Вівторок, 23.04.2024, 18:47
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Гундяк В., ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки України » Гундяк В., ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ
Гундяк В., ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ
conf-cvДата: Пятниця, 06.05.2011, 00:15 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Вікторія Гун дяк,


3 курс спец. «Облік і аудит»,д.ф.н.,
Науковий керівник – Нагайчук В.В.,
Вінницький інститут економіки,
м. Вінниця

ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ


Постановка проблеми. Фондовий ринок є невід'ємною складовою фінансового ринку кожної країни. Одним із показників ефективності функціонування ринку цінних паперів є пріоритетний розвиток його організованого сектору, який характеризується прозорістю проведення операцій із цінними паперами, ліквідністю, формуванням справедливої ціни на активи. На даний час фондовий ринок України перебуває в стадії формування. Останнім часом, спостерігаються позитивні тенденції в його розвитку.
Аналіз останіх досліджень і публікацій. Проблематиці розвитку фондового ринку присвячено праці провідних зарубіжних та вітчизняних вчених, а саме Загорського В, Колесника В., Кравченко Ю., Мендрул О., Мозгового О., Худолія Л. та інших.
Метою статті є визначення умов для становлення цілісного, висококваліфікованого, ефективного і справедливого ринку цінних паперів з метою подальшої інтеграції його в світові фондові ринки.
Виклад основного матеріалу. Фондовий ринок (ринок цінних паперів)- сукупність учасників фондового ринку та правовідносин між ними щодо розміщення, обігу та обліку цінних паперів і похідних (деривативів).
Невід’ємною складовою фондового ринку є фондова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами; акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства, статуту і правил фондової біржі.
Фондова біржа може бути створено не менш як 20 засновниками - торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної та комісійної діяльності з цінних паперів за умови внесення ними до статутного фонду не менш ніж 500 тис. грн. [ 1, с.16 ] .
Фондова біржа набуває прав юридичної особи з моменту її реєстрації Кабінетом Міністрів України.
Найвідомішими в Україні є ВАТ «Українська біржа» та Фондова біржа ПФТС (Перша Фондова Торгова Система).
«Українська біржа» (ВАТ «Українська біржа») - біржа цінних паперів України. 15 травня 2008 в Києві відбулися установчі збори. Статутний капітал складає 12 млн гривень (близько 2,4 млн доларів). РТС є найбільшим акціонером (49%) та фактичним ініціатором створення. Решта 51% акцій розподілені серед 21 української компанії. В кінці 2009 року, виконуючи умови Договору про створення ВАТ "Українська біржа", підписаного між акціонерами в травні 2008 року, РТС розподілила 6% акцій між найбільш активними учасниками торгів, а також 3% акцій серед топ-менеджерів біржі в рамках опціонних угод, таким чином занизивши свою частку до 40%.
На «Українській біржі» професійним учасникам ринку доступні такі технології: ринок заявок, ринок котирувань, ринок репо, і строковий ринок, а приватним інвесторам - послуги інтернет-трейдингу.
На 6 липня 2010 року на біржі зареєстровано 152 учасників - професійних торговців цінними паперами. 21 компанія надає своїм клієнтам можливість інтернет-трейдингу.
Фондова біржа ПФТС — найбільший торговельний майданчик цінних паперів України. Торги йдуть в електронній формі, у робочі дні: на ринку котировок — з 10:00 до 17:00 за київським часом ; на ринку заявок — з 10:30 до 17:00 за київським часом. За результатами торгів розраховується індекс ПФТС.
ПФТС є кореспондованим членом Світової Федерації Фондових Бірж та членом Міжнародної Асоціації бірж країн СНД.
Останніми роками вітчизняний фондовий ринок продемонстрував достатньо високі темпи розвитку. Рівень його капіталізації за результатами 2006 року становить не менше 35 % ВВП, що цілком співставне з рівнями капіталізації ринків акцій Польщі та Чехії. Беручи до уваги кризу 2008 року і наступний темп розвитку, то на сьогодні фондовий ринок України випереджає за рівнем капіталізації ринок Польщі на 8%, а ринок Чехії - на 14%.
Висновки. Головний ріст фінансового ринку 2010 року - це поступове відновлення попиту на продукцію українських виробників на зовнішніх ринках.
Ситуацію, подібну до 2008 року (стрімке падіння), можемо спостерігати сьогодні. Причиною цього став землетрус в Японії 11 березня 2011 року і політична нестабільність в Лівії. Як відомо, економіка Японії є третьою в світі після економіки США та Китаю. Індекси провідних українських бірж відреагували падінням цін на акції слідом за руйнівними природними катаклізмами в Японії. Український ринок втратив майже 10% за останні декілька торгових сесій. Потенціал зниження досить значний, особливо якщо взяти до уваги стрімкий ріст у кінці минулого - на початку поточного року. Слабка ліквідність і відсутність попиту може привести до падіння ще на 10-15%. Хоча навіть таку ситуацію можна розглядати як позитивну - ціни знизились, тому є можливість розширення портфеля за низькими цінами. Вже 18.03.2011 провідні європейські фондові індекси підвищилися на тлі заяви лівійського уряду про припинення військових дій проти повстанців і незначного зниження побоювань світового співтовариства щодо ситуації з аварійною японською АЕС "Фукусіма-1".

Література
1. А. С. Криклій, Р. В. Пікус // Фондовый рынок. - 2008. - № 25. - С. 14-21
2. http://fundmarket.ua
3. http://novostiukrainy.ru/ekonomika
4. http://investfunds.ua/markets/

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки України » Гундяк В., ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: