Закон України «Про інноваційну діяльність» у першій його редакції можна виділити наступні пільги з оподаткування для суб’єктів господарювання, що займаються інноваційною діяльністю, а саме пільги щодо сплати ПДВ та оподаткування прибутку, земельний податок 50%, пільги щодо митного обкладання сировини, обладнання, комплектуючих та інших товарів (крім тих, що являються підакцизними), які пріоритетні для виконання інноваційного проекту, але не виробляються в Україні або не відповідають вимогам проекту [1].
Це свідчить про те, що законодавство надало суттєві пільги підприємствам, які займаються інноваційною діяльністю. Але починаючи з 2003 року ці пільги щорічно призупинялися законами про Держбюджет на відповідний рік. А вже у 2005 році всі ці норми Закону України «Про інноваційну діяльність» було скасовано. Отже ці пільги так і не були практично застосовані в інноваційній діяльності.
Поряд із цим розвиток інновацій в Україні гальмується кадровим потенціалом підприємств, установ, організацій. Дані свідчать [2], що більшість вчених в Україні працюють в науково-дослідницьких організаціях, їх чисельність на 2010 рік становила 141,1 тис. осіб, що менше на 5,7 тис. осіб порівняно з 2009 роком. В той же час в країнах ЄС більшість вчених займаються дослідженнями й розробками і працюють у сфері виробництва.
Вважаємо, що зараз у посткризових умовах, важливою є підтримка суб’єктів господарювання банківськими кредитами. Саме такі кредити і надає АТ «Український банк реконструкції та розвитку» у своїй кредитній програмі «Реконструкція та розвиток», такі кредити суб’єкт господврювання може отримати на таких умовах [3]: 1) внесення позичальником власного внеску у розмірі не менше ніж 20% від загальної вартості проекту; 2) наявність бізнес – плану та техніко - економічного обґрунтування (ТЕО) проекту; 3) наявність прогнозного руху грошових коштів (cash - flow) кредитного проекту; 4) валюта кредиту – гривня з лімітом до 15 млн. грн. Термін користування кредитом до 5 років. Клієнт може вибрати вид кредиту – кредит чи кредитна лінія. Забезпечення - усі види забезпечення. Базова процентна ставка - 18% річних (процентна ставка за кожним кредитом встановлюється індивідуально з урахуванням усіх ризиків, пов’язаних з конкретним позичальником та проектом). Погашення відсотків – щомісячно. Погашення кредиту згідно графіку, який погоджено з банком. Комісія - одноразова, 1% від суми кредиту/кредитної лінії.
Але не багато вітчизняних банків пропонують такі умови кредитування і цьому слугують наступні причини: 1) відсутність стимулу банківських установ у кредитуванні таких проектів; 2) висока ступінь ризику неповернення коштів; 3) тривалий термін кредитування; 4) високі процентні ставки; 5) відсутність досвіду банківських установ у кредитуванні інноваційної діяльності.
Як свідчить світовий досвід, більшість інноваційних проектів створюється на малих та середніх підприємствах, яким вкрай необхідна підтримка і стимулювання з боку держави. Тому, на нашу думку, на суб’єктів господарювання, які займаються науковими розробками та впроваджують нові технології, необхідно поширити дію механізмів пільгових податкових ставок. Щодо фінансово-банківської діяльності то тут також необхідно реалізувати певні заходи, а саме: 1) знизити ставку норми обов’язкового резервування коштів для банків, які займаються інноваційним кредитуванням; 2) ввести державне страхування кредитів, що надані суб’єктам господарської діяльності під інноваційну діяльність; 3) звільнити банки від оподаткування їх прибутку, отриманого від інноваційного кредитування з терміном більш ніж 3 роки; 4) надавати довгострокове рефінансування НБУ банкам, які мають високоефективні інноваційні проекти, які мають стратегічні пріоритети для державної економічної політики.
Висновки. Для того щоб оптимально збалансувати інтереси підприємств і держави, а також наповнити коштами Державний бюджет і дохід суб’єктів інноваційної діяльності, Україні вкрай необхідно розробити максимально дієвий податковий механізм. Також необхідно створити економічне та правове середовище для активізації кредитування банками інноваційних процесів. Це в свою чергу дасть змогу банкам не тільки займатися кредитуванням, а й впливати на науково-технічний розвиток, а також і стимулювати використання інтелектуального потенціалу.
Список літератури:
1. Про інноваційну діяльність: Закон України від 4.07.2002 р. №40-IV // Урядовий кур’єр. – 2002. - 7 серп.
2. Наукова та інноваційна діяльність в Україні. Статистичний збірник 2011 р. – К.: Держкомстат України.
3. Сайт банку АТ «Український банк реконструкції та розвитку». [Електронний ресурс]. – режим доступу : http://www.ubrr.com.ua

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Удянський А., Шляхи забезпечення інноваційного розвитку...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: