Четвер, 28.03.2024, 18:54
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Синяченко М., ВИРОБНИЦТВО БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Синяченко М., ВИРОБНИЦТВО БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ...
Синяченко М., ВИРОБНИЦТВО БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ...
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:33 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Марія Синяченко,



4 курс, спец. «Виробництво харчової продукції», к. т. н.,
Наук. кер. Чернякова Т.Я.,
Київський кооперативний інститут бізнесу і права,
м. Київ



ВИРОБНИЦТВО БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ЯК СКЛАДОВА СТРУКТУРИ ХАРЧУВАННЯ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ




З виходом країни на новий рівень ринкових відносин змінилась асортиментна політика харчової промисловості, зокрема для закладів ресторанного господарства. Більш жорсткі вимоги споживачів до смакових якостей харчових продуктів при обмеженій сировинній базі та знижені якості вихідної сировини спонукають науковців та виробників до створення сучасного напрямку в промисловості- розробки нових видів комбінованих харчових продуктів з пониженим вмістом жиру, цукру і підвищеною харчовою та біологічною цінністю.
В асортименті таких продуктів перспективним є розробка нових технологічних підходів з використанням традиційних сировинних джерел у поєднанні з новими, що надають продуктам покращених органолептичних властивостей і фізико-хімічних показників.
Здоров’я сучасної людини в значній мірі визначається характером, рівнем і структурою харчування. Головним фактором, який наносить невиправну, на декілька порядків більш сильну, ніж екологічні забруднення, шкоду нашому здоров’ю є порушення структури харчування.
В концепції здорового харчування населення передбачено створення технологічної основи для виробництва якісно нових продуктів, які не тільки задовольняють фізіологічні потреби організму людини в харчових речовинах і енергії, але і які виконують профілактичні і лікувальні функції, а також передбачені міри по зміні структури харчування, розробку технологій виробництва інноваційних продуктів, що відповідають потребам організму, збільшенню частки продуктів масового споживання з високою харчовою і біологічною цінністю. Таким вимогам відповідають функціональні продукти
і сьогодні сектор функціональних продуктів і напоїв має першочергове значення-це найбільш зручна,природна форма внесення і збагачення організму людини мікронутрієнтами: вітамінами, мінеральними речовинами. мікроелементами та іншими мінорними компонентами- наприклад, поліфенолами, джерелом яких служать овочі і фрукти. Функціональні продукти призначені для систематичного вживання у складі харчових раціонів всіма віковими групами населення, понижуючи ризик розвитку захворювань, пов’язаних з харчуванням, які зберігають і покращують здоров’я за рахунок присутності в їх складі фізіологічно функціональних харчових продуктів.
Оптимальною формою харчового продукту, що використовується для збагачення організму людини біологічно активними речовинами, які використовуються будь-яким контингентом споживачів, медициною багатьох країн, виділено безалкогольні напої.
Сьогодні ринок безалкогольних напоїв являється одним з найбільш швидкозростаючих споживчих ринків. Результати аналізу структури харчування населення показали, що за останні роки відбулось суттєве збільшення об’ємів споживання безалкогольних напоїв, вклад яких в загальну енергетичну цінність раціону харчування перевищує 7%.Проведені опитування засвідчили, що серед великої групи безалкогольних напоїв, що сьогодні виробляють вітчизняні заводи та цехи з виробництва безалкогольних напоїв (мінеральна вода, квас, газовані, напої спеціального призначення тощо) майже 30% населення віддає перевагу плодово-ягідним і овочевим сокам як найбільш корисним і смачним.
Асортимент вітчизняних соків, що є сьогодні в торговельній мережі, обмежений; найбільш поширені соки томатний, морквяний, яблучний, виноградний та купажовані. В основному вітчизняний ринок соків та напоїв представлений продуктами імпортного виробника, більшість з яких містять значну кількість консервантів, барвників та інших хімічних добавок.
Тому актуальним для вітчизняної харчової промисловості є завдання щодо розширення асортименту напоїв, особливо напоїв функціонального призначення на основі місцевої традиційної і нетрадиційної сировини. У даному напрямі перспективним є вивчення можливості отримання овочевих соків з пастернаку та селери. За поживними властивостями селера посідає перше місце серед овочевих культур.Цінних харчових і цілющих властивостей селері надає значна кількість складових у корисних для організму людини поєднаннях.
При вивченні хімічного складу традиційних овочевих соків та соків із пастернаку і селери, встановлено, що вміст найбільш важливих мінеральних складових в них значно вищий, ніж у відомих. Тому використання селери і пастернаку, як сировини для отримання овочевих соків, що мають підвищений вміст мінеральних речовин, вітамінів, а в поєднанні з іншими мають гарні органолептичні показники і можуть збагатити харчового раціону є перспективним напрямком розвитку галузі харчових виробництв.
Список використаних джерел:
1.Капрельянц Л.В., Іоргачова К.Г. Функціональні продукти -Одеса: Друк, 2003.-312с.
1.Сімахіна Г.О., Українець А.І. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування: Навчальний посібник для студентів за напрямом 7.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форми навч.-К: НУХТ, 2010.-294с.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Синяченко М., ВИРОБНИЦТВО БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: