Вівторок, 23.04.2024, 20:08
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Шкамбарна Т., ПРАВОВЕ ТА ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Особливості інвестиційно-інноваційної діяльності в економічній системі України » Шкамбарна Т., ПРАВОВЕ ТА ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ
Шкамбарна Т., ПРАВОВЕ ТА ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 10:45 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline




Шкамбарна Тетяна,





3 курс, спец. «Фінанси та кредит», д/ф,
Наук. керівник – Безродна С.М.
Буковинський державний фінансово-економічний університет





ПРАВОВЕ ТА ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ




На сучасному етапі інвестиційні процеси відіграють провідну роль у становленні та розвитку вітчизняної економіки. Модернізація економіки та соціальної сфери вимагає залучення середньо- та довгострокових фінансових ресурсів на державному або місцевому рівнях, а також на рівні окремих підприємств.
Формування сприятливого інвестиційного клімату є головною передумовою розвитку інвестиційної діяльності. Тому для інвесторів важливими та актуальними є питання правового та законодавчого забезпечення інвестиційної діяльності.
Проблеми правового та законодавчого забезпечення інвестування економіки вивчалися такими вченими як Крайнюкова В.С., Омельченко А.В., Гайворонський В.М. та іншими [4].
На сьогодні правова система України включає велику кількість законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в інвестиційній сфері. Формування сучасної правової бази, яка регулює інвестиційну діяльність в країні, розпочалася з проголошенням незалежності України.
Основними нормативними актами у сфері інвестиційної діяльності є Закон України «Про інвестиційну діяльність» та Закон України «Про режим іноземного інвестування».
Закон України «Про інвестиційну діяльність» полягає у забезпеченні рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності. Він спрямований на розвиток міжнародного економічного співробітництва та інтеграції. У нормативному акті визначені загальні правові, економічні та соціальні умови реалізації інвестиційної діяльності, а також порядок здійснення державного регулювання інвестиційними процесами [1].
Закон України «Про режим іноземного інвестування» врегульовує відносини, що пов’язані з державними гарантіями захисту іноземних інвестицій, державною реєстрацією та контролем за здійсненням інвестицій, діяльністю підприємств з іноземними інвестиціями, розгляду спорів тощо [3].
Інвестор, який планує свою діяльність на території України, повинен бути готовим до того, що поряд із основними законами йому необхідно враховувати також положення цілого ряду інших нормативних актів. Зокрема, це Господарський кодекс України, Цивільний кодекс України, Закони України «Про банки і банківську діяльність», «Про захист іноземних інвестицій в Україні», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон», законодавство про приватизацію та фондовий ринок тощо.
Закон України «Про захист іноземних інвестицій в Україні» спрямований на захист інвестицій, прибутків, законних прав та інтересів іноземних інвесторів на території України. Важливе значення має Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та інвестиційні фонди)», який визначає правові та організаційні основи створення, діяльності та відповідальності суб'єктів спільного інвестування, особливості управління їх активами, встановлює вимоги до складу, структури та зберігання активів, особливості розміщення та обігу цінних паперів [2].
На сьогодні у Верховній Раді розглядаються багато законопроектів, спрямованих на покращення інвестиційної сфери. На жаль, зараз інвестиційна нормативно-правова база є не досконалою, що призводить до зменшення надходжень інвестицій. Постійні зміни у законодавстві сприяють ускладненню його до застосування, особливо до підприємств з іноземними інвестиціями.
Уряд України працює над покращенням інвестиційного законодавства шляхом:
- розробки та прийняття закону про банк сприяння розвитку, який спрямовуватиме інвестиційні ресурси на здійснення середньострокового та довгострокового кредитування проектів по створенню імпортозамінного та експортоорієнтованого виробництва;
- підготовки пропозицій щодо змін до законодавства для розвитку та підтримки системи спеціальних режимів інвестування в Україні;
- визначення засад функціонування інвестиційного ринку та регулювання відносин суб’єктів інвестиційної діяльності.
Крім того, Україна має багато переваг в інвестування в порівнянні з іншими країнами, а саме:
- наявність кваліфікованої роботи сили та наукового потенціалу;
- вигідне географічне розташування;
- Україна – один з найбільших ринків споживачів.
Отже, нормативно-правова база України у сфері регулювання інвестиційної діяльності потребує вдосконалення. Необхідне термінове покращення інвестиційного клімату, що передбачає законодавче закріплення державних гарантій захисту іноземних інвестицій. Державі необхідно активізувати інвестиційні процеси, створюючи пільги та знімаючи обмеження щодо діяльності іноземних інвесторів, адже стабільність законодавчої бази та гарантії інвестиційної діяльності – це необхідна умова укладення серйозних контрактів.
Список використаних джерел
1. Про інвестиційну діяльність : Закон України від 18 вересня 1991 року № 1560-XII [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua.
2. Про інститути спільного інвестування (пайові та інвестиційні фонди) : Закон України від 15 березня 2001 року № 2299-III [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2299-14.
3. Про режим іноземного інвестування : Закон України № 93/96-ВР від 19.03.1996 р. // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 19. – Ст. 80.
Крайнюкова В.С. Інвестиційне законодавство України: Проблеми та перспективи розвитку / В.С. Крайнюкова // Право України. – 2009. – №5. – С.25–28.


4.
 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Особливості інвестиційно-інноваційної діяльності в економічній системі України » Шкамбарна Т., ПРАВОВЕ ТА ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: