Четвер, 18.04.2024, 20:16
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Чернова І., Становлення національних економічних інтересів.. - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Функціонування економічних систем в умовах глобалізаційних процесів » Чернова І., Становлення національних економічних інтересів..
Чернова І., Становлення національних економічних інтересів..
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 21:08 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ірина Чернова,

3 курс, с-ть «Фінанси»
Наук. кер. – Руснак Л.Р.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ м. Чернівці

Становлення національних економічних інтересів в Україні у сучасних економічних умовах


У статті досліджується питання сутності та становлення національних економічних інтересів в Україні у сучасних економічних умовах. Зроблена спроба проаналізувати та виявити недоліки розвитку національних економічних інтересів України.
Інтереси пов’язані здебільшого з культурним рівнем, психологією та звичаями. Економіка не може розвиватися без інтересів суспільства. Якщо розглядати економічні інтереси у взаємозв’язку з виробничими відносинами, тоді можна дати таке визначення: економічні інтереси – це вигода, яка реалізується суб’єктом в процесі господарської діяльності. Так як, суб’єкт спрямовує ресурси, розум, ідеї та увагу на отримання матеріальних вигод[ 4, с.97]
Таким чином, економічні інтереси можна класифікувати за певними критеріями:
1. за ступенем важливості;
2. за ознакою суб’єктивності;
3. за часовою ознакою;
4. за ступенем усвідомлення;
5. за об’єктом інтересів[2, с.19]
Національні економічні інтереси з’являються при становленні країни незалежною. Але ця категоріє є слаборозвинутою. Щоб зрозуміти детальніше категорію «національні економічні інтереси», потрібно виявити основні види економічних інтересів, а саме:
• національні економічні інтереси, які є проявом економічних відносин і суперечностей у економічній сфері ;
• економічні інтереси створені для задоволення духовних та матеріальних потреб людини. На рівні держави вони об'єднуються в системну сукупність національних економічних інтересів і виражаються конкретними економічними інтересами;
• економічний інтерес містить об'єкт (на що спрямований інтерес) та суб'єкт (хто має інтерес);
• економічні інтереси, які виявляються, у вигляді сукупності певних економічних форм (інструментів);
• зміст економічний інтерес спрямований на досягнення цілей[1].
Звідси, економічні інтереси є важливою формою розвитку економічних відносин та продуктивних сил.
Змістом забезпечення економічної безпеки є захист національних економічних інтересів, який в свою чергу є функцією системи забезпечення безпеки економічної сфери. Метою національних економічних інтересів, є підтримання стану, який буде збалансованим, стійким до загроз, зможе ефективно прискорити економічне зростання.
За теперішніх умов, основним економічним інтересом є інтерес власника засобів виробництва в одержанні прибутку. Для того, щоб його задовільнити власник засобів виробництва повинен впроваджувати нові технології, наймати кваліфікованих працівників, шукати шляхи скорочення витрат на підприємстві, покращує номенклатуру підприємсива тощо. Це забезпечує особистий інтерес підприємця та найманих працівників. Основною ціллю національної планової економіки є інтерес суспільства.
Головним інтересом у системі національних економічних інтересів є той, який:
• показує економічні проблеми певного етапу;
• виступає відображенням реальних інтересів особи, колективу і суспільства;
• трансформується у відповідну економічну політику, спонукаючи до діяльності, спрямованої на вирішення проблем даного етапу економічного розвитку[2, с.36].
В Україні головним інтересом виступає-відновлення зруйнованого
виробництва, що допоможе у подальшому економічному та соціальному прогресі.
На даний час, це стан до якого треба прямувати(стан який відповідає повністю вимогам ринкової економіки).
Визначення національних економічних інтересів, ґрунтується на всій сукупності цілей соціального та економічного розвитку країни, на певному етапі; врахуванні економічної сфери та переліку загроз щодо неї; системі визначених кількісних та якісних критеріїв стану економічної сфери[3].
Слід зазначити, що національні економічні інтереси повинні затверджуватись та визначатись на державному рівні у складі Стратегії забезпечення економічної безпеки України. Але за теперішніх умов, реалізація економічних інтересів тільки починає впроваджуватися, тому що економічна сфера не є достатньо розвиненою.
Також, національні економічні інтереси допоможуть у проведенні ефективної роботи з плануванням та прогнозуванням соціально-економічного розвитку України. Якщо при цьому, визначити необхідність національного економічного інтересу та дослідити його взаємодію з плануванням та прогнозуванням соціально-економічного розвитку[4, c.103].
Але загалом, національні економічні інтереси визначаються необхідністю покращення добробуту народу. Їхнє здійснення можливе, лише тоді, коли буде об’єднання зусиль держави, суспільства, суб’єктів економічної діяльності, політичних партій.
В Україні національні економічні інтереси не є повністю врахованими у здійснення економічної політики, тому це негативно позначається на результатах діяльності суб’єкта господарювання. Необхідно визначити основні шляхи реалізації національних економічних інтересів, дослідити проблему міжнародної конкурентоспроможності країни, знати як захистити національні економічні інтереси у світовому просторі. А без використання національних економічних інтересів, для досягнення соціально-економічних цілей, розвиток громадянського суспільства не має реальної основи[3, с.185].
Щоб покращити національні економічні інтереси, необхідно дотримуватись певних завдань, а саме:
• визначити певні теоретичні основи дослідження економічних інтересів;
• дослідити всі погляди вчених на економічні інтереси
• з’ясувати сутність і роль національного економічного інтересу
• проаналізувати процеси реформування відносин власності
• проаналізувати становлення нової системи економічних інтересів у трансформаційний період;
• дослідити структурну перебудову вітчизняної економіки
• проаналізувати формування внутрішнього ринку
• дослідити взаємодію важелів державного та ринкового регулювання економікою;
• показати вплив глобалізації на формування та реалізацію національних економічних інтересів і обґрунтувати способи їх захисту у світовому просторі[1].
Загалом, національні економічні інтереси визначаються необхідністю посідання певного місця в світовому поділі праці, яке б відповідало її трудовим, природнім ресурсам та сприяло реалізації потенціалу держави. Отже, національні економічні інтереси створені для підтримування стану, який буде стійким та збалансованим, допоможе прискорити економічне зростання. Та якщо об’єднати зусилля суспільства та держави відбудеться ефективне здійснення поставлених завдань.

Список використаної літератури:
1. Концепція (основи державної політики) національної безпеки України// Голос України. — 1997. — 4 лютого.
2. Ковальчук С.С. Національні економічні інтереси : монографія / С.С. Ковальчук: Київ, ун-т.-2005. — 316 с.
3. Мунтіян В.І. Економічна безпека України / В.І. Мунтіян.: КВЩ.- 1999.- 462 с.
4. Варналій З.С. Економічна безпека: навчальний посібник / З.С. Варналій.: Знання,2009. – 647 с.
5. Економічна безпека України: сутність і напрямки забезпечення : монографія / В.Т. Шлемко, І.Ф. Бінько: НІСД, 1997. – 144с.

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Функціонування економічних систем в умовах глобалізаційних процесів » Чернова І., Становлення національних економічних інтересів..
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: