Четвер, 28.03.2024, 11:45
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Троцька А. Оцінка інвестиційної привабливості Вінницької об - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Троцька А. Оцінка інвестиційної привабливості Вінницької об
Троцька А. Оцінка інвестиційної привабливості Вінницької об
conf-cvДата: Середа, 20.05.2009, 13:34 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Троцька А.О.

Наук. кер. Гайдукова О.О.,
Буковинська державна фінансова академія,
м. Чернівці

Оцінка інвестиційної привабливості Вінницької області


Одним з основних завдань реформування національної економіки України є активізація інвестиційної діяльності та формування її нового організаційно-правового економічного механізму, що має відповідати вимогам подолання кризи й оздоровлення економіки, лібералізації умов роботи підприємств в умовах ринку.
Вихід із глибокої соціально-економічної кризи неможливий без кардинального збільшення інвестицій у реальний сектор економіки, а створення надійної і керованої системи залучення інвестиційних ресурсів, що забезпечить економічне зростання, є однією з ключових проблем сучасного етапу економічного розвитку України.
Дослідження проблем інвестування економіки завжди знаходилося в центрі уваги економічної науки. Це обумовлено тим, що інвестиції торкаються самих глибинних основ господарської діяльності, визначаючи процес економічного росту в цілому. Дослідженням даної теми зокрема займались: Мітал О.Г., Шило Л.А., Марченко С.К., Орловська Ю.В. та ін.
Метою даного дослідження є оцінка інвестиційної привабливості Вінницької області, визначення основних проблем, пов’язаних з інвестиційною діяльністю області, визначення шляхів їх вирішення.
Сприятливий інвестиційний клімат даної області визначається наступними умовами.
Динаміка рівня інвестиційної привабливості Вінницької області виявилась однією з найвищих в Україні. За даними рейтингу інвестиційної привабливості регіонів, що проводився Інститутом Реформ, у 2006 році Вінницька область ввійшла у так звану групу «переслідувачів», до неї входять ще 5 областей (Полтавська, Київська. Миколаївська та АР Крим), які за своїми показниками знаходяться на певній відстані від «лідерів», але суттєво виділяються серед решти областей. У даному рейтингу область посіла 12 позицію [4].
Унікальним інвестиційним потенціалом Вінницького регіону є земельні ресурси. Площа сільськогосподарських угідь складає 2 млн. га, із них рілля – 1,7 млн. га, багаторічних насаджень – 54 тис. га, сіножатей – 51 тис. га, пасовищ – 181 тис. га. 21% орних земель займають чорноземи. На території області діє близько 1199 сільськогосподарських підприємств [3].
Величезні потенційні можливості регіону по виробництву м'яса, молока і яєць можна реалізувати при розвитку кормової бази. У Вінницькій області розпочато випуск сучасних комбікормів (домішок) на основі сої і ріпаку. Інвестування в розвиток сучасної кормової бази в поєднанні з багатовіковою культурою скотарства дасть можливість робити продукцію високої якості по порівняно низькій ціні.
Інтенсивний розвиток сільського господарства створить потужну базу для розвитку харчової і переробної промисловості.
Область має позитивні результати майже по всіх макроекономічних показниках. Промисловими підприємствами області за 9 місяців 2008 року досягнуто приросту обсягів промислового виробництва на рівні 15,5% порівняно з відповідним періодом минулого року, по Україні приріст становить 8,8%. По темпах приросту обсягів промислового виробництва область зайняла 11 місце серед областей України.
В області відмічається подальше закріплення позитивної динаміки розвитку малого підприємництва. Протягом 2007 року було зареєстровано 1314 юридичних осіб і 13592 фізичних осіб – підприємців, що на 17,7 і 5,1 % відповідно більше ніж за 2006 рік[5].
В області спостерігається позитивна динаміка надходжень іноземних інвестицій: приріст іноземного капіталу за 2007 рік склав майже 36,6 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій, що в 2,7 рази більше, ніж у 2006 році. Найбільшими інвесторами, що здійснюють свою інвестиційну діяльність у Вінницькій області є: країни СНД, Австрія, Німеччина, Кіпр, США, Швейцарія, Польща [2].
Вінниччина має високий рівень транзитивності території та зручне географічне положення: незначна відстань до столиці, морських портів та кордоні. За протяжністю доріг Вінницька область посідає друге місце в Українi. Регiон рiвновiддалений вiд схiдних і західних кордонiв держави. . Окрiм того, має розгалужену мережу залiзничних (1124 км — найбiльшi вантажнi вузли — Жмеринка, Козятин, Вапнярка) та автомобiльних шляхiв загальнодержавного i мiсцевого значення —9524 км. Територiєю Вiнницької областi проходять три магiстральних газопроводи: Уренгой-Помари-Ужгород, «Союз», Дашава-Київ, а також нафтопровід «Одеса-Броди». Область активно включилася у процес мiжнародного транскордонного спiвробiтництва. Якщо скомбiнувати плани з розбудови мiжнародних транспортних коридорiв Європейського Союзу, Росiйської Федерацiї та України, то область отримає фантастичний транзитний інвестицiйний проект на загальну суму бiльше 2 млрд. доларiв.
Сьогоднi в Вiнницькому регiонi працюють над міжнародним транзитним проектом, в якому заручилися пiдтримкою Румунії. Ця магiстраль може поєднати схiдний чорноморський коридор Стамбул-Пловдив-Бухарест-Яси з дiлянкою МТК: Вiнниця-Київ з виходом на Росiю i таким чином пройти через Яси-Бєльци-Вінниця, а на територiї Вiнницької областi — через Ямпiльський, Могилiв-Подiльський, Жмеринський, Барський райони. Це обласне ноу-хау[3].
На Вінниччині відкрито 1159 родовищ та проявів 30 видів корисних копалин, десятки родовищ торфу, а також унікальні поклади граніту, каоліну, гранату і флюориту.
Отже, з вище сказаного матеріалу, можна зробити висновок, що Вінницька область має досить не погану інвестиційну базу. Загалом економічний розвиток області характеризується закріпленням тенденцій до стабілізації, нарощенням обсягів виробництва, покращенням фінансового стану, зменшенням суми допущених збитків та кількості збиткових підприємств.
Разом із цим, проблемними питаннями розвитку залучення інвестицій в область є :
- політична нестабільність в країні;
- недосконалість існуючої правової бази для інвестиційної діяльності, суперечливість та неповнота чинних законів та нормативно-правових актів;
- нестабільні перспективи економіки в цілому;
- фінансова нестабільність (можливі зміни в оподаткуванні, інфляція);
- неврегульованість питань фінансування та кредитування, високі процентні ставки на кредити, високі вимоги банків до кредиторів, складна процедура оформлення кредиту;
- недостатня державна підтримка підприємницької діяльності;
- зарегульований процес оформлення інвестування, велика кількість дозвільних та реєстраційних органів та процедур;
- недостатня інформатизація та доступність даних як про об’єкти інвестицій, так і про процес оформлення інвестицій;
Основними пріоритетами розвитку інвестування Вінницької області мають бути:
- забезпечення захисту прав та інтересів інвесторів, забезпечення вільного доступу до інформації про об'єкти інвестицій;
- спрощення процедур отримання дозволів та погоджень для інвестування, спрощення процедури оформлення прав власності на об'єкт інвестицій;
- забезпечення можливості отримання прав власності на об'єкт
- здійснення інвестиційно-орієнтовної рекламної компанії, розвиток інвестиційного ринку, заохочення конкуренції.
Отже, в результаті дослідження виявлено інвестиційні переваги Вінницької області, зокрема: стабільна та прогнозована суспільно-політична ситуація, високий рівень транзитивності території, сприятливі природно – кліматичні умови, розвиток малого та середнього бізнесу, вільні площі для сучасних технологій, наявність природних ресурсів, тощо. Визначено основні проблемні питання в даному питанні, запропоновано основні шляхи підвищення інвестиційної діяльності і привабливості регіону.
Список використаних джерел:
1. Мітал О.Г. Інвестиційна діяльність регіонів на сучасному етапі розвитку економіки // Інвестиції: практика та досвід. – 2008. - №1. – С. 13-17;
2. Марченко С.К. Іноземні інвестиції в умовах економічного зростання Вінницької бласті ( інтернет ресурс: www.inkonf.org.ua);
3. www.vininvest.com.ua/ukr/ - інвестиційний портал Вінничини
4. www.ir.org.ua – Інститут Реформ
5. www.vin.gov.ua - Вінницька обласна державна адміністрація

 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Троцька А. Оцінка інвестиційної привабливості Вінницької об
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: