Пятниця, 19.04.2024, 09:04
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Боднарюк Н., ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України. » Боднарюк Н., ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ...
Боднарюк Н., ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ...
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 13:29 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Наталя Боднарюк


Наук. кер. - Урсакій Ю.А.
Чернівецький торговельно – економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці


ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ:ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ


В умовах структурної перебудови економіки України гострою проблемою є потреба у великих іноземних інвестиціях. У більшості країн каталізатором інвестиційної активності став саме іноземний капітал, який відіграв активну роль у розвитку та структурній перебудові економіки.
Дана тема є актуальною, оскільки українська економіка знаходиться у стані виходу з економічної кризи і для розбудови могутньої економічної системи їй потрібні вкладення іноземного капіталу. Іноземні інвестиції дають змогу забезпечити підприємства фінансовими ресурсами, здійснити перерозподіл коштів між різними галузями економіки.
Метою даної роботи є дослідження сучасного інвестиційного клімату України та аналіз основних переваг та недоліків у іноземному інвестуванні.
Економічна наука має значні досягнення у дослідженні інвестиційного процесу. Проблемами сфери інвестування займалися О.І. Барановський, М.Д. Білик, І.А. Бланк, Є. Брігхем, Л. Вальрас, Р. Вернон, О.В. Гаврилюк, Дж. Гелбрейт, О.В. Величко, Дж.М. Кейнс, Л.Л. Лазебник, Д.Г. Лук’яненко, Ю.М. Пахомов, А.А. Пересада, А.С. Філіпенко, В. Шарп та інші провідні вчені.
В економіку України в І кварталі 2010 р. іноземними інвесторами вкладено 717,1 млн дол. прямих інвестицій, що становить 61,0% від надходжень І кварталу попереднього року. Про це говориться в повідомленні Державного комітету статистики України.
З країн ЄС надійшло 516,2 млн дол. (72,0% загального обсягу), з країн СНД - 114,6 млн дол. (16,0%), з інших країн світу - 86,3 млн дол. (12,0%). У той же час капітал нерезидентів зменшився на 296,1 млн дол. [4]
Інвестиції надійшли зі 126 країн світу. До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає понад 81% загального обсягу прямих інвестицій, входять: Кіпр - 9 млрд 105,1 млн доларів, Німеччина - 6 млрд 644,4 млн доларів, Нідерланди - 3 млрд 841,0 млн доларів, Російська Федерація - 2 млрд 661,0 млн доларів, Франція - 1 млрд 698,9 млн доларів, Віргінські Острови, Британські - 1 млрд 333,8 млн доларів, Швеція - 1 млрд 275,1 млн.доларів та Сполучені Штати Америки - 1244,2 млн доларів. [1]
Хоча цифри є великими, але порівняно з попереднім роком обсяги іноземних інвестицій зменшилися. У першому півріччі обсяг прямих іноземних інвестицій зменшився на 34%. Приріст іноземного капіталу спостерігався на підприємствах, які здійснюють фінансову діяльність, займаються торгівлею, ремонтом автомобілів, побутовими виробами і предметами особистого вжитку.[3]
Іноземні інвестиції розвивають національну економіку, але вони також можуть створювати і негативний вплив на неї.
До основних чинників негативного впливу можна віднести:
- послаблення конкурентних позицій місцевих товаровиробників;
- структурне безробіття через конкуренцію з підприємством з іноземними інвестиціями;
- залежність від іноземних інвесторів;
- репатріація прибутків;
- погіршення екологічної ситуації;
- посилення монополістичних тенденцій на ринках;
- конфлікт інтересів країни-одержувача та іноземних інвесторів;
- сприяння переміщенню ресурсів за кордон;
- поглиблення соціальної диференціації[2]
Дійсно, вкладаючи кошти, іноземні інвестори хоча і розвивають українську промисловість, проте, всі прибутки надходять не в українську казну. Підприємства з іноземним капіталом, побудовані на високих технологіях, створюють гарні умови для споживача, проте автоматично роблять неконкурентноспроможними українських виробників та забруднюють навколишнє середовище.
Проте, поміж негативних є і позитивні тенденції залучення іноземного капіталу. До основних можна віднести такі:
- мультиплікаційний ефект в економіці міста чи регіону та збільшення створеного національного продукту;
- пільги місцевим постачальникам та технічна допомога для дотримання власних технічних вимог;
- конкуренція для місцевих товаровиробників, що приводить до удосконалення виробництва останніх;
- програми підвищення кваліфікації працівників, що приводить до удосконалення якості пропозиції на ринку праці;
- бюджетні надходження;
- позитивний демонстраційний ефект;
- позитивний демонстраційний ефект. [2]
Хоча прибутки від таких підприємств і йдуть за кордон, але податки все-таки збагачують наш бюджет. Створюючи конкуренцію національному виробникові, підприємства з іноземним капіталом допомагають удосконалити виробництво національної продукції.
Отже, іноземні інвестиції потрібні українській економіці для розвитку, підвищення ефективності українських підприємств, збільшення податкових надходжень. Тому, українська політика повинна сприяти надходженню іноземного капіталу в економіку України.
Список використаних джерел:
1. http://www.zaxid.net/newsua/2010/5/17/143501/
2. http://www.info-library.com.ua/books-text-2506.html
3. http://www.ukrstat.gov.ua/
4. http://www.rbc.ua/ukr....0124400
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України. » Боднарюк Н., ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЦІ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: