Вівторок, 16.04.2024, 14:57
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Похалюк А., Економічна та соціальна ефективність інвестицій - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Особливості інвестиційно-інноваційної діяльності в економічній системі України » Похалюк А., Економічна та соціальна ефективність інвестицій
Похалюк А., Економічна та соціальна ефективність інвестицій
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 12:37 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Похалюк Анастасія





Науковий керівник – Кшевецький О.С.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці





Економічна та соціальна ефективність інвестицій в охорону праці





Одним з важливих факторів, що впливає на фінансовий потенціал інвестиційної діяльності підприємства є стан промислової безпеки та охорони праці. Оцінка стану охорони праці й ефективності заходів для її поліпшення є одним з напрямків зниження витрат, як складової собівартості продукції підприємства. Стан охорони праці безпосередньо впливає на показники господарської діяльності підприємства. Належний рівень охорони праці забезпечується шляхом:
 доведення параметрів виробничого середовища до нормативних значень (технічні і технологічні рішення);
 захисту працівників від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.
Оцінка ефективності запланованих і реалізованих заходів з охорони праці передбачає поєднання соціальних, соціально-економічних, інженерних (технічних) і економічних показників, що характеризують виробниче середовище до і після впровадження заходів. Ці показники мають відносну самостійність і тому тільки в комплексі дозволяють визначити ефективність виконаної чи планованої роботи. Економічні показники конкретизують об’єктивну оцінку ефективності заходів, однак для робіт в сфері охорони праці економічна ефективність є важливою, але не головною. Навіть при відсутності економічного ефекту актуальність заходів в охороні праці визначається насамперед їхньою соціально-оздоровчою значимістю [1].
Система обмеження втрат (Loss Control Management) на підприємстві – один з ключових елементів його успішного функціонування. Виявилося, що краще обмежувати втрати, ніж підвищувати дохід шляхом підвищення продажу або підвищення ціни. Це може призвести до спаду продажу і, як наслідок, – до зменшення доходу. Втрати підприємства, на які можна впливати, значною мірою пов'язані з охороною праці. Нещасні випадки на виробництві зумовлюють значні втрати часу, підвищення страхових внесків, знищення або пошкодження обладнання, зниження продуктивності праці, значні штрафні санкції, витрати коштів на експертизи та ін. Охорона праці включає в себе не тільки попередження травматизму та профзахворювань на робочих місцях, а й питання безпеки продукції, що виробляється, охорону навколишнього середовища, безпеку працівників підрядних організацій, відвідувачів тощо. З метою підвищення ефективності охорони праці й належного обґрунтування профілактичних заходів проводиться оцінка ризику. Чим більш комплексно, з точки зору втрат, поставитися до аналізу та оцінки ризику, тим більший шанс побудувати ефективну систему управління охороною праці [2].
Економія підприємства від поліпшення безпеки праці може складатися з:
 економії від зниження професійної захворюваності;
 економії від зменшення випадків травматизму;
 економії від зниження плинності кадрів;
 економії від скорочення пільг і компенсацій за роботу в несприятливих умовах [4].
У вересні 2013 р. в м. Києві відбувся круглий стіл на тему «Безпека праці: навантаження на бізнес чи фактор зростання української економіки?». Учасники круглого стола висловили цілісне бачення економіки охорони праці, думки, пропозиції та рекомендації щодо того, як належна організація охорони праці, у тому числі заходи з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, сприяють досягненню високих результатів у бізнесі. Під час круглого столу було зазначено про важливість ефективної організації охорони праці і що абсолютно очевидно, що саме цей принцип є запорукою успішного ведення бізнесу [3].
За визначенням МОП, гідна праця – це продуктивна зайнятість в умовах безпеки, дотримання трудових прав і поваги до людської гідності. Приклад європейських держав доводить, що створення на підприємствах безпечних умов праці та здорового виробничого середовища є економічно вигідним для роботодавців, більше того – запорукою успішного бізнесу. Нещасні випадки та професійні захворювання на виробництві стають тягарем як для потерпілих, так і для економіки підприємств. Значною мірою такі ризики загрожують невеликим фірмам, які через виплати потерпілим зазнають серйозних фінансових збитків. У європейських країнах бізнес-партнерів вибирають дуже ретельно. Один із головних критеріїв – стан охорони праці на підприємствах потенційного бізнес-партнера. Стандарти ефективності безпеки праці все частіше прописуються в контрактах як державного, так і приватного сектору. І це має суттєве значення для українських підприємців, які планують вийти на європейські ринки. Як свідчить практика, одним з найбільш ефективних інструментів інвестування у безпеку праці є модернізація виробництва [3].
Список використаних джерел:
1. Полукаров О.І., Кружилко В.О., Майстренко Н.В. Оцінка економічної та соціальної ефективності інвестицій в охорону праці // Проблеми охорони праці, промислової та цивільної безпеки: Збірник матеріалів Восьмої науково-методичної конференції (з участю студентів), м. Київ, 14-15 травня 2013 р. –К.: НТУУ “КПІ”, 2013. – c.129-133.
2. Праховник А.К., Смолка О.А., Амеліна С.М. Дослідження новітніх методів управління охороною праці // Проблеми охорони праці, промислової та цивільної безпеки: Збірник матеріалів Восьмої науково-методичної конференції (з участю студентів), м. Київ, 14-15 травня 2013 р. –К.: НТУУ “КПІ”, 2013. – c.145-148.
3. Охорона праці. Науково-виробничий журнал. [Електронний ресурс]. http://ohoronapraci.kiev.ua/
4. Кобилянський О.В., Заюков І.В. Охорона праці. Підсумкова державна атестація спеціалістів, магістрів: Навчальний посібник. – Вінниця: ВНТУ, 2012. – 84 с.



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Особливості інвестиційно-інноваційної діяльності в економічній системі України » Похалюк А., Економічна та соціальна ефективність інвестицій
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: