Субота, 20.04.2024, 04:25
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Івасюк А., РОЗВИТОК ЛІЗИНГУ В УКРАЇНІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Івасюк А., РОЗВИТОК ЛІЗИНГУ В УКРАЇНІ
Івасюк А., РОЗВИТОК ЛІЗИНГУ В УКРАЇНІ
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 22:49 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Аліна Івасюк,



4 курс, спец.» Менеджмент « Наук. кер. – Бурдяк О.В,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці




РОЗВИТОК ЛІЗИНГУ В УКРАЇНІ




Лізинг посідає важливе місце в економіці багатьох країн і є ознакою їхнього прогресивного розвитку. На багатьох розвинених ринках лізинг є найбільшим джерелом зовнішнього фінансування, за допомогою якого придбаваються близько 50 % техніки. У країнах Чехії, Естонії, Угорщини оновлення основних фондів підприємства на 30-40 % відбувається за рахунок лізингу [1].
У пошуках фінансових ресурсів для розвитку бізнесу більшість компаній все частіше віддають перевагу лізингу перед кредитом, особливо в сьогоднішній ситуації, коли отримати кредит дуже складно. У такій ситуації потрібним є пошук якісно нових методів оновлення матеріальної бази підприємств. Одним із найефективніших і сучасних методів може стати лізинг [2].
Першою подією переходу України до цивілізованого ринку лізингових відносин можна вважати збори членів Європейської федерації національних лізингових асоціацій «Євро-лізинг», які відбулися в жовтні 1997 р. У їх роботі брали участь 278 делегатів з 26 країн, а також представники найбільших банків Європи та США. Рішенням загальних зборів «Євролізингу» Україна була прийнята повноправним членом цієї європейської економічної структури. Членство в «Євролізингу» створило додаткові можливості тіснішої співпраці України з європейськими країнами у сфері лізингу та залучення іноземних інвестицій.
Аналізуючи ринок лізингових послуг в Україні, спостерігається стадія його становлення, і очевидним є необхідність збільшення обсягів лізингових операцій, оскільки багато вітчизняних підприємств характеризуються несприятливим станом матеріально-технічної бази. Проте за даними Українського об'єднання лізингодавців (УОЛ) відбувається зростання лізингового ринку в Україні. Позитивна тенденція розвитку знаходить свій прояв у збільшені кількості укладених лізингових угод. Так у 2010р. було укладено 12 105 угоди, що у 2 рази більше, ніж у 2009 р. (6089 угод). Вартість діючих договорів фінансового лізингу на кінець 2-го кварталу 2010 р. становила 28,6 млрд. грн., що на 8,7 млрд. грн. менше у порівнянні з аналогічним періодом 2009р.; у кількісному вираженні їх обсяг становив 22 038 угод. Такі тенденції пов’язані зі зростанням обізнаності щодо лізингу серед широкої громадськості та державних службовців, швидким розвитком фінансових ринків України, а також кращим доступом до кредитних ресурсів за останні періоди до настання фінансової кризи [3].
Серед договорів фінансового лізингу переважають угоди в галузі транспорту (49,4%) , сільського господарства (11,5%), будівництва. Причому, наразі дані галузі вважаються ризикованими для інвестування, що пов’язане з падінням попиту і цін на дану продукцію.
У зв’язку з тим, що лізингові операції з нерухомістю відсутні (криза на ринку будівництва, падіння попиту на нерухомість та відповідно цін, відсутністю платоспроможних споживачів на даний час), частка їх є нульова, якщо розглядати придбані об’єкти лізингу за групами основних фондів Основними джерелами фінансування лізингових операцій в 2010 році є банківські кредити (41,82%), власні кошти (35,61%) лізингових компаній, позичкові кошти юридичних осіб (22,15%), причому слід зауважити стрімке зростання їх питомої ваги в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року [4].
Отже, в аналізованому періоді відзначено стрімкий ріст лізингових послуг в Україні з домінуванням, проте, коротко- та середньотермінових угод. Лізинговими послугами користуються здебільшого великі підприємства, а середнім і малим вони все ще мало доступні через високу вартість. У структурі лізингового портфеля домінують транспорт, виробниче обладнання, сільськогосподарська техніка, комп'ютерна техніка та телекомунікаційне обладнання. Але, разом з тим, на нашу думку, з огляду на нинішню економічну ситуацію в Україні, зокрема на стан фінансового сектору, не можна не визнати, що потрібно лізинг розвивати. Адже активне впровадження лізингових операцій сприятиме оновленню основних фондів завдяки збільшенню доступу підприємств до зовнішніх джерел фінансування інвестицій. Крім цього, розвиток лізингу стимулюватиме підвищення ефективності кредитної політики банків у результаті створення конкурентного середовища між джерелами фінансування.
Розвиток лізингу в Україні допоможе розвитку малого та середнього бізнесу. Це, у свою чергу, призведе до багатьох позитивних змін в економіці. Зокрема, до лізингових операцій залучаться великі кошти банківських установ, страхових, акціонерних та інших товариств. Відбудеться стовідсоткове кредитування, яке не вимагатиме негайного початку платежів. Контракт з лізингу буде набагато простіше отримуватися, ніж позика. Отримання необхідного обладнання в лізинг стане вигіднішим, ніж за контрактом купівлі-продажу. Також виникне можливість отримати додаткові інвестиції від іноземних партнерів, причому не в грошовому вираженні, а в машинах та устаткуванні. Через лізинг можна буде оперативно реконструювати виробництво та направляти зекономлені кошти на інші потреби.

ЛІТЕРАТУРА
1. Горемикін В. А. Лізинг: підруч. / В. А. Горемикін. – К.: Основи, 2008. – 942с.
2.Отченаш К. Г. Ринок фінансового лізингу у цифрах / К. Г. Отченаш, Т. М. Драган // Лізинг в Україні: Інформ.-аналіт. бюлетень. – 2009. – № 2. – С. 1-3.
3.Українське об’єднання лізингодавців: Підсумки діяльності лізингодавців за 2009 рік. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http//www.leasing.org.ua
4. Ладюк О. Д. Розвитоклізингу в Україні: переваги і недоліки/ О. Д. Ладюк // Финансы, учёт, банки. – 2008. – № 14. – С. 59-65.


 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Івасюк А., РОЗВИТОК ЛІЗИНГУ В УКРАЇНІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: