Пятниця, 29.03.2024, 11:51
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Кучук Ю., Філіппова Н.Можливості протидії маніпулятивному.. - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Теорія та історія держави і права » Кучук Ю., Філіппова Н.Можливості протидії маніпулятивному..
Кучук Ю., Філіппова Н.Можливості протидії маніпулятивному..
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 12:20 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline





Кучук Ю.С., Філіппова Н.В.,





3 курс, спец. «Правознавство», д/ф
Науковий керівник: к. е. н. Петращак О.О
Буковинський державний фінансово-економічний університет
м. Чернівці






Можливості протидії маніпулятивному впливу псевдотехнологій PR в Україні




Сьогодні інформація стає засобом маніпулювання громадською думкою та діями людей, яке часто призводить до негативних наслідків. Прикладом цього є застосування «чорних» PR технологій. Сьогодні не є новими підробні листівки, поширення неправдивих чуток, підкуп громадян та інші засоби, які використовуються зацікавленими особами. В той же час маловідомі є випадки, коли особи, які застосовували технології «чорного» PR несли відповідальність за вчинені ними протиправні діяння.
Загальними стратегічними заходами протидії «чорному» PR, які доцільно використовувати в Україні, є наступні:
- співпраця з ЗМІ. Різноманітні канали поширення інформації можуть запобігти потраплянню компрометуючої інформації в комунікативний простір або як мінімум попередити про таку можливість. Під час самої кризи ЗМІ, з якими налагоджена співпраця, можуть допомогти акцентувати увагу громадськості на певних фактах;
- відслідковування неправдивої інформації. Інформаційний простір необхідно моніторити і не нехтувати навіть незначними та поодинокими спроби використання «чорних» public relations;
- нейтралізація негативної інформації. Якщо ж таке інформаційне повідомлення все-таки вийшло, на початковій стадії воно може викликати сильний громадський резонанс, але з наслідками можна впоратися досить швидко за допомогою спростовуюючих матеріалів, заяв, доказів;
- реакція. Якщо неправдива інформація призвела до несприятливих наслідків, а саме втрати довіри чи ділової репутації, шкода відшкодовується у судовому порядку згідно із чинним законодавством.
Так, як дуже часто використання псевдотехнологій збільшується під час виборчих кампаній, доцільно звернути увагу і на виборче законодавство. Так, зокрема Закон України «Про вибори народних депутатів», ст. 114 містить загальну норму, яка передбачає, що осіб, винних у порушенні законодавства про вибори депутатів, притягають до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, визначеному законом. Звичайно, захист честі й гідності кандидата в депутати можна здійснювати в порядку цивільного судочинства [1, с. 173]. Тож відповідальність за порушення вищезазначаеного завонодавства все ж існує. І це слід враховувати при використанні «чорних» PR на території України. Втім, законодавство України дещо недосконале у напряму захисту громадян від маніпулювання інформацією та суспільною думкою.
Слід звернути увагу на те, що основою українського законодавства стало законодавство Радянського Союзу, що призводить до великої кількості правових прогалин та колізій. Але відомо, що в Україні при створенні незалежної держави курс було взято на євроінтеграцію та демократію, а це передбачає наявність відповідальності за використання «чорних» PR технологій [2, c. 15].
Позитивним кроком, на нашу думку, у цьому напрямку є створення Міністерства інформації, одним із завдань якого, буде викорінення «чорного» PR на території України. Втім, небезпека полягає у тому, що при викоріненні одного явища, а саме «чорного» PR, одразу виникає порушення прав журналістів, з іншого. Саме тому, діяльність такого міністерства не повинна порушувати права журналістів на оприлюднення відповідної інформації.
Виходом з цієї ситуації буде прийняття нового закону, якій додатково регулюватиме викоритання «чорного» PR під час виборчого процесу, оскільки кількість застосування псевдотехнологій у цей період значно зростає. Закон, який матиме назву «Про застосування відповідальності за використання «чорного» PR під час передвиборчої компанії», чітко регулюватиме відносини у сфері порушення прав честі та гідності. Такий закон повинен містити всі підстави за яких правоохоронні органи вправі будуть застосувати кримінальну, адміністративну чи дисциплінарну відповідальність. Особливістю такого закону має бути те, що сфера його дії поширюватиметься не лише на осіб, які мають мандат або на кандидатів у депутати чи пост президента, але і на осіб які допомагали у здійснення заходів щодо поширення «чорного» PR. Такі особи будуть класифікуватись як співучасники, а саме виконавці, а якщо шкода буде рівнозначною – як організатори. Шкода буде відшкодовуватись з урахуванням наслідків, та розподілена рівнозначно між тими хто її завдав [3, c. 34].
Ще одним кодифікованим актом у сфері захисту прав від «чорних» PR є створення кодексу честі та гідності журналістів. Цей кодекс, в першу чергу, повинен містити положення про підстави застосування відповідальності до журналістів, які певним чином викривлюють отриману інформацію, та за винагородження займаються її спростуванням.
Отже, правове регулювання відповідальності за маніпулювання інформацією та громадською думкою знаходить свій прояв у низці законодавчих акітів України. А також за допомогою запропонованих змін можна заповнити прогалини.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Кохан А. І. Врахування суспільної думки — ефективний механізм забезпечення суспільної підтримки / А. І. Кохан // Інвестиції: практика та досвід. — 2013. — № 10. — С. 172-176.
2. Євтушевська О. В. Роль інноваційних технологій у розвитку суспільства / О. В. Євтушевська // Інвестиції: практика та досвід. — 2013. — №21. — С. 14-16. 3. Мосійчук Т. Діалектика поєднання технологічних та суспільних аспектів економічного розвитку / Т. Мосійчук // Україна: аспекти праці. — 2013. — № 4. — С. 33-37.

 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Теорія та історія держави і права » Кучук Ю., Філіппова Н.Можливості протидії маніпулятивному..
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: