Четвер, 28.03.2024, 16:33
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Ухач І., ЙОДНИЙ ДЕФІЦИТ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Ухач І., ЙОДНИЙ ДЕФІЦИТ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ
Ухач І., ЙОДНИЙ ДЕФІЦИТ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:45 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Іванна Ухач,



4 курс, спец. «Харчові технології та інженерія», д.ф.н.,
Наук. кер. – Паламарек К.В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



ЙОДНИЙ ДЕФІЦИТ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ




Проблема йодного дефіциту важлива для всього людства, оскільки на сьогоднішній день півтора мільярди населення Землі проживає в умовах постійного йодного дефіциту. Організм людини недоотримує необхідну кількість йоду, який повинен надходити з води, повітря та продуктів харчування – замість потрібних 150-200 мкг йоду на добу, сучасний споживач отримує лише 40-50 мкг. Це й призводить до, так званих, «йододефіцитних розладів
Згідно з даними світової статистики нестача йоду – найчастіша причина уражень головного мозку і порушень психічного розвитку. Йод – це сировина для утворення гормонів щитоподібної залози, його функція – забезпечення нормального гормонального балансу в організмі. Гормони щитоподібної залози беруть активну участь в розвитку та регуляції функції нервової системи та психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції та кістково-м'язової системи[6, 28 с.].
Історично Західний реґіон України вважається найбільшим ендемічним щодо зоба реґіоном. Однак, за сучасними даними, більша частина населення країни відчуває нестачу йоду в організмі, що може негативно вплинути на стан їх здоров’я, перш за все, через порушення гормональної функції ЩЗ. На сьогодні в Україні нараховується більше 1 млн пацієнтів із захворюваннями ЩЗ. Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська, Тернопільська та Рівненська області потерпають від природного йододефіциту. Особливо збіднені йодом гірські місцевості, де часто випадають дощі та вода стікає у ріки, вимиваючи йод із ґрунту. Тому рівень йоду в продуктах харчування з йододефіцитної місцевості (молоко, яйця, м’ясо, зернові, овочі) знижений[4, 43 с.].
Офіційно близько 25 тис. людей на Буковині мають хворобу щитовидної залози. Але реальна цифра набагато вища. Адже офіційні дані реєструються після звернення пацієнта до лікаря. Чернівчани можуть боротись із ЙД за допомогою харчових продуктів, адже Буковина є досить багатою на річководну рибу, йодовмісні овочі, горіхи, а також деякі гідробіонти.
Важкий ступінь йодного дефіциту може призвести до нестачі гормонів. Це веде до більш серйозних наслідків. Наприклад, до гіпотерозу: людина відчуває загальну слабість, втрачає вагу, з’являються набряки, погіршується пам’ять, діти відстають у фізичному та розумовому розвитку [1,7-8 с.].
Досить велику увагу проблемі йодного дефіциту та його профілактики приділяють у європейських країнах. З початку 90-х років її активно вивчають російські науковці (Дєдов І. І., Герасимов Г. А., Касаткіна Є. П. та інші) [2,17-19].
Таким чином, проблема ЙДЗ не є новою, однак за останні два десятиріччя відбулося суттєве переосмислення її суті, механізмів формування, критеріїв оцінки, медичного та соціального значення, ролі профілактичних заходів. [3,97 с.]
Слід зазначити, що через фізіологічні особливості захворювання щитоподібної залози у жінок зустрічаються майже в десять разів частіше, ніж у чоловіків. А відтак, проблема має додаткові негативні наслідки, адже від стану щитоподібної залози майбутньої матері, особливо на ранніх етапах вагітності, залежить успішність виношування дитини та її майбутнє здоров'я – саме в цей період материнські гормони відповідають за закладку та формування органів і тканин плоду. До щитоподібної залози під час вагітності організм висуває підвищені вимоги. Недостатнє надходження йоду за таких умов негативно впливає на перебіг вагітності і сприяє підвищенню частоти спонтанних абортів, передчасних пологів, мертвонародження, акушерських ускладнень та порушень внутрішньоутробного розвитку плоду 5, 7 с.]
Але не все так трагічно, бо зазначені проблеми можна попередити. Досвід двох десятиріч активних дій світової спільноти щодо подолання йодного дефіциту свідчить про суттєві досягнення у цьому напрямку. Найдоступніший шлях до відновлення «йодового балансу» – це вживання йодованої солі, і нині в такому вигляді споживає цей харчовий продукт майже 80 % населення планети. Дуже прикро, але Україна потрапила до числа п'яти країн із найнижчим рівнем вирішення цієї проблеми (поряд із Пакистаном, Гамбією, Гвінеєю-Бісау та Гаїті).
Давайте приблизно сплануємо, що у нас на столі. Коли включити до меню сніданку одне яйце, 100 г сиру, склянку молока і 100 г хліба, то людина одержить близько 35 мкг йоду. Якщо приготувати обід, до меню якого увійдуть український борщ, гречана каша, помідор або огірок, на десерт - яблука або склянка компоту з фруктів, то кількість йоду в обіді буде дорівнювати 55 мкг. Особливо це важливо для харчування людей, які проживають в Західних регіонах України.
Наш організм - цікава енциклопедія, яку можна вивчати, дивуючись довершеності та доцільності абсолютно всіх його складових. Давайте будувати своє життя розумно, знаючи свої потреби, цілі та корисні можливості оточуючого світу.
Список використаних джерел:
1. Вельтищев Ю. Е. Экологически детерминированные нарушения состояния здоровья детей // Рос. педиат. журн. – 1999. – № 3. – С. 7–8.
2. Герасимов Г. А., Свириденко Н. Ю. Йоддефицитные заболевания. Диагностика, методы профилактики и лечения // Терапевт. архив. – 1997. – № 10. – С. 17–19.
3. Мониторинг программ всеобщего йодирования соли. – М.: 1997. – 97 с.
4. Олійник В. А., Карабун П. М., Мараховський О. В. та ін. Екскреція йоду з сечею у школярів гірських районів Львівської та Чернівецької областей України. // Педіатрія, акушерство та гінекологія. – 1998. – № 4. – С. 47.
5. Паньків В.І. Йододефіцитні захворювання // Практичний посібник. – Київ, 2003. – 70 с.
6. Тронько М.Д. та ін. Йододефіцитні захворювання: діагностика, профілактика та лікування / М.Д. Тронько, В.І. Кравченко, В.І. Паньків та ін.// Методичні рекомендації. – Київ, 2003. – 28 с.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Ухач І., ЙОДНИЙ ДЕФІЦИТ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: