Четвер, 28.03.2024, 21:54
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Базюк Н., ЇЖА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Базюк Н., ЇЖА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ
Базюк Н., ЇЖА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:39 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Базюк Назар,



4 курс, спец. «Харчові технології та інженерія», д.ф.н.,
Наук. кер. – Палагнюк О.І.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



ЇЖА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ




Нині у світі дуже популярним є вживання їжі рослинного походження без термічного обробляння . Це щось схоже на вегетаріанство, але з більшими вимогами до харчування.Зокрема таке харчування передбачає вживання продуктів лише рослинного походження без термічного обробляння.
Люди, які перейшли на таке харчування, вважають, що це альтернативний спосіб здорового існування.Це нова мода, побутує думка, що у світі нова ера, ера іншого ставлення до природи до самого себе.
Дехто вживає їжу без термічного обробляння як радикальний метод, або швидко схуднути й очистити організм від шлаків.Багато хто вважає, що таке харчування - це панацея від усіх хвороб й від ожиріння.Ми вивчили дуже багато літератури про вживання їжі рослинного походження без термічного обробляння, форуми, де люди, які так харчуються в ( називають їх сироїдами), об’єднуються в групи, діляться рецептами, певним досвідом.
Дієтологи вживанню їжі без термічного оброблення, ще не дали однозначної оцінки. Та попри це, єксперти радять включати в раціон більше свіжих овочів та фруктів. Вони допоможуть «пожвавити» будь-яку дієту.
До нетрадиційного харчування люди ставляться обережно. Лікарі гастроентерологи вважають, що цілком відмовитись від термічно обробленої їжі не варто.
Вони згідні з тим, що вживання свіжих овочів та фруктів – корисно, бо немає навантаження на підшлункову залозу. Та повністю відмовитись від вареної їжі не варто, бо продукти рослинного походження не містять в достатній кількості мікроелементів які є в м’ясі.[1, с. 79].
Вегетеріанцям рекомендують, м'ясо можна замінити бобовими (двічі на тиждень вони повинні бути в раціоні).
На думку лікарів – гастроентерологів вживання термічно не обробленої їжі призводить до порушення фізичного, статевого розвитку. Розвивається загальна слабкість, посилюється хронічна втома.
Якщо людина вирішила перейти на вегетаріанство, треба правильно скласти меню, щоб в раціоні були всі необхідні продукти. Враховувати калорійність.
У вегетаріанців і тих, що їдять продукти сирими, навіть у здорових людей може розвинутися дисбіоз ( порушення балансу мікрофлори кишечника), гіповітаміноз та білкова недостатність.
Як доказують вчені таке харчування зменшує ризик деяких видів раку кишечнику, поліпшує відтік жовчі та роботу печінки, попереджує утворення каменів у нирках. Тому рослинна їжа повинна бути в раціоні до 70% із вареною. [2, с. 61].
Вживання їжі без термічного обробляння це – система харчування, близька до вегетаріанства, в якій повністю або майже повністю відмовляються від їжі, що зазнала теплового обробляння ( варіння, смаження, копчення, запікання, приготування на парі тощо).
Сира їжа передбачає харчування молочно - рослинними продуктами без будь якого впливу на них вогню або пари
Вважається, що у такий спосіб харчування допомагає завоювати більшу кількість корисних речовин.
Оскільки під впливом термічного оброблення, контакту з поверхнею посуду енергетична цінність продуктів і доступність необхідних сполук зменшується.[3, с. 221].

Список використаних джерел:
1. Пішак В. П., Радько М. М., Бабюк А. В., Воробйов О. О., Рогозинський М. С., Романів Л. В., Федорова О. Є., Марценяк І. В. Вплив харчування на здоров’я людини: Підручник / За ред. Радька М. М. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2006. 500 с.
2. Карпенко П.О.Передерій В.Г. Гойда Н.Г.Принципи здорового харчування. Посібник для поліпшення якості роботи.— 1998. 24 с.
3. Профілактика в первинних структурах охорони здоров'я // Посібник CINDI — Україна, 1999. - С. 19-60.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Базюк Н., ЇЖА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: