Четвер, 28.03.2024, 16:54
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Аксьонова А. ЕКОНОМІКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК НАУКА... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Актуальні проблеми соціальної та екологічної політики » Аксьонова А. ЕКОНОМІКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК НАУКА...
Аксьонова А. ЕКОНОМІКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК НАУКА...
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 14:22 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Анастасія Аксьонова

«Менеджмент природоохоронної діяльності», д.ф.н.
Наук. кер. –Лавриненко В.М.,
Донецький державний університет управління,
м. Донецьк

ЕКОНОМІКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК НАУКА ТА
СУЧАСНА ЕКОЛОГІЧНА ПОЛІТИКА


Проблеми раціонального природокористування і охорони навколишнього середовища є зараз чи не найактуальнішими. Науково-технічна революція надто ускладнила взаємовідношення суспільства з навколишнім середовищем. Свого критичного рівня досяг вплив людини на всі без винятку складові частини біосфери. Застосовуючи різноманітні технічні засоби, за значно короткий проміжок часу людство різко змінило плин природних процесів [3, с. 5].
Вичерпність багатьох природних ресурсів створює певні труднощі в забезпеченні людини матеріальними благами, забруднення навколишнього природного середовища призводить до порушення нормальних умов існування живих організмів, до зростання економічних збитків та виникнення інших негативних наслідків, вимагає перегляду відносин між людиною та довкіллям.
Предмет економіки природокористування − дослідження механізму суспільних відносин з приводу охорони навколишнього середовища і залучення природних ресурсів в процес виробничо-господарської діяльності людини.
Сутність природоохоронної діяльності полягає у взаємодії виробничих сил, що постійно розвиваються, з навколишнім середовищем. Це комплекс заходів по охороні, раціональному використанню і відтворенню живої (рослинний і тваринний світ) та неживої (ґрунти, води, атмосфера, надра, клімат і ін.) природи [1, с. 12, 13 ].
Економіка природокористування спрямована на отримання і практичне використання нових знань у галузі регулювання взаємовідносин між соціально-економічним розвитком суспільства, а також використанням природних ресурсів. Це наука про раціональне та ефективне використання природних ресурсів, наука про організацію дійової системи охорони навколишнього природного середовища.
Основними завданнями економіки природокористування є:
– дослідження економічних закономірностей використання суспільством (обмежених та вичерпних) природних ресурсів із метою задоволення своїх потреб;
– розробка методів оцінки природних ресурсів із метою включення їх в економічні розрахунки їхньої вартості;
– створення економічних механізмів управління раціональним використанням природних ресурсів і охороною навколишнього середовища;
– розробка методів розрахунку економічної ефективності капітальних вкладень у раціональне використання природних ресурсів, а також охорону навколишнього середовища, використання нової техніки та технологій, проектів, господарських рішень тощо;
– визначення перспектив розвитку виробництва з урахуванням екологічних факторів;
– прогноз змін стану навколишнього природного середовища;
– комплексне використання сировини і вторинних ресурсів.
Природоохоронні заходи мають не тільки певний економічний ефект, а й соціальний, бо зменшується кількість хворих, підвищується продуктивність праці, облагороджується ландшафт і т.п.
Найважливіша вимога сучасності − екологізація економіки − визначає більш різноманітний підхід до проблем стану навколишнього природного середовища, розуміння ролі природи в житті людини, а також екологізація усього соціально-економічного розвитку, яка спрямована на зниження потреб підприємств в природних ресурсах.
Головними компонентами екологізації економіки є:
– формування інтернаціонального і міжрегіонального ринків екологічних факторів і цінностей;
– перехід на нову систему ціноутворення, яка враховує екологічні фактори, збитки і ризик;
– розширення системи платності природокористування;
– підпорядкування економіки виробництва граничним екологічним вимогам і принципам збалансованості природокористування;
– зміна і екологічна орієнтація структури потреб і стандартів [2, с. 24, 216].
З метою розв’язання суперечностей, що виникли між суспільством і природою в умовах прискореного руйнування біосфери нашої планети, необхідно побудувати господарську діяльність на принципах, які б передбачали узгодження соціальних і економічних потреб людини, а також спроможності біосфери задовольнити ці потреби без загрози для свого власного існування.
Список використаних джерел:
1. Царенко О.М., Нєсвєтов О.О., Кадацький М.О. Основи екології та економіка природокористування. Навчальний посібник – Суми: „Університетська книга”, 2007. − 592 с.
2. Макарова Н.С., Гармідер Л.Д., Михальчук Л.В. М 15 Економіка природокористування: Навчальний посібник – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 322с.
3. Гирусов Э.В. Экология и экономика природопользования. Учебное пособие. – М.,:ЮНИТИ, 2000. – 456 с.

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Актуальні проблеми соціальної та екологічної політики » Аксьонова А. ЕКОНОМІКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК НАУКА...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: