Четвер, 28.03.2024, 18:31
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Купчанко Марина Проблеми інвестиційної діяльності... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Купчанко Марина Проблеми інвестиційної діяльності...
Купчанко Марина Проблеми інвестиційної діяльності...
conf-cvДата: Середа, 20.05.2009, 17:49 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Купчанко Марина

Наук. кер – Круць А.В.
Буковинська державна фінансова академія
м. Чернівці

Проблеми інвестиційної діяльності в Чернівецькій області


Україна в теперішній час знаходиться на шляху всебічних економічних перетворень, а за таких умов налагодження стабільного інвестиційного процесу є справою особливого значення. Головне в інвести¬ційному процесі – це наявність джерел фінансуван¬ня, раціональне використання інвестицій та повер¬нення коштів юридичним та фізичним особам. Тема планування капітальних вкладень досить актуальна тепер, коли економіка України перебуває в глибокій кризі. Розробка інвестиційних проектів необхідна будь-якому підприємству.
Од¬нак в Україні, зокрема і в Чернівецькій області діють фактори, що впливають на низький рівень залучення інвестицій в економіку держави, такі як обмежений попит на внутрішньо¬му ринку внаслідок зубожіння широких верств на¬селення і втрати заощаджень, незавершеність рин¬кових перетворень, корумпованість і нерозви¬неність ринкової структури.
Аналіз наукових публікацій з досліджуваного питання за останній період в Україні показав, що більшість з них (зокрема праці А. Гайдуцького, М. Долішнього, М. Єрмошенка, Л. Згривця, О. Ковальчука) висвітлюють досвід залучення іноземно¬го капіталу в економіку та соціальну сферу регіонів, розвиток страхового та банківського секторів.
Щодо Чернівецької області, то для покращення інвестиційної привабливості регіону, Головним управлінням економіки облдержадміністрації розроблено та затверджено Регіональну програму сприяння та залучення інвестицій в економіку області на 2007 – 2010 роки, яка спрямована на формування сприятливого інвестиційного клімату, активізацію збільшення іноземних інвестицій у розвиток економіки та соціальної сфери.
Зростає увага до інвестиційної привабливості нашої області з боку східних країн, а саме: Китайської Народної Республіки, Республіки Індонезії та Південної Кореї. Візити Послів вказаних країн дозволили встановити плідні контакти, які стануть якісним підґрунтям для розвитку подальшої активної співпраці. Значної активізації здобуло співробітництво з Канадою, про що свідчить зацікавленість Канади у розвитку туристичної сфери Чернівецької області, а також налагоджені постійні контакти нашого краю із провінціями Канади.
Поява нових інвестиційних ресурсів, які усувають обмеження джерел їх утворення та застосування, ще не забезпечують достатню ефективність руху капіталів. За допомогою інновацій, спрямованих на вдосконалення засобів та предметів праці, проблеми соціально-економічного зростання розв’язати неможливо. Сучасні параметри подальшого суспільного розвитку набувають оптимальних значень тільки тоді, коли охоплюють базис та надбудову, матеріальне і духовне, засоби та предмети праці, працю, відносини між людьми в процесі праці, відносини виробництва, обміну, розподілу та споживання, механізми управління [5, с.87]
У Чернівецькій області протягом останніх років простежується тенденція до збільшення приросту іноземного капіталу, а також збільшилась кількість підприємств з іноземними інвестиціями. Питома вага Чернівецької області в загальному обсязі іноземних інвестицій внесених в економіку України упродовж останніх років становить 0,2% [5, с.88].
Буковина надзвичайно перспективний регіон з точки зору потенціалу економічного розвитку та інвестиційної привабливості. Найбільший потік інвестицій спрямований у деревообробну промисловість та туризм, оскільки Чернівецька область характеризується широкою наявністю деревини і туристичних баз, які потребують розвитку.
Отже, для розвитку інвестиційного процесу важ¬ливо забезпечити його ефективне управління. Ви¬рішення цієї проблеми залежить насамперед, від рівня підготовки спеціалістів; без наявності висококваліфікованих фахівців швидше за все не вдасть ся скерувати інвестиційний процес у потрібне рус¬ло. Підґрунтям сучасних методів державного регулювання інвестицій наразі є перехід від бюрократичного адміністрування до обслуговування інвестиційного процесу, цілеспрямованого формування сприятливого та конкурентоспроможного інвестиційного клімату, підтримки підприємництва та інвестиційної діяльності.
На нашу думку, спрощення і впорядкування державного адміністрування, формування умов для ринкового саморегулювання інвестиційного процесу є вкрай необхідним у розв’язанні проблеми створення інвестиційного клімату. Потрібно довести до керівників усіх рівнів розуміння важливості сприятливого інвестиційного клімату в державі для повноцінного функціонування інвестиційного процесу.
Ефективна інвестиційна політика України має передбачати використання державних коштів як за¬собу створення первинних умов для залучення коштів населення країни та іноземних інвестицій у пріоритетні галузі економіки.

Список використаних джерел:
1. Про інвестиційну діяльність: Закон України від 18 вересня 1991 року № 1560 – XII.
2. Антонечко Т.Г. Фактори, що впливають на іноземні інвестиції // Фінанси України. – 2002. – № 10. – С. 35 – 40.
3. Бураковський І.А. Іноземний капітал і приватизація в Україні: проблеми та перспективи // Економічний часопис. – 2004. – № 2. – С. 25 – 27.
4. Васильченко С.М. Теоретичні основи інвестування // Фінанси України. – 2006. – № 1. – С. 93 – 99.
5. Мартиненко В. Ф. Формування інноваційного процесу в Україні: методологічний аспект // Вісн. УАДУ. – 2003. - №2. – с. 84 – 91.

 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Купчанко Марина Проблеми інвестиційної діяльності...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: