Пятниця, 29.03.2024, 07:29
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Яцун Л.,РОЛЬ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Яцун Л.,РОЛЬ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ...
Яцун Л.,РОЛЬ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 10:42 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Яцун Лілія,





3 курс, спец. «Товарознавство», д.ф.н.,
Наук. кер. – Хотинь Л. В.,
Чернівецький торговельно–економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




РОЛЬ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ





Відповідно до Господарського кодексу України від 16.01.2003р. № 436-IV підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, здійснювана суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів, і одержання прибутку [1].
Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний фінансовий рік не перевищує 15 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує суми, еквівалентної п’ятистам тисячам євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні [2, с. 38]
Мале підприємництво можна назвати «Ахілесовою п’ятою» економіки нашої держави, оскільки воно слабо розвинене і ніяк не підтримується державою, не розвивається. Через відсутність малого підприємництва лише незначна частка населення України може віднести себе до «середнього класу» з стабільним рівнем доходів і бажаним рівнем життя. Населення країни можна умовно розділити на дві категорії : «бідні» і «багаті». Постійні зміни в політиці та в законодавстві привносять нестабільність в економічне середовище, тим самим збільшуючи ризики ведення бізнесу та призводячи до банкрутства багатьох підприємств. За оцінками експертів в Україні за перші 2 роки існування закриваються близько 80% підприємств. І причиною цьому є, перш за все, відсутність належної державної підтримки [3, с. 211].
Якщо розпочинаєш свою справу «з нуля», то дуже важко втриматись «на плаву», адже економіка нестабільна, а через різкі коливання підприємство може нести значні втрати і з часом просто банкрутує та занепадає.
Розвинені держави світу такі як США, Японія та Німечинна, всіляко підтримують та сприяють розвитку малого та середнього бізнесу, тим самим забезпечуючи добробут населення та загальний розвиток власних держав. Саме малі та середні підприємства створюють найбільшу частину ВВП (внутрішнього валового продукту) в країнах із розвинутою ринковою економікою. За даними ООН у малому бізнесі зайнято понад 50% працездатного населення світу. У розвинених країнах частка ВВП, виробленого малими та середніми підприємствами, становить 50-60% від загального його обсягу, а чисельність працівників, що працюють на цих підприємствах, – близько 60% від загальної кількості працюючих. Водночас, в Україні показники участі малого бізнесу у ВВП становить лише близько 11%, а рівень зайнятості у ньому не перевищує 20% [4, с.87].
Т. І. Зосименко у своїй наукові праці виділяє основні сильні та слабкі сторони, а також загрози та можливості малого підприємництва. До сильних сторін автор відносить спрощену систему управління та швидке прийняття рішень; невеликий обсяг початкових капіталовкладень та оборотних запасів, а також високу ефективність праці за рахунок особливої мотивації. Щодо слабких сторін, то ними є, як зазначається у статті, нестача основних та оборотних засобів внаслідок низької долі власного капіталу; обмежений доступ до кредитних ресурсів та недостатня кількість інвестицій; слабкий вплив на кон’юнктуру ринку та залежність від державної системи підтримки. Як і будь-яка сфера діяльності мале підприємництво має низку слабких місць та загроз, проте її позитивний вплив та перспективи, які вона несе, є набагато більшими для нашої держави, оскільки може принести піднесення рівня економіки країни [5].
Кабінет Міністрів України у межах своїх повноважень повинен сприяти розвитку малого підприємництва, координувати і контролювати діяльність органів виконавчої влади, які забезпечують проведення державної політики щодо його підтримки.
Для ефективного керування малим та середнім бізнесом повинна вестися статистика, яка забезпечить формування реальних даних та зможе вказати на всі «плюси» та «мінуси» ведення такої діяльності.
Керівництво держави повинно сприяти розвитку малого та середнього бізнесу і створенню середнього класу. Середній клас виконує важливі для держави соціальні функції: до прикладу, його представники сплачують податки та, безперечно, є найбільшою споживчою групою; крім цього, середній клас береже та активно поширює традиції своєї країни. Розвиток цих форм підприємництва дає можливість підвищити матеріальний добробут населення за рахунок отримання прибутку та створення робочих місць, сприяє зайнятості населенні та знижує безробіття [6].
Список використаної літератури:
1. Господарський кодекс України від 16.01.2003р. № 436-IV.
2. Дем’янчук О.І.Формування підприємництва нового типу в системі самозайнятості України/О.І. Дем’янчук // Економіка і бізнес. – №2. – 2004 р.
3. Озаринська В.В. Основи формування системи підтримки малого бізнесу в Україні /В.В. Озаринська.// Розвиток методів управління та господарювання на транспорті. – № 37. – 2011.
4. Вовк В.Я. Кредитування та контроль : навч. посібник / В.Я.Вовк, О.В.Хмеленко. – К.:Знання,2008. – 463 с.
5. Т. І. Зосименко. Роль малого підприємництва у соціально-економічному розвитку країни./ Зосименко Т.І.// Ефективна економіка. – 2013р. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2388
6. В.Л.Гура. Роль та місце середнього класу у розвитку підприємництва в Україні. / Гура В.Л.// Теоретичні та прикладні питання економіки . – Випуск 26. – с.286-281 .



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Яцун Л.,РОЛЬ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: