Четвер, 28.03.2024, 13:12
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Дем`янів В., Проблеми і перспективи розвитку цукрової... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Дем`янів В., Проблеми і перспективи розвитку цукрової...
Дем`янів В., Проблеми і перспективи розвитку цукрової...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 10:29 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Дем`янів Вікторія,





1 курс,спец. «Економіка підприємства»,д.ф.н.,
Наук.кер. – Близнюк Н.В.,
Чернівецький торговельно - економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Проблеми і перспективи розвитку цукрової промисловості в Україні





Цукрова промисловість є однієї зі стратегічно важливих галузей харчової промисловості України. Вона поєднує в собі виробників елітного та фабричного насіння, цукрового буряку, насіннєві заводи, цукрові заводи й сервісні підприємства галузі. Кінцевими продуктами цього величезного агропромислового комплексу є цукор в асортименті, а також побічна продукція - меляса (патока), жом. вапно.
Цукор (цукроза) - продукт харчування з солодким смаком, який відноситься до категорії дисахаридів і складається з глюкози і фруктози.
В Україні найбільш популярним є два види цукру: буряковий та тростинний, при чому домінує все таки буряковий, оскільки цукрові буряки у нас – одна з основних сільськогосподарських культур.[1]
Науково-технічним аспектам цукрової галузі на початку XX ст. приділяли певну увагу такі видатні вітчизняні і зарубіжні економісти: Азоєва Г.Л, Балабанова І.Т., Бараненко С.П., Бурди А.Г., Василенко В.А., Діксона П.Р., Должанського І.З., Загорної Т.О., Заїнчковського А.О., Моісєєвої Н.К., Зулькарнаєва І.У., Книша М. І., Кобиляцького Л.С., Кредісова А.І., Кроткова А.М., Єленевої Ю.Я., Кемпбела Д., Стоунхауса Дж.
Характерна особливість цукрового виробництва полягає в необхідності налагодження тісних виробничо-економічних зв’язків з іншими галузями народного господарства, зокрема з сільським господарством, промисловістю, транспортом і зв’язком, будівництвом, торгівлею. Найбільш розвинені економічні зв’язки цукрова промисловість має з сільським господарством, яке виробляє і поставляє цукровим заводам на переробку цукрову сировину. Головна причина проблем бурякоцукрової галузі в тому, що на державному рівні до цього часу не визначено стратегію її розвитку.
Одним із основних інструментів забезпечення відродження галузі є встановлення державою мінімальної ціни на цукрові буряки і цукор. Про те, вона так і залишається декларативною доти, поки не буде створений надійний механізм утримання мінімальної ціни, сформовані правила на внутрішньому ринку. Враховуючи динаміку виробництва та споживання цукру в країні починаючи з липня 2011 року спостерігалася спадна тенденція цін на цукор. Даний факт пояснюється значними перехідними запасами та одним з найбільших обсягів виробництва цукру в Україні починаючи з 2011-2012 років (рис. 1.1).


Рис.1.1. Динаміка внутрішніх цін на цукор в Україні протягом 2010-2013 роки
Відповідно даних ( рис.1.1.) можемо бачити тенденції щодо цінової політики на цукор в Україні протягом даного періоду. Дані коливання залежили від багатьох чинників, зокрема: програми дій уряду, природо– кліматичних умов та економічної кризи в світі та Україні [3].
Основними причинами не задовільного стану бурякоцукрової галузі є поглиблення розгляду в роботі підприємств цукрової промисловості, деформація сировинних зон, багаторазова зміна власників, загальна деградація матеріально-технічної бази галузі, виснаження природно-біологічного потенціалу основних зон бурякосіяння, різке зменшення внесення добрив, не досконала інфраструктура ринку.
Успіх роботи цукрового заводу залежить, в першу чергу, від кількості та якості цукрових буряків, що надходять на переробку. В останні роки по деяких областях різко погіршилася технологічна якість цукрових буряків. Основний показник якості цукрових буряків – це вміст цукру. Цукристість буряків урожаю 2012-2013 маркетингового року в порівнянні з минулим періодом зменшилась на 0,52% (табл. 1.2).
Таблиця 1.2
Основні показники роботи бурякоцукрового комплексу за
2009-2013 роки.
Показники 2009 рік 2010 рік 2011 рік 2012 рік 2013 рік
Площа посіву,тис. га 327,6 492 544,4 466,4 306,1
Урожайність буряків, ц/га 314 278,3 363 407 401
Заготівля буряків, млн.тонн 9,44 13,37 17,79 17,42 9,18
Цукрист. буряків при прийманні, % 16,85 15,3 16,63 16,10 16,26

Отже, згідно даних ( табл. 1.2) підприємства прийняли на переробку 9,18 млн. тонн цукрових буряків, з яких переробили 9,02 млн. тонн. У минулому році на цю дату було прийнято 17,42 млн. тонн, а перероблено – 17,03 млн. тонн. Цукристість буряків від початку виробництва станом на 11 січня 2014 рік склала 16,26%, у 2013 році на аналогічну дату – 16,10% [2].
На основі вищевикладеного можна зробити певні висновки та рекомендації, які показують, що Україна має великі перспективи щодо розвитку бурякоцукрового виробництва ‒ добре розвинуті традиційні технології у сферах вирощування цукрових буряків і виробництва цукру, достатню кіл ькість наявних виробничих потужностей та трудових ресурсів, вигідне, з точки зору міжнародного поділу праці, територіальне розташування виробництва тощо.
З метою підвищення урожайності та покращення технологічної якості цукрових буряків в наступних роках необхідно: сприяти у створенні бурякосійним господарствам умов фінансування для придбання нових машин і знарядь, пально-мастильних матеріалів, насіння, мінеральних добрив, хімічних засобів захисту рослин; продовжувати роботу по створенню та оснащенню машинно-технологічних станцій цукрових заводів.
Література:
1. Качан Є.П. Регіональна економіка. Харчова промисловість як основна переробна ланка АПК - К.: НУХТ, 2011. – 125 с.
2. Міністерство аграрної політики та продовольства України. // Режим доступу до ресурсу: http://sugarbeet.gov.ua/news/12064
3. Ринок цукру України липень 2013. // Режим доступу до ресурсу: ukrselko.com/uploads/media/Sugar_jul_2013.pdf




 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Дем`янів В., Проблеми і перспективи розвитку цукрової...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: