Пятниця, 29.03.2024, 09:44
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Винник К.,Роль водно-дисперсійних матеріалів... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Винник К.,Роль водно-дисперсійних матеріалів...
Винник К.,Роль водно-дисперсійних матеріалів...
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 14:29 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Винник Кристина Віталіївна






Наук.кер. – Клевчук О.Г.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці






Роль водно-дисперсійних матеріалів в лакофарбовій промисловості





Лакофарбова промисловість є одним із найважливіших секторів хімічного виробництва України, а сфера використання продукції дуже різноманітна – від будівництва до захисту та декоративного оздоблення виробів із металу, деревини та пластмас. Висока динамічність і мобільність ринку виробництва й споживання лакофарбових матеріалів, наявність значної кількості виробників зумовлюють певну складність щодо отримання інформації, відстеження тенденцій розвитку й аналізу. Проблеми дослідження стану та перспектив розвитку українського ринку лакофарбових матеріалів у різні роки висвітлювали в своїх роботах І.Бакус, Д.Ісакова, М.Бойко, О.Мельник.
М.Зрезарцев визначає лакофарбові матеріали як матеріали, що здатні при нанесенні на поверхню утворювати тонкі плівкові покриття. Вони повинні відзначатись високою адгезією до покриваючих поверхонь, стійкістю до тепла, світла та хімічних реагентів, водонепроникністю, гладкістю, твердістю та еластичністю утворюваної плівки, добрими захисними і декоративними властивостями [1, с.240].
Значного розвитку серед лакофарбових матеріалів набувають водно-дисперсійні матеріали. Водно-дисперсійні лакофарбові матеріали займають тільки 25% світового ринку, ЛФМ на основі органічних розчинників переважають. Проте тенденція до переходу на використання водно-дисперсійної лакофарбової продукції простежується в усьому світі й одержує підтримку керівництв і асоціацій всіх країн [2].
Водно-дисперсійні фарби широко застосовуються в будівництві для зовнішнього та внутрішнього покриття. Такі матеріали повинні не тільки декоративно оздоблювати будинки та споруди, а й захищати будівлі від дії вологи, сонячного проміння, механічних і хімічних пошкоджень. Рецептури водно-дисперсійних фарб достатньо складні й можуть містити 10-20 різних компонентів, однак використання їх дає змогу позбавитися від негативного впливу токсичних і пожежонебезпечних розчинників (толуолу, ксилолу, уайт-спіриту, ацетону), які при затвердінні випаровуються в атмосферу, шкідливо впливаючи на екологію довкілля. Значні переваги водно-дисперсійних фарб також обумовлюються зручністю у використанні, можливістю полімеризації при кімнатній температурі, високими споживчими властивостями покриттів тощо.
Водно-дисперсійні фарби – багатокомпонентна система, яка складається з плівкоутворювача та різних наповнювачів, пігментів, спеціальних добавок. До останніх належать емульгатори, які сприяють утворенню крапель лакофарбової композиції у воді, стабілізатори дисперсії, загусники, антисептики, біоциди та ін. [3].
Велика різноманітність сполучників для водно-дисперсійних фарб дозволяє створювати на їх основі лакофарбні композиції різного призначення, що відрізняються простотою використання, і швидким висиханням, а відсутність летких розчинників дає можливість віднести ці композиції до категорії екологічно чистих матеріалів.
За даними Н.В.Мережко можемо побачити, що у країнах ЄС частка водно-дисперсійних фарб у структурі виробництва ЛФМ сьогодні становить 80–85 %, а виробництво фарб на основі органічних розчинників не перевищує 10-30% загального обсягу. В Україні частка фарб на основі органічних розчинників зменшилася на 29.1% (з 180,1 тис.т у 2005 р. до 127.7 тис.т у 2012 р.), а частка водно-дисперсійних – зросла на 22.3% (зі 77.6 тис.т у 2005 р. до 94.9 тис.т у 2012 р.) [4].
Найбільшими підприємствами, на яких виготовляються водно-дисперсійні фарби в Україні, є ТОВ «Снєжка Україна», ТОВ СП «Мефферт Ганза Фарбен» (ТМ Düfa), ТОВ «Хенкель Баутехнік Україна» (ТМ Сeresit), ТОВ «Капарол Дніпро» (ТМ Caparol), ТОВ «Тіккуріла Україна» (ТМ Колорит) та ін.. На ринку реалізуються водно-дисперсійні фарби іноземного виробництва Düfa, Feidal, Caparol (Німеччина), Tikkurila (Фінляндія), Sniezka (Польща), Sadolin (Швеція), Marshall (Нідерланди) та ін. [4].
Отже, на сьогодні екологічно безпечні водно-дисперсійні фарби займають лідируючі позиції на ринку ремонтно-оздоблювальних робіт у розвинених країнах світу. Відсутність шкідливих для природи і здоров’я людини випарів під час роботи з цією групою фарб, широка область застосування і можливість створення міцних, довговічних і насичених кольорових покриттів підвищують популярність водно-дисперсійних фарб. В Україні останніми роками також зросли обсяги їх виробництва й застосування.

Список використаної літератури:
1. М.П. Зрезарцев. Товарознавство сировини та матеріалів : навч. посіб. / М.П. Зрезарцев, В.М. Зрезарцев, В.П. Параніч. – К.: Центр учбової літератури, 2008. — 404 с.
2. Лакофарбова промисловість/Водно-дисперсійні ЛФМ індустріального призначення. —№9. —2012. —С. 20
3.Т.Караваєв, В.Свідерській.Порівняльна оцінка властивостей карбонатних наповнювачів водно-дисперсійних фарб/ Товари і ринки. — №2. — 2010. — С.164-170.
4.Н.В.Мережко, О.С.Шульга.Ринок водно-дисперсійних лакофарбових матеріалів в Україні [Scientific World] 2013 | Режим доступу : http://www.sworld.com.ua/index.p....213-001



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Винник К.,Роль водно-дисперсійних матеріалів...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: