Четвер, 28.03.2024, 10:33
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Гусар О., РОЛЬ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ У ЕКОНОМІЧНОМУ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Гусар О., РОЛЬ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ У ЕКОНОМІЧНОМУ...
Гусар О., РОЛЬ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ У ЕКОНОМІЧНОМУ...
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 16:48 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Олеся Гусар


Наук. кер. – Бак Н.А.,
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича
м. Чернівці


РОЛЬ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ У ЕКОНОМІЧНОМУ РОЗВИТКУ КРАЇНИ


Сучасна ринкова економіка характеризується складною системою господарювання, в якій тісно взаємодіють суб’єкти господарювання та фінансово-кредитні інститути. На сьогодні одним із основних складових цього полісистемного утворення є ринки фінансових послуг.
Ринок фінансових послуг – це економічні відносини, що виникають між фінансовими посередниками та іншими економічними агентами з приводу розподілу фінансових ресурсів, купівлі-продажу тимчасово вільних коштів і цінних паперів.
Об'єктивною передумовою функціонування ринку фінансових, послуг є необхідність посередництва у взаємовідносинах між економічними агентами з приводу перерозподілу фінансових ресурсів. Кошти можуть бути в наявності в одних суб'єктів господарювання, а інвестиційні потреби виникають в інших. Ринок фінансових послуг виконує роль посередника руху коштів від їх власників до користувачів [1].
Розвиток світових фінансових ринків доводить, що ринок фінансових послуг відіграє провідну роль у забезпеченні економічного зростання, виступаючи механізмом акумуляції та перерозподілу вільних фінансових ресурсів.
На жаль, вітчизняний ринок фінансових послуг ще не став ефективним механізмом залучення капіталу в розвиток економіки країни, що зумовлює проведення наукових досліджень у цій сфері, пошук науково обґрунтованих шляхів розв’язання проблем і визначення перспектив його розвитку.
Уже сьогодні вирішення завдань подальшого розвитку ринків фінансових послуг України є одним із найважливіших пріоритетів довгострокової економічної політики держави. Перед органами державної виконавчої влади, які регулюють діяльність учасників ринку фінансових послуг, стоїть важливе завдання щодо забезпечення конкурентоспроможності вітчизняного ринку. Насамперед потрібно забезпечити підвищення ліквідності ринку фінансових інструментів і привабливість довгострокових інвестицій, розширити перелік операцій і фінансових послуг, що створить умови для ефективного функціонування ринку фінансових послуг як механізму залучення інвестицій у розвиток реального сектору вітчизняної економіки [2,c.116].
Очевидно, що майбутній розвиток фінансового сектору України фактично неможливий без реформування більшості складових ринку. Це мають бути суттєві кроки, спрямовані на розвиток інституційної структури ринку, збільшення його прозорості та впровадження ефективної та відкритої регуляторної політики та нагляду. Було підписано Указ Президента України, яким визначено „План заходів щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні” та проект „Основні напрями розвитку фондового ринку України на 2011- 2015 роки ” [2,c.118].
Фінансова криза внесла свої корективи щодо перспектив розвитку ринків фінансових послуг України. Частину наміченого нормативно-правовими актами вдалося реалізувати, а частина залишилася нереалізованою внаслідок ряду причин як зовнішнього, так і внутрішнього характеру.
Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України було спрямовано на досягнення таких цілей:
- створення умов для ефективного залучення фінансових ресурсів та їх перерозподіл у реальний сектор економіки з урахуванням інтересів суспільства шляхом виконання механізмів ринку цінних паперів;
- підвищення контролю за прозорістю ринку цінних паперів;
- отримання учасниками фондового ринку інформації, що впливає на формування цін на ринку цінних паперів;
- забезпечення рівних можливостей для доступу емітентів, інвесторів і посередників на ринок цінних паперів;
- стимулювання укладених угод за цінними паперами на організаційно оформлених ринках [3].
Міністерство фінансів України здійснює певні кроки щодо розвитку вітчизняного ринку фінансових послуг. А саме проект «Розширення доступу до ринків фінансових послуг», який має на меті збільшити роль ринків для економічного зростання шляхом забезпечення довгострокового фінансування малих і середніх підприємств у сільській місцевості. Кошти в рамках проекту на загальну суму 150 млн дол. США надає Світовий банк.
Поряд із цим триває поступова інтеграція українського ринку в єдиний ринок фінансових послуг ЄС. Процес інтеграції зумовлює розробку добре скоординованого й послідовного підходу до процесу поступового наближення українського законодавства до вимог директив ЄС, які стосуються ринків фінансових послуг [2,c.119].
Отже, для створення ліквідного та конкурентоздатного ринку, що виконуватиме економічні функції, притаманні фінансовим посередникам країн з розвиненою економікою, потрібно знайти науково обґрунтовані шляхи розв’язання проблем вітчизняного ринку та здійснити певні реформи на ньому.

Список використаних джерел:
1. Ходаківська В.П., Данілов О.Д. Ринок фінансових послуг: Навчальний посібник. – Ірпінь: Академія ДПС України, 2001. – 501 с.
2. Ящук В.В., Ринки фінансових послуг як складова системи економічного розвитку//Фінанси України. – 2010 - № 1. - С.115-121.
3. Звіт ДКЦПФР за 2009 рік. - http://www.ssmsc.gov.ua

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Гусар О., РОЛЬ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ У ЕКОНОМІЧНОМУ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: