Пятниця, 19.04.2024, 12:04
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Погарата Юлія. Агропромисловий комплекс Чернівецької області - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Погарата Юлія. Агропромисловий комплекс Чернівецької області
Погарата Юлія. Агропромисловий комплекс Чернівецької області
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 17:05 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Погарата Юлія,

Наук.кер. – Вардеванян В.А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці


Агропромисловий комплекс Чернівецької області


Агропромислове виробництво відіграє визначальну роль в економіці Чернівецької області. Тут формуються продовольчі ресурси, зосереджена значна частина основних виробничих фондів та працюючого населення. Особливістю області є те, що вона розташована в трьох природно-географічних зонах: лісостеповій, яка займає Прут-Дністровське межиріччя, передгірській, що знаходиться між Карпатами і річкою Прут та гірській, яка охоплює Буковинські Карпати.
З 809,6 тисячі гектарів земель 473,4 - сільськогосподарські угіддя, в тому числі: 339,2 - рілля, решта – багаторічні насадження, сіножаті та пасовища. Пересічно на одного мешканця припадає 0,51 га сільськогосподарських угідь, в тому числі 0,37 гектарів ріллі.
Продуктивність сільськогосподарського виробництва в Чернівецькій області досить висока. В розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь в усіх категоріях господарств було вироблено в 2006-2007 роках валової продукції в цінах 2005 року відповідно 247.2, 275,7 і 271,3 тис. гривень, що в 1,8-1,7 раза більше ніж по Україні і це є третім показником серед областей. Частка рослинницької продукції становила 51,2%, тваринницької – 48,8%. Завершується проведення земельної реформи. Близько 190 тисяч громадян Буковини стали власниками права на земельну частку (пай), з яких 116 тисяч віддали свої земельні паї в оренду новим агроформуванням. Оформлено 78,6 тисяч актів на право приватної власності на землю і близько 36,9 тисяч знаходяться в стадії виготовлення.
Відбулися суттєві зміни в структурі виробництва. На провідне місце вийшла рослинницька галузь, частка якої у загальному виробництві валової продукції у 2006 році склала 51,2 відсотка.
Важливою галуззю агропромислового комплексу є тваринництво. За 2006 рік досягнуто стабільних результатів у виробництві тваринницької продукції. Зокрема, всіма категоріями господарств вироблено 56,4 тис.тонн м’яса в живій вазі, 364,0 тис.тонн молока, 235,4 млн.штук яєць. В порівнянні до минулого року виробництво цих продуктів збільшилось відповідно на 5,9; 1,0; 14,7 відсотків. Це дає підстави для сподівань, що тваринництво незабаром знову повернеться на чільну позицію, адже протягом тривалого часу саме воно було провідною галуззю сільського господарства Буковини. Цьому сприятиме реалізація цільових комплексних програм розвитку галузі, де провідне місце відводиться кормовиробництву і селекційно-племінній роботі. Саме ця сфера діяльності може стати найбільш привабливою для інвестування.
Характерною особливістю сільськогосподарського виробництва нашої області, як і всього Західного регіону держави, є те, що останнім часом провідним типом виробників сільськогосподарської продукції стали особисті селянські господарства, питома вага яких у загальнообласному виробництві складає понад 80 відсотків. Із зменшенням внесення органічних і мінеральних добрив знизився вміст в грунті легкогідролізованих форм азоту, рухомих форм фосфору і обмінного калію і їх перехід в продукти харчування.В більшості господарств використовуються не більше 1 кг пестицидів на гектар ріллі, а в господарствах гірського Путильського району ці препарати взагалі останнім часом не застосовувалися. Це створило сприятливі умови для збільшення виробництва в області сировини для екологічно чистого, дитячого та дієтичного харчування, а завдяки цьому можна освоїти випуск та розширити асортимент цієї продукції на підприємствах харчової галузі.
Дуже актуальною проблемою для агропромислового комплексу залишається технічне і транспортне забезпечення виробництва.Створюється розгалужена мережа торгівельно-посередницьких організацій, лізингових фірм. Тому, сільгосптоваровиробники області зацікавлені в створенні центру технічних послуг, виїзних ремонтно-діагностичних бригад, виставочних залів по продажу нової техніки, фірмових магазинів по реалізації запасних частин та організації ремонту машин, вузлів і агрегатів заводами-виробниками.
Нещодавно отримала акредитацію Буковинська універсальна біржа, яка буде займатись наданням послуг з укладання та реєстрації угод купівлі-продажу сільськогосподарської продукції. На базі Чернівецької товарної біржі створено аграрний сектор, в районах працюють 10 брокерських контор.
Для забезпечення господарств кредитними ресурсами та з метою спрощення отримання позики утворено 6 кредитних спілок.
Поряд із створенням сприятливих умов для виробництва і реалізації продукції виникає необхідність у мережі інформаційно-консультаційних центрів і служб дорадництва. Поле діяльності цих інституцій досить широке. Вони повинні надавати послуги інформаційного характеру щодо ціни на сільгосппродукцію та матеріально-технічні ресурси, ринків збуту, а також з питань організації аграрного виробництва, нових технологій в рослинництві та тваринництві, підвищення рентабельності тієї чи іншої галузі і господарства в цілому, консультацій щодо сплати податків, організовувати різнопланові навчання, допомагати в розробці бізнес-планів тощо
Список використаних джерел
1.Статистичний щорічник за 2007 рік
2. http://project.ukrinform.ua/news/1892/
3. http://www.vsesmi.ru/news/2638344/
 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Погарата Юлія. Агропромисловий комплекс Чернівецької області
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: