Пятниця, 19.04.2024, 21:23
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Цуркан А., Особливості методики аналізу матеріальних... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Розвиток теорії та методики обліку, аналізу та аудиту » Цуркан А., Особливості методики аналізу матеріальних...
Цуркан А., Особливості методики аналізу матеріальних...
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 14:13 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Альона Цуркан


Наук.кер.- К.Л Багрій
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці


Особливості методики аналізу матеріальних запасів в сучасних умовах


Методикою аналізу слід вважати сукупність певних методів, алгоритмів процедур, що використовуються в наперед визначеній послідовності для досягнення поставленої мети. Методика включає систему правил і вимог, що гарантують ефективне застосування методу. Отже, методика є практичним додатком методу аналізу, його принципів і прийомів, призначеним для розгляду управлінських процесів, виявлення та реалізації резервів підвищення ефективності господарювання, прийняття оптимальних рішень з управління економікою.
Дослідженням особливості методики матеріальних запасів займалися такі вчені, як Ф.Ф. Бутинець, В.С. Нємчинова, С.Г. Струміліна, Б.С. Ястремського, А.Я. Боярського, Т.В. Рябушкіна, С.С. Сергєєва. Серед зарубіжних вчених питання обліку запасів знайшли своє відображення в роботах Г. Муса, Б. Нідлза, М.Х.Б. Перера, Ж. Рішара, Р. Ханшманна, Д.Г. Шорта та інших.
Сучасні умови господарювання, які ґрунтуються на дії законів ринку, тобто законів попиту і пропозицій та конкурентної боротьби, примушують українські підприємства швидко адаптуватись до змін ринкового середовища та уникати необґрунтованого ризику, приймаючи управлінські рішення щодо використання всіх наявних виробничих запасів і, зокрема, матеріальних.
Будь-яке господарське рішення оцінюється за його кінцевими результатами, тобто прибутком. Одним з головних факторів, що впливає на величину прибутку, є рівень матеріальних запасів. Виручка від реалізації та прибуток з’являться лише тоді, коли предмети праці, використані в процесі виробництва, перенесуть свою вартість на вартість виготовленого продукту та знайдуть кінцевого споживача[1]. Тому стабільна забезпеченість матеріальними запасами є необхідною умовою функціонування та розвитку підприємства в економічному середовищі.
Отже, матеріальні запаси треба постійно поповнювати. Нині підприємство самостійно визначає доцільність створення різних матеріальних запасів і, оцінюючи структуру попиту і пропозиції щодо окремих груп матеріалів у поточному періоді, придбавати матеріальні запаси. Джерелами надходження матеріальних запасів можуть бути товарно-сировинні біржі, інші підприємства, а також власне виробництво та використання відходів.
Межа аналізу ефективного використання матеріальних запасів звичайно визначається його цілями й завданнями, а програма та зміст аналізу - особливостями досліджуваного об’єкта та його цільовою орієнтацією.[2] Цілі аналізу ефективного використання матеріальних запасів полягають в одержанні найбільш інформативних ключових параметрів, які дають об’єктивну й точну оцінку наявності в підприємства різних видів матеріальних запасів з погляду забезпечення його конкурентоспроможності, уможливлюють оцінку ефективності управлінських рішень щодо формування портфеля замовлень на матеріальні запаси, виявлення резервів підвищення ефективності використання запасів, розробку заходів для їх мобілізації. [3]
Формування завдань є базовим структурним елементом методики аналізу ефективного використання матеріальних запасів. Для досягнення поставлених цілей необхідно розв’язати комплекс таких завдань:
- вивчення строків, умов поставок та порядку розрахунку обсягів матеріальних ресурсів за укладеними договорами, оцінка обґрунтованості та ефективності формування портфеля замовлень на матеріальні запаси;
- визначення характеру складських запасів, оцінка руху та структури споживання матеріальних цінностей за певний період і в динаміці;
- систематизація факторів, які зумовили відхилення фактичних показників використання матеріальних запасів від прогнозованих у звітному та в попередніх періодах.
Отже, матеріальні запаси являють собою наявний комплекс речових елементів, які призначені для обробки в процесі виготовлення готової продукції за допомогою знарядь виробництва. Здебільшого від рівня управління ресурсами, його координації з процесом виробництва залежать основні показники діяльності підприємств — виконання плану реалізації, зростання продуктивності праці, зниження собівартості продукції, прискорення оборотності оборотних засобів.
Список використаних джерел:
1. Чернелевський Л. М. Економічний аналіз на підприємствах промислової торгівлі. підручник./ А. М. Чернелевський – К.,2003 – 312с.
2. Мошенський С. З. Економічний аналіз: підручник/ С. З. Мошенський, О. В. Олійник. – Житомир, 2007. – 704с.
3. Серединська В. М. Теорія економічного аналізу: підручник/ В. М. Серединська, О. М. Загородна, Р. В. Федорович - Тернопіль: Видавництво Астон, 2006 –368с.
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Розвиток теорії та методики обліку, аналізу та аудиту » Цуркан А., Особливості методики аналізу матеріальних...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: