Вівторок, 23.04.2024, 11:34
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Андрейчук Т., ВПЛИВ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Особливості інвестиційно-інноваційної діяльності в економічній системі України » Андрейчук Т., ВПЛИВ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ...
Андрейчук Т., ВПЛИВ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 12:40 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Андрейчук Тетяни,





2 курс, спец «Фінанси», д. ф. н.
Наук. кер. - Ткач К. М.
Чернівецький торгівельно - економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці





ВПЛИВ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ




Україна потенційно є однією з провідних країн по залученню іноземних інвестицій. Цьому сприяє її великий внутрішній ринок, кваліфікована і водночас дешева робоча сила, значний науково-технічний потенціал, наявність базової інфраструктури, значна ресурсна база, що дають змогу здійснювати господарську діяльність практично у будь-якій галузі економіки.
На даному етапі економічного розвитку в Україні інвестиції - одне із шляхів вирішення багатьох проблем: підвищення рівня розвитку економіки, підвищення якісних показників господарської діяльності різних рівнів. Саме тому дослідження впливу інвестицій, зокрема іноземних, на економіку України є актуальним. За допомогою інвестицій відбувається не тільки піднесення економіки, а і в кінцевому результаті підвищення добробуту населення.
Іноземні інвестиції - це цінності, що іноземні інвестори вкладають в об’єкти інвестиційної діяльності в Україні з метою одержання прибутку або досягнення соціального ефекту. Іноземними інвесторами є суб’єкти, які проводять інвестиційну діяльність на території України. Це фізичні особи, які не проживають постійно в Україні, юридичні особи - нерезиденти, іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації та ін. Іноземні інвестиції за складом інвестиційних ресурсів можуть здійснюватися у вигляді: іноземної валюти, валюти України, рухомого і нерухомого майна, майнових прав, корпоративних прав, цінних паперів, грошових вимог і прав на вимоги виконання договірних зобов’язань, прав інтелектуальної власності, прав на здійснення господарської діяльності та інших цінностей [1, 346].
В останні роки спостерігається зниження обсягу залучених іноземних інвестицій у економіку країни, що спричинено рядом проблем. Основними з них є: політична й економічна криза, неналежно розвинений механізм захисту прав власності, часті зміни законодавства, недостатнє інформаційне забезпечення, низька ефективність ринків товарів і послуг тощо. Саме через всі ці фактори у світі склалася негативна думка про Україну і її віднесено до групи країн з найбільшим інвестиційним ризиком.
Фактичний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України в 2011 році склав 57322,3 млн. доларів, а в 2012 - 64044,1 млн. доларів, тобто збільшився на 12%. З країн ЄС внесені 51262,7 млн. доларів інвестицій (78,9% загального обсягу акціонерного капіталу), з країн СНД - 4646,8 млн. доларів (7,8%), з інших країн світу - 8134,6 млн. доларів (13,3%). До десятки основних країн - інвесторів, на які припадає понад 82% загального обсягу прямих інвестицій, входять: Кіпр, Німеччина, Нідерланди, Російська Федерація, Австрія, Великобританія, Віргінські острови (Британія), Франція, Швеція, Швейцарія [4].
Основними перешкодами на шляху поліпшення інвестиційного клімату в Україні являються корупція, недосконала судова система, адміністративні бар’єри і складна податкова система.
Найважливішими складовими ринкових реформ, що забезпечують поліпшення інвестиційного клімату й приплив інвестицій у реальну економіку, є: захист прав споживачів; посилення дисципліни виконання контрактів; розвиток банківської системи й інститутів фінансового ринку; реорганізація природних монополій [2].
До основних завдань інвестиційної політики належать:
- вибір і підтримка розвитку окремих галузей господарства;
- підтримка розвитку малого та середнього бізнесу;
- забезпечення збалансованості в розвитку всіх галузей економіки України;
- забезпечення конкурентоспроможності сучасної продукції.
З метою вирішення накопичених проблем по залученню іноземних інвестицій в Україні слід оптимізувати державну інвестиційну політику, забезпечити її дієвість і виваженість. Основні напрями цієї політики мають полягати не в жорсткому регулюванні інвестиційних потоків, а у створенні сприятливих умов для ефективної діяльності та врахуванні мотивів і пріоритетів приватних інвесторів [3].
Враховуючи значний вплив іноземних інвестицій на економіку України, залучення іноземного капіталу, особливо під час економічної та політичної кризи, є необхідним кроком у нарощуванні ВВП, а, відповідно, і покращенні добробуту населення.
Список використаних джерел:
1. Кудряшов В.П. Курс фінансів: [навч. посібник] / В. П. Кудряшов - К., Знання, 2008. - 431 с.
2. Шосталь С.О. Активізації інвестиційного процесу в Україні: проблеми та шляхи їх розв'язання / С. О. Шосталь - Статистика України. - 2008. - №3.- С. 119 - 122.
3. Запухляк В. З. Оцінка ефективності залучення іноземних інвестицій в Україну за видами економічної діяльності / В. З. Запухляк [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2341
4. Феняк Л.А. Вплив іноземних інвестицій на економіку України / Л. А. Феняк, А. Ю. Сідлецький [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://intkonf.org/fenyak-....krayini



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Особливості інвестиційно-інноваційної діяльності в економічній системі України » Андрейчук Т., ВПЛИВ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: