Субота, 20.04.2024, 14:43
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Гаврилаш О.,Основні заходи антикризового управління .... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Гаврилаш О.,Основні заходи антикризового управління ....
Гаврилаш О.,Основні заходи антикризового управління ....
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 10:50 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Олена Гаврилаш,





3 курс, спец «Облік і аудит», д.ф.н.,
Наук. кер. – Гутафель В. В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Основні заходи антикризового управління підприємством





Кризові ситуації виникають на всіх стадіях життєвого циклу підприємства. Щоб цього не сталося, необхідно вчасно зрозуміти причини, внаслідок яких підприємство опинилося в кризі і здійснити відповідні заходи для їх усунення. Не стійка кон'юнктура ринкового середовища вимагає постійного діагностування та впровадження в управління спеціальних антикризових заходів, як запоруки успішного функціонування підприємств. Тому особливої актуальності в умовах економічного спаду набув процес розробки та використання ефективних заходів здійснення антикризового управління підприємством.
Антикризове управління становить цілеспрямовану систему заходів, які мають комплексний, системний характер і має на меті виведення об'єкта управління з кризи. При цьому здійснюється розробка і реалізація спеціальних заходів на підприємстві, що мають стратегічний характер і дозволяють усунути перешкоди і покращити загальний стан об'єкта управління [2].
З іншого боку, антикризове регулювання – це макроекономічна категорія, яка містить заходи організаційно-економічного і нормативно-правового впливу з боку держави, спрямовані на захист підприємств від кризових ситуацій, запобігання банкрутства чи ліквідацію у випадках недоцільності їх подальшого функціонування. Передумовою застосування антикризового управління на підприємстві є виникнення кризових явищ на рівні самого підприємства, галузі, країни тощо [1].
Необхідність оволодіння основами антикризового управління зумовлена тим, що в умовах ринкової економіки підприємства здійснюють свою фінансово-господарську діяльність знаходячись під постійним впливом несприятливих внутрішніх та зовнішніх чинників, які можуть призвести до фінансової кризи та банкрутства.
Основними напрямами антикризового управління на рівні господарюючого суб'єкта вважаються постійний моніторинг фінансово-економічного стану підприємства, розробка нової управлінської, фінансової й маркетингової стратегій, скорочення постійних і змінних витрат, підвищення продуктивності праці, залучення коштів засновників, посилення мотивації персоналу [2].
У будь-який момент існує небезпека кризи, навіть тоді, коли криза не спостерігається, коли її фактично немає. Це визначається тим, що в управлінні завжди існує ризик, що соціально-економічна система розвивається не циклічно, міняється співвідношення керованих і некерованих процесів, змінюється смаки та вподобання споживачів, їхні потреби та інтереси.
Управління соціально-економічною системою до певної міри повинно бути завжди антикризовим. Можливість антикризового управління визначається, в першу чергу, людським чинником. Усвідомлена діяльність людини дозволяє шукати і знаходити шляхи виходу з критичних ситуацій, концентрувати зусилля на розв'язанні найскладніших проблем, використати накопичений, утому числі тисячоліттями, досвід подолання криз, пристосовуватися до виникаючих ситуацій [1].
Ефективне управління процесом виходу підприємства з кризи передбачає переведення його в стан стабілізації. Тому керівництву підприємства необхідно швидко адаптуватись до змін і перетворень, які диктуються зовнішніми та внутрішніми обставинами функціонування підприємства [3].
Реалізація антикризового управління на підприємстві передбачає здійснення таких основних заходів:
1) діагностика процесів і тенденцій, які призводять до кризових станів;
2) прогнозування виникнення, розвитку і можливих наслідків кризових ситуацій;
3) здійснення антикризового супроводження (виявлення процесів і тенденцій, які призводять до кризових ситуацій);
4) проведення завчасної підготовки на випадок виникнення надзвичайних ситуацій (антикризова профілактика);
5) організація і координація ефективних дій для подолання кризових ситуацій та їх наслідків [4].
Головне завдання антикризового управління підприємством полягає в тому, що заходи щодо запобігання кризовій ситуації мають бути вжиті ще задовго до настання такої ситуації. У випадку появи тенденції до спаду необхідно коригувати тактику вже з урахуванням появи в майбутньому кризових явищ, акумулювати кошти з метою успішного протистояння спричиненим кризовою ситуацією збиткам, щоб уникнути банкрутства.
Отже, використання заходів антикризового управління на підприємстві є необхідним. В сучасних умовах, що характеризуються економічною нестабільністю, дуже важливим є застосування системи заходів антикризового управління, таких як виявлення та прогнозування процесів і тенденцій, які призводять до кризових ситуацій та їх наслідків, діагностика та проведення антикризової профілактики, та організація і координація ефективних дій для подолання кризових ситуацій та їх наслідків на підприємстві. Дотримання сформульованих основних заходів проведення антикризового управління дозволить здійснювати його якомога ефективніше.
Список використаних джерел:
1. Хандій О.О. Антикризові інструменти управління підприємством / О. О. Хандій / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Mimi_2012_4_24.pdf
2. Ладнай М. А. Роль антикризового управління в стабілізації діяльності підприємства / М. А. Ладнай / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Uproz_2013_14_4.pdf
3. Погребняк А. Ю. Проблеми вибору методики оцінки ефективності механізму антикризового управління на промисловому підприємстві / А. Ю. Погребняк / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: file:///C:/Users/MIKROBA/Downloads/evntukpi_2013_10_38.pdf
4. Вожинський Ф. А. Сутність антикризового фінансового управління підприємством / Ф. А. Вожинський / [Електронний ресурс]. – http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Fkd_2013_1(14)__15.pdf



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Гаврилаш О.,Основні заходи антикризового управління ....
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: