Субота, 20.04.2024, 00:18
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Корнівська М., ТНК ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Корнівська М., ТНК ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ...
Корнівська М., ТНК ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ...
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 21:44 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Марина Корнівська,



4 курс, спец. “ міжнародна економіка ”, д.ф.н.,
Наук. Кер. - Келару І. О.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці




ТНК ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ



Одним з чинників залучення в Україну іноземних інвестицій – є стимулювання діяльності ТНК. До списку глобальних корпорацій, представлених на вітчизняному ринку можна віднести Coca-Cola, Samsung, Toyota, Nestle, Nokia, Metro Cash&Carry, Procter&Gamble, British American Tobacco, McDonalds та деякі інші ТНК.
Для ТНК найбільш привабливими є українська харчова промисловість, підприємства торгівлі, фінансовий сектор, фармацевтика. Саме в цих галузях обіг капіталу є швидким, а комерційні ризики – мінімальні [3, с.232].
Визначальна причина діяльності ТНК на території України є пошук нових ринків збуту. Більшість ТНК приваблює передусім великий внутрішній ринок України. ТНК можна розглядати як найкращий спосіб залучення довгострокових інвестицій в Україну. Проте процес іноземного інвестування в Україні гальмується численними чинниками. Основними серед них є: нечітка правова система; корупція; великий податковий тягар; низький рівень доходів громадян; мінливість політичного, економічного середовища; відсутність матеріальної інфраструктури; проблеми виходу на внутрішній і зовнішній ринки [5, с.33].
Можна визначити основні позитивні і негативні сторони від діяльності ТНК. Серед основних факторів позитивного впливу слід назвати:
- ТНК сприяють оптимальному розподілу усіх видів ресурсів;
- завдяки ним активніше поширюються нові товари і технології;
- сприяють посиленню конкуренції;
- завдяки ним розширюється міжнародна співпраця [4, с.37].
До основних факторів можливого негативного впливу діяльності ТНК належать:
- небезпека перетворення країни-реципієнта в місце скидання застарілих і екологічно небезпечних технологій;
- нав'язування компаніям країни-реципієнта далеко не самих перспективних напрямів у системі розподілу праці в рамках ТНК;
- можливість масового відтоку іноземних інвестицій з економіки приймаючої країни, що може викликати закриття підприємств та виникнення пов'язаних з цим негативних явищ ;
- відплив прибутку закордонної філії на фінансування внутрішнього інвестиційного процесу материнської компанії [1, с.85].
Для покращення інвестиційної привабливості України можна запропонувати такі напрямки:
- потрібно створювати власні ТНК, що дасть можливість збільшити обсяги надходжень до державного бюджету, знизить рівень неефективного використання природних ресурсів та забруднення навколишнього середовища. Для цього держава повинна створити відповідну законодавчу і нормативно-правову базу, яка була б опорою для вітчизняних виробників;
- доцільно стимулювати українських виробників пільговими кредитами, що в свою чергу зацікавить їх і дасть стимул до ефективної роботи і нарощування потужностей;
- залучення до своєї господарської діяльності сторонніх спеціалізованих організацій (Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІС), Всесвітня туристська організація), що у більшості випадків є економічно вигіднішим, ніж налагодження всіх процесів безпосередньо в межах однієї компанії [4, с.40];
- ТНК активно впливають на реструктуризацію виробництва, тому доцільним є оновлення технологічної бази підприємств, що дасть можливість більш швидше і якісніше здійснювати виробництво продукції, яка буде конкурентоспроможною з іноземною.
Формування українських ТНК може стати одним з стратегічних пріоритетів державної політики, яка за умови створення відповідного зовнішнього середовища, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності економіки і забезпечить виживання національних підприємств в умовах глобалізації світової економіки. В даний період національні виробники неминуче програють конкурентну боротьбу з іноземними виробниками. При цьому забезпечення балансу між іноземними і українськими ТНК загострить конкурентну боротьбу на ринку і сприятиме як кращому задоволенню потреб споживачів, так і підвищенню конкурентоспроможності національної економіки.
Використана література:
1. Адинцев О.В. Наслідки діяльності ТНК у світі // Актуальні проблеми міжнародних відносин.- 2008.- №73,Ч.1.- с. 84-86.
2. Плотніков О.В. Фінансовий менеджмент у транснаціональних корпораціях / О.В. Плотніков // Актуальні проблеми економіки. - 2009. - № 3. – с. 28-33.
3. Руденко Л.В. Управління потоками капіталів у сучасній бізнес-моделі функціонування транснаціональних корпорацій / Л.В. Руденко // Журнал Європейської економіки. – 2009. – Т.8 № 2 – с. 232-233.
4. Сорока І.Б. Транснаціональні корпорації та їх роль у процесі активізації міжнародної інтеграції / І.Б. Сорока // Актуальні проблеми економіки. – 2009. - № 9. – с. 35-41.
5. Федоренко В.Г. Транснаціональні корпорації як системоутворюючий фактор розвитку національних економік / В.Г. Федоренко // Інвестиції: практика та досвід. – 2009. - № 7. – с. 31-34.
 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Корнівська М., ТНК ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: