Четвер, 28.03.2024, 15:56
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Олійник М., ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Роль фінансово-кредитної та банківської систем у розвитку економіки країни » Олійник М., ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО...
Олійник М., ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО...
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 11:44 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline





Олійник Марія,





4 курс, спец. «Облік і аудит», д/ф,
Наук. кер.- Зеленська О.З,
Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича,
м. Чернівці





ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ




Однією з причин виникнення кризових ситуацій на багатьох українських підприємствах є низький рівень менеджменту. Істотним чинником,що призводить до прийняття неефективних управлінських рішень, є відсутність на вітчизняних підприємствах ефективної системи контролінгу. Дослідження організації системи контролінгу є надзвичайно актуальним, оскільки результативно організована служба контролінгу на підприємстві може стати основою системи прийняття, реалізації, контролю та аналізу управлінських рішень. Саме фінансовий контролінг є тією системою управління, яка забезпечує гнучкість і надійність функціонування суб’єкта господарювання [1].
Основні функції фінансового контролінгу це визначення фінансової стратегії підприємства, бюджетування і планування, внутрішній консалтинг і аудит, контроль та аналіз фінансових відхилень
Контролінг допомагає передбачити всі можливі несприятливі економічні ситуації та уникнути їх. Фінансовий контролінг зорієнтований на спостереження реалізації фінансових завдань, встановлених системою планових фінансових показників і нормативів; вимірювання рівня відхилення фактичних результатів фінансової діяльності від передбачених; розроблення оперативних управлінських рішень щодо нормалізації фінансової діяльності підприємства відповідно до передбачених завдань і показників; коригування, за потреби, певних завдань і показників фінансового розвитку у зв'язку із зміною зовнішнього фінансового середовища, кон'юнктури фінансового ринку і внутрішніх умов здійснення господарських операцій підприємства [2].
Головна мета контролінгу – орієнтація управлінського процесу на досягнення цілей, що стоять перед підприємством.
Контролінг не можна ототожнювати з контролем, – він є способом мислення, орієнтованим на майбутнє, та пов'язаний з процесами, а котроль спрямований на минуле, на виявлення помилок, відхилень, прорахунків і проблем, аналізує й орієнтується на поодинокі випадки.
Правильно побудована система контролінгу спрямована «вперед», а не «назад». Тобто її завданням є не лише звіт про фактично здійснені витрати або отримані прибутки, а забезпечення менеджменту підприємства повною і якісною інформацією для прийняття рішень щодо планування майбутніх доходів і витрат.
Роль контролінгу, як підсистеми фінансового управління підприємством, полягає у підтримці та наданні допомоги керівнику.
Основною ідеєю в ході впровадження контролінгу має бути спрямованість на швидкий збір контролінгової інформації для того, щоб керівництво підприємства побачило реальну віддачу від роботи служби контролінгу. На сьогодні на вітчизняному ринку представлена значна кількість інформаційних систем. Серед найбільш поширених на вітчизняному ринку є комплексні інформаційні системи, що включають в себе певні елементи контролінгу, серед яких розробки вітчизняних та зарубіжних компаній: R/3, SAS System, Oracle Express, «Галактика», «Флагман», «М-3», «Алеф» та інші. Якщо підприємство не велике, то при виборі програмного забезпечення з модулем конторолінгу воно буде керуватися вартістю користування інформаційною системою. Дешевшими на відміну від зарубіжного варіанту програмного забезпечення є інформаційні системи: (Контролінг та бюджетування, Парус, Галактика, ІТ-Підприємство (4-7 місця у рейтингу відповідно)), вартість яких коливається від 2 000 до 7 000 дол.США [3].
Інформаційна система «Контролінг та бюджетування» дозволяє автоматизувати технологію бюджетування в мережах, дозволяє складати поточні, оперативні бюджети, гнучкі та фіксовані фінансові бюджети, бюджети «з нуля». «Парус» характеризується масштабним набором функціональних модулів, реалізованих та адаптованих під конкретного замовника
Інформаційна система «Галактика» забезпечує автоматизацію операційної, фінансової та інвестиційної діяльності на стратегічному та оперативному рівні. Реалізовано більшість функцій контролінгу з акцентом на планування та аналіз.
Системи контролінгу дають можливість:
– реально оцінити рівень фінансової стабільності та потенціал компанії;
– передбачити перспективи розвитку компанії та одразу прийняти стратегічно слушне рішення, що сприятиме підвищенню конкурентоздатності підприємства;
– забезпечити зацікавленість не лише керівництва, а й інших співробітників у реалізації стратегічної мети та завдань компанії;
– здійснювати бухгалтерський, управлінський, податковий облік та оперативне планування.
Висновок. Отже, контролінг відіграє дуже важливу роль в системі управління підприємством, будучи одним із найсучасніших і ефективних систем керування підприємством.
Ця система могла б стати важливим інструментом виводу українських підприємств з кризового стану. Впровадження системи контролінгу на підприємствах України дозволить: досягти ефективного управління, створити й оцінити потенціал підрозділів підприємства, досліджувати ідеї конкурентів, здійснювати порівняльний аналіз усіх отриманих даних, використовувати інновації, і звичайно орієнтуватися на майбутнє. Сучасні автоматизовані методи контролінгу відіграють важливу роль у діяльності підприємств.

Список використаних джерел:
1.Гребець О.Б. Контролінг як сучасна система управління / О.Б. Гребець // Економіка та держава. – 2013. – № 12. – С.71-72.
2. Верхоглядова Н. І. Контролінг в системі управління підприємством/ Н.І. Верхоглядова, В.П. Шило, С.Б. Ільїна // Держава та регіони. Серія: економіка і підприємство. – 2011. – №5 – С.16-21.
3. Троян О.В. Механізм контролінгу в системі управління промисловим підприємством / О.В Троян // Держава та регіони. Серія: економіка і підприємство. – 2012. – №1. – С.218-225.

 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Роль фінансово-кредитної та банківської систем у розвитку економіки країни » Олійник М., ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: