Четвер, 28.03.2024, 11:49
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Григоряк І., ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ РОЗВИТКУ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Григоряк І., ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ РОЗВИТКУ...
Григоряк І., ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ РОЗВИТКУ...
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 10:51 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ірина Григоряк,




Наук. кер. – Пендюр В.В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ



Підприємництво – це провідний сектор ринкової економіки, який забезпечує насиченість ринку товарами та послугами, сприяє здоровій конкуренції. Наявність в економіці країни підприємницької діяльності та різних форм власності створює важливі передумови для формування і розвитку ринкових відносин.
Сьогодні дана тема є досить актуальною, адже саме з малим підприємництвом держава пов’язує надію на швидкі позитивні структурні зміни в економіці, вихід з економічної кризи та створення умов для розширення впровадження ринкових реформ.
Питаннями розвитку малого підприємництва в Україні займалися такі українські вчені як А.В. Гринюк, І.А. Максименко, В.К. Збарський, Р.В. Рудик, С.І. Рум’янцева та інші.
На даний час найактуальнішими проблемами є розробка нових та вдосконалення чинних нормативних документів з питань визначення чітких підходів до власності та форм її захисту; створення сприятливого податкового, інвестиційного, інноваційного та цінового режимів для суб’єктів малого підприємництва; упорядкування механізмів державного регулювання та контролю підприємницької діяльності.
В Україні вже прийнято основоположні закони, які відповідають європейським принципам регулювання підприємницької діяльності, а саме:
• «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (від 15.05.2003р. № 755), який регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців;
• «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (від 11.09.2003р. № 1160-ІV), який визначає правові та організаційні засади реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності;
• «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (від 06.09.2005р. № 2803-ІV), який визначає правові та організаційні засади функціонування дозвільної системи у сфері господарської діяльності і встановлює порядок діяльності дозвільних органів, уповноважених видавати документи дозвільного характеру, та адміністраторів;
• «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (від 01.06.2000р. № 1775-III), який визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування;
• «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (від 05.04.2007р. № 877-V), який визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
Малий бізнес в Україні за кількістю підприємств становить основу підприємництва.
Із загальної кількості підприємств 93,7 відсотка – це малі підприємства, 5,8 відсотка – середні підприємства і лише 0,5 відсотка – великі підприємства [1].
Малі підприємства зосереджені у таких сферах: торгівля, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку; операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям; промисловість та будівництво.
Для підтримки малого підприємництва в Україні реалізуються щорічні заходи Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва та регіональні програми розвитку малого підприємництва [1].
Взагалі розвиток малого підприємництва – важлива економічно-політична проблема, розв’язання якої потребує цілісної системної методології розвитку малого підприємництва з точки зору як бюджету і податків, так і ставлення держави до малого бізнесу. Початок дійсного піднесення в розвитку малого підприємництва в цілому є неминучим, проте воно значною мірою визначатиметься реальним піднесенням та пожвавленням розвитку всієї економічної системи України [2, 71].
Для нормального розвитку малого підприємництва необхідно вирішити ряд недоліків:
1. Низький рівень інформатизації - саме він заважає підприємцям та громадянам в доступі до інформації про умови та процедури отримання дозволів, висновків, погоджень, інших нормативно-правових актів дозвільного характеру.
2. Недосконалість нормативно-правових актів України та бюрократичні проблеми, процес реєстрації підприємства та отримання дозволу на початок його становлення та функціонування – є досить витратним та проблемним.
3.Одним з найважливіших факторів є податкова система України, від якої залежить ефективність підприємницької діяльності та стрімка динаміка розвитку малого бізнесу. Тому дуже великі недоліки оподаткування ускладнюють підприємницьку діяльність.
Якщо відбудуться структурні зрушення стосовно ліквідації основних недоліків – це все призведе до значного удосконалення функціонування малих підприємств, збільшить ефективність народного господарства, значно зменшить рівень безробіття та підвищить вагомий внесок малими підприємствами у внутрішній валовий продукт країни. Адже, саме малі підприємства є невід’ємною частиною ефективної ринкової економіки, тому потрібно створювати необхідні та належні умови для їх становлення, розвитку та процвітання в Україні.
Список використаних джерел:
1. Розвиток підприємницької діяльності в Україні [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrexport.gov.ua/ukr/zakon_v_sferi_zed/ukr/5225.html
2. Рудник Р.В. Критерії виокремлення суб’єктів малого та середнього підприємництва / Р.В.Рудник // Економіка АПК. – 2009. - №4, с.68-72.

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Григоряк І., ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ РОЗВИТКУ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: