Пятниця, 19.04.2024, 18:04
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Делікатна М., Класифікації видів страхування туристів... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Делікатна М., Класифікації видів страхування туристів...
Делікатна М., Класифікації видів страхування туристів...
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 21:41 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Делікатна Марина

Наук. кер. Свідунович-Васковська М.І.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці

Класифікації видів страхування туристів в Україні


Важливу роль в особистому страхуванні відіграє страхування туристів, зокрема і його класифікація.

Зважаючи на велику кількість підходів щодо класифікації страхування , усю різноманітність його різновидів, призначених для страхового захисту туризму, можна згрупувати у три галузі: особисте, майнове та страхування відповідальності, що відповідає загальноприйнятим підходам щодо класифікації страхування залежно від предметів страхування.
Крім того, може мати місце класифікація страхування залежно від: видів договорів страхування; способу відшкодування збитків; кількості видів страхування у страховій програмі; території дії полісу.
В Україні ліцензування страхової діяльності на основі видів та форм страхування. В рамках кожного виду страхування можуть виділятися його різновиди, які уточнюють обєкт страхування. В деяких країнах окремо виділяють страхування туристів (Естонія), страхування надання допомоги особам, котрі потрапили у скрутне становище під час подорожі або під час відсутності у місці постійного проживання (Польща).
У більшості країн страхування туристів не виділяється в окремий різновид страхування, а здійснюється в рамках медичного страхування, страхування від нещасного випадку, або включається у поліси так званого домашнього страхування. В європейському законодавстві окремо виділяється страхування надання допомоги особам, які потрапили у скрутну ситуацію при подорожуванні, знаходячись поза домівкою або поза місцем постійного проживання.
Даний вид страхування покриває ризики, які відсутні у базовому покритті в рамках обов’язкового медичного страхування.
В нашій країні не існує окремого виду ліцензій на здіснення страхування туристів. Страхові компанії одержують ліцензії на основі розроблених правил страхування медичних витрат та нещасного випадку. Кожна страхова компанія, котра одержує ліцензію згідно з чинним законодавством, подає в органи нагляду за страховою діяльністю правила страхування, які розроблені в рамках одного або декількох різновидів страхування: Правила страхування відповідальності за оплату наданих медичних та інших послуг під час поїздки за кордон (страхування відповідальності); Правила страхування від нещасних випадків (особисте страхування); Правила страхування багажу пасажирів повітряного транспорту (майнове страхування) тощо.
Страхова компанія в рамках ліцензії «Страхування вантажів і багажу» може розробляти правила як страхування різноманітних вантажів, так і багажу пасажирів усіх видів транспорту.
Планується привести класифікацію страхування в Україні у відповідність до законодавства країн ЄС. Так у проекті Закону України «Про страхування» (ст. 5) передбачено введення страхування надання допомоги особам, що зіткнулися з труднощами під час подорожей або поза місцем проживання. Особлива ситуація склалася при страхуванні анулювання одорожі або її перериванні та при страхуванні цивільної відповідальності туристів. Тут відсутній єдиний підхід щодо ліцензування.
Якщо проаналізувати вплив видів і форм туризму на різновиди страхових продуктів, то можна виявити певну закономірність. Згідно з офіційною статистичною звітністю, за видами мотивації виділяють такі види подорожей з метою туризму: службову поїздку, організований туризм, приватну поїздку. Ст. 4 ЗУ «Про внесення змін до ЗУ «Про туризм» за організаційними формами розрізняє міжнародний та внутрішній туризм. У залежності від категорій осіб, які здійснюють туристичні подорожі, їх цілей, об’єктів, що відвідуються, чи інших ознак виділяють такі види туризму: дитячий, молодіжний, сімейний, для осіб похилого віку, для інвалідів, культурно-пізнавальний, лікувально-оздоровчий, спортивний, релігійний, екологічний, сільський, підводний, гірський, пригодницький, мисливський, автомобільний, самодіяльний тощо.
Кожен з представлених форм та видів туризму потребує специфічного страхового покриття, яке відрізняється лімітом відшкодування, переліком ризиків та обмеженнями страхового покриття. Типові страхові програми, як правило, не діють для громадян, які виїжджають за кордон з метою працевлаштування, а також для спортсменів та осіб, що планують займатися активним відпочинком. Для осіб, які здійснюють багаторазові поїздки за кордон протягом року, призначені спеціальні програми.
Особлива увага приділяється страхуванню осіб, які планують займатися зимовими видами спорту та екстремальним туризмом. Такі програми, крім традиційного медичного страхування та страхування від нещасних випадків, передбачають страхування спортивного інвентарю, а також страхування відповідальності за завдання шкоди життю, здоров’ю та майну третіх осіб.
У залежності від вартості страхових програм, вони можуть передбачати додаткові послуги:
- розшук та повернення загубленого багажу;
- юридичну допомогу;
- забезпечення послуг з оренди автомобіля та бронювання місця в готелі;
- замовлення проїздних квитків та багато інших.
Чим більш диверсифікований пакет послуг може запропонувати страхова компанія, чим більш унікальними є її послуги з точки зору якості або ціни, тим сильніше клієнт прив’язаний до компанії і тим більш стійке положення на ринку вона має.
Позитивно на розвиток страхування туристів в Україні би влинуло розповсюдження комплексних банківсько-страхових послуг, які передбачають наявність страхового покриття для власників банківських платіжних карт та дорожніх чеків.

Список використаних джерел:
1. Закон України «Про страхування» від 7.03.1996 р. в редакції від 4.10.2001 р. № 2745-III [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/.
2. Закон України «Про туризм» В редакції Закону N 1282-IV (1282-15 ) від 18.11.2003, ВВР, 2004;
3. «Страхування» За редакцією В.Д. Базилевича
4. «Страхова справа» №1 (33) 2009

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Делікатна М., Класифікації видів страхування туристів...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: