Субота, 20.04.2024, 09:51
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Григоряк І., ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Григоряк І., ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ
Григоряк І., ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 10:40 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline




Ірина Григоряк,





5 курс, спец. «Міжнародна економіка», д/ф,
Наук. кер. – Бабінська О.В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ З ТУРЕЦЬКОЮ РЕСПУБЛІКОЮ




Торговельно-економічні відносини є важливою складовою міждержавних відносин. Зовнішньоторговельний сектор є одним з основних джерел сталого господарського розвитку держави. Розвиток торговельних відносин України з Турецькою Республікою є пріоритетним напрямом розбудови двосторонніх відносин між країнами та їхнього партнерства.
Питання розвитку економічного співробітництва України та Турецької Республіки висвітлювались у роботах вітчизняних науковців: О.Г. Бєлоруса, А.П. Голікова, А.С. Філіпенко, С.І. Пірожкова, А.І. Шниркова, Н.А. Дудченко, Л.Л. Кістерського, М.Г. Нікітіної, О.І. Рогача, Г.Н. Клімко, В.П. Клочко, І.Ф. Чернікова, А.П. Румянцева, В.А. Степаненко, Ю.Н. Пахомова, та ін.
В зарубіжній літературі питання економічного співробітництва України та Турецької Республіки розглядалися в роботах Л.І. Глухарьова, В.Н. Шенаєва, Ю.В. Шишкова, О.А. Муртазина, С.М. Меньшикова, Ю.І. Юданова, Д.А. Коннеллі, А.Й. Колат та ін.
Співпраця між Україною та Туреччиною, починаючи з 2010 року, розвивається дуже стрімкими темпами і фактично вийшла на рівень стратегічного співробітництва.
На активність співпраці України та Туреччини, з одного боку, вплинули досить хороші відносини на вищому політичному рівні, з іншого – спільна риса країн – вигідне географічне розташування. Так, Україна знаходиться між двома великими ринками, а саме: ринками СНД та ринком Європи; Туреччина, у свою чергу, є транспортним коридором для ринків азійських та африканських країн.
Туреччина є одним з найважливіших торговельних партнерів України, у торгівлі з яким наша держава традиційно має позитивне сальдо. За 10 місяців 2014 р. загальний товарообіг склав 3 млрд. 992 млн. дол. США (- 12,3% у порівнянні з 2013 р.). Позитивне сальдо для України становило 1 млрд. 986,6 млн. дол. США. Експорт з України до Туреччини в січні-жовтні 2014 року становив 2 млрд. 989,4 млн. дол. США (- 4%). Імпорт в Україну з Туреччини склав 1 млрд. 2,8 млн. дол. США (-31,3%) [2].
Протягом трьох кварталів 2014 р. обсяги торгівлі послугами між Україною та Турецькою Республікою склали 204,8 млн. дол. США (- 36,9%). Експорт склав 104,6 млн. дол. США (- 29,6%), імпорт - 100,2 млн. дол. США (- 43,1%). Сальдо позитивне – 4,3 млн. дол. США [2].
За офіційною статистикою, обсяг турецьких інвестицій в Україну станом на 1 липня 2014 р. складав 202,9 млн. дол. США, що становило 0,4% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій. На території України здійснює діяльність близько 600 підприємств з турецьким капіталом [2].
Турецька Республіка на сьогоднішній день є одним з найважливіших партнерів України в галузі туризму. Співробітництво в цій сфері між обома країнами відбувається згідно з Угодою між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про співробітництво в сфері туризму, підписаною 30 травня 1994 року. Державна служба туризму і курортів України активно співпрацює з Міністерством культури і туризму Турецької Республіки. Відповідно до ст. 5 згаданої Угоди створено Міжвідомчу українсько-турецьку комісію з питань туризму, 1-е засідання якої відбулося в травні 1998 року у м. Анкарі, 2-е засідання було проведено в квітні 2002 року у м. Києві та 3-є засідання – в березні 2007 року в м. Анталія.
Четверте засідання Комісії з питань туризму відбулося 8 жовтня 2012 р. у Києві в Міністерстві інфраструктури України. Вагомим результатом його проведення стало підписання Протоколу між Державним агентством України з туризму та курортів та Міністерством культури і туризму ТР, яким, зокрема, передбачається налагодження ефективної співпраці у сфері підвищення кваліфікації кадрів туристичної галузі. Наразі сторонами опрацьовується питання можливості проведення П’ятого засідання зазначеної комісії орієнтовно у другій половині 2014 року у м. Анталія.
Україна і Туреччина вже довгий час плідно співпрацюють у туристичній сфері. Це і постійні двосторонні контакти на рівні керівників обох Міністерств культури і туризму, і співпраця в рамках Міжнародних організацій, зокрема, Організації чорноморського економічного співробітництва, Всесвітньої туристичної організації тощо.
Ще одним важливим напрямом співробітництва між обома країнами в галузі туризму є постійний обмін інформацією щодо туристичних можливостей України і Турецької Республіки, участь зацікавлених підприємств двох країн у туристичних виставках, ярмарках, салонах і біржах, що проводяться на їх територіях, спільні інвестиційні проекти тощо.
Серед укладених українсько-турецьких документів ключовими є: договори про торговельно-економічне співробітництво; про уникнення подвійного оподаткування; про сприяння та взаємний захист інвестицій; про співробітництво в боротьбі зі злочинністю; про міжнародні автомобільні перевезення; про морське торговельне судноплавство; про культурне співробітництво.
Розвиток відносин із Туреччиною є одним із головних пріоритетів України в південному напрямку. Туреччина є ключовою державою для України, оскільки через неї йдуть найбільш зручні транспортні шляхи у Середземноморський та Близькосхідний регіони.
Характеризуючи українсько-турецькі відносини, їх слід розглядати як перспективні та такі, що мають позитивну динаміку розвитку. Співпраця між двома країнами охоплює різноманітні сфери – від культури до оборонної промисловості. Найбільш пріоритетними для вирішення на сьогоднішній день є питання енергетики та створення зони вільної торгівлі, що в майбутньому дозволять Україні та Туреччині вирішити проблеми енергоресурсів і створити сприятливі умови для покращення інвестиційного клімату та збільшення товарообігу між країнами.
Список використаних джерел:
1. Стан та перспективи українсько-турецьких відносин [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.niss.gov.ua/articles/472/
2. Торговельно-економічне співробітництво між Україною і Туреччиною [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://turkey.mfa.gov.ua/ua/ukraine-tr/trade

 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Григоряк І., ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: