Середа, 24.04.2024, 02:17
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Онищук О., Прикладні аспекти лізингових операцій - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Онищук О., Прикладні аспекти лізингових операцій
Онищук О., Прикладні аспекти лізингових операцій
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 14:07 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Онищук Оксана,





3 курс, спец. «Товарознавство», д.ф.н.,
Наук. кер. – Галушка Є.О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці




Прикладні аспекти лізингових операцій в Україні





Аграрний сектор кожної країни відіграє певну роль і має свою нішу в економіці. В Україні він є однією із найважливіших складових, що впливає на ВВП країни та забезпечення населення необхідною продукцією. Проте, для потреб його загального розвитку та підвищення економічної ефективності, потрібно не лише організовувати та контролювати всі процеси, а й формувати й розвивати відповідну матеріально-технічну базу. Все це вимагає використання додаткових джерел фінансування, у тому числі для технічного забезпечення. Для цього все частіше використовується такий вид послуги, як лізинг, в тому числі міжнародний.
Закон України Про фінансовий лізинг визначає основні економічні та правові засади фінансового лізингу. Згідно із визначення фінансовий лізинг – це вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фінансового лізингу. За договором фінансового лізингу лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі) [1].
Лізинг може бути оперативним і фінансовим, об’єктом лізингових операцій може виступати як рухоме, так і нерухоме майно. Лізингові операції мають ряд переваг у порівнянні із банківським кредитом.
Механізм лізингу, на відміну від кредитування, не вимагає додаткових гарантій чи застави майна. Крім цього, банки неохоче видають довгострокові кредити, а за лізинговою схемою інвестиційні кошти залучаються на термін дії лізингового договору. Витрати лізингоодержувача на оплату платежів нижчі порівняно із платежами за кредит. Також, однією з переваг лізингу є незмінність відсоткових ставок, які є стабільними протягом дії договору. [2, с.236].
Прикладні аспекти лізингових операцій можна прослідкувати на прикладі компанії ТОВ «Приват Лізинг», яка є організаційною структурою групи Приват, що займається продажем сільськогосподарської техніки. Метою компанії є забезпечення ринку високоякісною сільськогосподарською технікою таких світових марок, як CLAAS, AMAZONE, KUHN, GRIMME та інші. Переваги перед конкурентами забезпечують унікальні кредитні та лізингові програми з продажу техніки, розроблені спільно з ПриватБанком [3]. Відповідно до Статуту компанії ТОВ «Приват Лізинг» створене шляхом об’єднання майна учасників та їх підприємницької діяльності згідно з чинним законодавством України. Товариство створене з метою здійснення комерційної, виробничо-господарської та іншої діяльності з метою отримання прибутку. Предметом діяльності є: продаж, поставка сільськогосподарської техніки; запасних частин і комплектуючих виробів; фінансовий лізинг; надання сервісних послуг, гарантійного та післягарантійного обслуговування сільськогосподарської техніки. У структурі персоналу є шість відділів, що відповідають за свої функції: відділ маркетингу, збуту, сервісу, відділ запчастин, фінансовий відділ та адміністративно-управлінський. Основними регіонами, куди компанії реалізує продукцію є Хмельницька, Кіровоградська, Одеська, Херсонська та Миколаївська області.
Сукупність усіх платежів за договором лізингу складається з:
1) авансового платежу;
2) періодичних лізингових платежів;
3) викупної (залишкової) вартості предмета лізингу.
Лізинговий платіж – платіжна операція лізингоодержувача на адресу лізингодавця, що включає вартість амортизації предмета лізингу, плату за залучені для реалізації лізингової угоди кредитні ресурси, лізингову маржу, премію за ризик [4]. Лізингова маржа, тобто грошова винагорода, яку продавець отримує за використання товару, залежить від вартості майна і, в середньому, складає 8-10%. Величина ставки маржі залежить від строку дії договору, вартості продукції і його стану, кількості платежів, платоспроможності покупця.
Так, у договорі про поставку сільськогосподарської техніки на умовах 100% у першому пункті вказується предмет договору, а в другому – ціна і форми розрахунків. Ціна товару вказується у додатках, продавець має право сплачувати як у національній валюті, так і в іноземній (USD або EUR). Право покупця придбати товар по ціні , вказаній в договорі припиняється в момент, коли офіційний курс гривні до Євро (EUR) збільшиться більш ніж на 1% від того, який існував на день підписання договору. Продавець зобов’язується передати товар покупцеві протягом десяти днів з дати поставки, покупець повинен оплатити товар протягом трьох платежів, суми платежів вказані з врахуванням податку на додану вартість. Якщо на імпортний товар змінюються ставки ввізного мита чи ПДВ і цін товару змінюється продавець компенсує покупцеві суму зменшення, чи покупець компенсує продавцеві суму збільшення. При простроченні оплати покупець сплачує за кожний день прострочення пеню в розмірі 0,3% від суми простроченого платежу.
Таким чином, лізинг як взаємовигідна операція здобуває сьогодні широке визнання і використання на теренах України. Все більше підприємств та підприємців із задоволенням та вигодою використовую цю господарську операцію у своїй повсякденній діяльності.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Закон України Про фінансовий лізинг №723, 1997. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/723/97-%D0%B2%D1%80
2. Лук’янова О. М. Механізм фінансового лізингу як найбільш ефективна форма залучення інвестицій в залізничну галузь [Текст] / О. М. Лук’янова // Вісник економіки і транспорту. – 2013. - №43.
3. Офіційний сайт ТОВ «Приват Лізинг» [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.pleasing.com.ua/
4. Науменкова С. В Ринок фінансових послуг: Підручник. / С. В. Науменкова, С. В. Міщенко. – К.: Знання, 2010. – 532 с.


 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Онищук О., Прикладні аспекти лізингових операцій
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: