Субота, 20.04.2024, 03:04
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Луполенко А., ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ НА ЕКОНОМІКУ ПОЛЬЩІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Луполенко А., ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ НА ЕКОНОМІКУ ПОЛЬЩІ
Луполенко А., ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ НА ЕКОНОМІКУ ПОЛЬЩІ
conf-cvДата: Вівторок, 14.12.2010, 15:30 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Луполенко Анна


Наук. Кер. Николюк В.П.,
Буковинська державна фінансова академія,
м. Чернівці

ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ НА ЕКОНОМІКУ ПОЛЬЩІ



Світова фінансова криза, яка розпочалась у 2008 році в США, як криза ринку нерухомості і похідних фінансових інструментів, торкнулась економік усіх без вийнятку країн, в тому числі й Республіки Польщі. Проте її наслідки не були такими відчутними як для решти країн Центральної і Східної Європи і в 2009 році Польща була єдиною країною ЄС, яка продемонструвала економічне зростання. Актуальністсь теми полягає у дослідженні причин уникнення падіння польської економіки, пов’язаних з цим дій уряду та можливості використання польського досвіду в Україні на сучасному етапі. Основними факторами кризи в Польщі були:
1. Уповільненя приросту зростання ВВП. В 2009 році ВВП 38-мільйонної Польщі з урахуванням реальної купівельної спроможності становив 535 мільярдів євро, приріст ВВП скоротився на 3,7 % порівняно з 2008 роком, та на 5,5 % порівняно з 2007.
2. Збільшення безробіття порівняно з 2008 роком на 1,5 %, і станом на кінець 2009 року – 9%.
3. Суттєве зниження курсу національної валюти: злотий подешевшав відносно євро на 10%, а відносно долара − майже на 30% [3].
Порівнюючи прояви кризи в Польщі з іншими країнами Східної Європи, наприклад з Україною, де ВВП у 2009 році скоротився на 35,6 % , рівень безробіття за даними Міжнародної організації праці становив 9,5 %, а інфляція − 12,3 %, її наслідки були незначними.
В рамках боротьби з фінансовою кризою у травні 2009 року увійшли в дію окремі положення «Плану стабільності і розвитку», який був розроблений урядом Польщі [5]. Згідно з цим планом в 2009 році передбачалося виділення 40 млрд. злотих (14,2 млрд. дол. США) на: збільшення лімітів і гарантій Державного казначейства для банків; 20 млрд. злотих (7,14 млрд. дол. США) для малого і середнього бізнесу з метою забезпечення їхньої кредитної спроможності (в основному за посередництвом Державного економічного банку Польщі профінансованого на суму 0,7 млрд. дол. США); використання фінансових інвестицій з бюджету ЄС на суму 16,8 млрд. злотих (6,0 млрд. дол. США).
Основними наслідками позитивних тенденцій під час економічної кризи були:
По-перше, надійна банківська система, яка не похитнулася під час кризи. Це можна пояснити тим, що польський банківський сектор не є істотно залежним від ситуації на американському банківському ринку − тільки 7 % закордонних інвестицій у польському банківському секторі походить зі США. Більш того, на противагу іншим західним країнам, керівники польських банків не використовували ризикових фінансових інструментів (таких як деривативи) і банки не надавали ризикових іпотечних кредитів, а свою діяльність базували на відповідному співвідношенні банківських вкладів до наданих кредитів [1].
По-друге, Польща після вступу в ЄС отримувала кошти на модернізацію країни, її інфраструктури. Західні країни використовували внутрішні резерви, щоб стимулювати економіку, а Польща використала для цього кошти ЄС.
Складовими формування позитивної економічної динаміки у 2009 році в економіці Польщі були:
1. Заохочувальна, проте контрольована монетарна політика, що помітно знизила негативний тиск на реальний сектор. Так , напередодні кризи обсяги кредитування населення знаходились на рівні 16% ВВП , у той час як середній показник для країн ЄС знаходиться на рівні 50% ВВП.
2. Гнучкий валютний курс і девальвація національної грошової одиниці.
3. Стійке зростання купівельної спроможності громадян і зміцнення внутрішніх ринків.
4. Відносно невисока залежність від зовнішніх ринків. Частки експорту та імпорту Польщі у структурі ВВП країни складають приблизно по 40%, з незначним торговельним дефіцитом .
5. Стійкість і прозорість банківської системи.
6. Зниження окремих податків і помірне додаткове фіскальне стимулювання [2].
Дії уряду мали позитивні наслідки для економіки Польщі, так за підсумками першого півріччя 2010 року зростання рівня ВВП становило 103,1%, яке забезпечувалось за рахунок приросту виробництва промислової продукції на рівні 110,6 %, рівень інфляції склав 2,8%, знизився рівень безробіття – 11,6 %, державний борг залишається на відносно сталому рівні, оскільки антикризові заходи не призвели до значного нарощування державних зобов’язань. У порівнянні до даних станом на червень 2009 року з початку 2010 року польський злотий почав поступово зміцнюватись.
Отже, внутрішніми причинами прояву стабільної економічної ситуації Польщі в умовах кризи були виважені дії уряду, що поєднувались з врівноваженою структурою економіки, надійна банківська система, яка не похитнулася під час кризи і використання внутрішнього потенціалу ринку. До зовнішніх чинників належить використання фінансових ресурсів ЄС на розвиток інфраструктури, людського капіталу, інноваційні технології, охорону навколишнього середовища, регіональний розвиток, а також модернізацію сільського господарства. Тому в Польщі, не зважаючи на кризу, спостерігалась позитивна динаміка ВВП з відчутним зниженням темпу приросту цього показника у 2009 році на 3,7% порівняно з 2008 роком
Список використаних джерел
1. Анджей Грабовський. - В інтересах української економіки є стабільність і передбачуваність політичної ситуації” - http://ukrslovo.org.ua/
2. Огляд економіки Польщі :Лютий 2010. - www.razumkov.org.ua/
3. Польща - єдина країна ЄС, яка у 2009 році продемонструвала економічне зростання. - http://www.wz.lviv.ua/
4. Польща має економічний імунітет. - http://ukrzurnal.eu/ukr.archive.html/702/
5. http://www.mfa.gov.ua/poland/ua/31252. html/
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Луполенко А., ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ НА ЕКОНОМІКУ ПОЛЬЩІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: