Пятниця, 29.03.2024, 07:57
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Стоян М., Україна та Світова організація торгівлі - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Стоян М., Україна та Світова організація торгівлі
Стоян М., Україна та Світова організація торгівлі
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:01 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Марія Стоян,



4 курс, спец. «Міжнародна економіка», д.ф.н.,
Наук. кер. – Бабінська О. В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Україна та Світова організація торгівлі



Світова організація торгівлі – СОТ (WorldTradeOrganization – WTO) виникла в результаті багаторічного становлення й розвитку на основі багатосторонніх домовленостей системи глобальних правил міжнародної торгівлі, спрямованих на створення вільного, передбачуваного і прийнятного для учасників середовища, в якому здійснюються міжнародні економічні зв’язки. Та перш за все, СОТ – правовий та інституціональний фундамент міжнародних багатосторонніх торговельних відносин.
І саме СОТ є організацією, яка формує правила для торговельно-економічної, інвестиційної, податкової, митної політики на глобальному рівні і суттєво впливає на умови економічного співробітництва в рамках регіональних угруповань.
Вступ України до Світової організації торгівлі став важливим та відповідальним кроком на шляху до сталого економічного зростання, а також для формування привабливого іміджу нашої країни на міжнародній арені. Недискримінація, передбачуваність, прозорість процедур та рівноправна торгівля – основні вимоги і в той самий час переваги СОТ, які ведуть до підвищення якості управління як приватними, так і державними підприємствами, а також значно зменшують можливості для корупційних дій на всіх рівнях[2].
10 квітня 2008 року Верховна Рада України ратифікувала Протокол про приєднання України до Марракеської угоди про створення Світової організації торгівлі (підписано в Женеві 5 лютого 2008 року). Протокол про вступ України до СОТ набув чинності 16 травня 2008 року. Тобто 16 травня 2008 року Україна стала членом Світової організації торгівлі[1].
З моменту вступу України до СОТ вона отримала такі переваги:
– одержання режиму найбільшого сприяння в торговельному просторі всіх країн-членів СОТ, тобто одночасне покращення умов торгівлі із більш ніж 150 країнами світу, на частку яких припадає понад 95% світової торгівлі;
– зменшення тарифних і нетарифних обмежень доступу українських товарів на товарні ринки країн-членів СОТ;
– отримання можливості захисту інтересів українських виробників згідно з процедурою розгляду торговельних спорів Світової організації торгівлі;
– набуття офіційного статусу переговорного процесу зі створення зони вільної торгівлі з ЄС;
– скасування квот на експорт української продукції металургії до ЄС[2].
Протягом підготовчого періоду Верховною Радою України прийнято низку законів України, спрямованих на приведення рівня митно-тарифного захисту у відповідність з нормами СОТ[3].
Україна приєдналась до низки секторальних «нульових» домовленостей про зниження ставок на такі групи товарів: сталь, іграшки, деревина, кольорові метали, фармацевтичні препарати, папір, сільськогосподарська техніка, меблі, інформаційні технології, наукове, медичне обладнання, будівельна техніка, дистильовані спирти (останнє через 3 роки після вступу), цивільна авіації (до 2010 року).
Крім того, приєднались до секторальної гармонізації з хімічних товарів (5,5 – 6,5 %), текстилю та одягу (0-17,5 %). Переважна більшість секторальних домовленостей охоплює комплектуючі та сировину для виробництва технологічної продукції, а не товари споживчого вжитку (кінцева продукція)[3].
Продукція, яка належить до секторів наукового, медичного обладнання та інформаційних технологійздебільшого не виробляється вітчизняними підприємствами, або виробляється на рівні застарілих на декілька поколінь технологічних схем, що не відповідає сучасному попиту. Зниження тарифного захисту цієї продукції приведе до позитивних наслідків у зв’язку із збільшенням надходження на внутрішній ринок так званого «інвестиційного імпорту» у ці галузі та сприятиме розвитку внутрішнього ринку в цих сферах.
Відповідно до Угоди про торгівлю текстилем та одягом між Україною та ЄС тарифні ставки України на ці товари вже кілька років як проведені до рівня, що відповідає взятим зобов’язанням СОТ.
Також для окремих видів транспортних засобів запроваджений перехідний період до 2013 року з поступовою зміною ставки ввізного мита з 10% на момент вступу до 5% на кінець перехідного періоду. Для транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, перехідний період тривав до 2010 року з відповідним зниженням ввізного мита з 10% до 8%.
Середньоарифметична ставка кінцевого зв’язаного рівня становить 11,16% для сільськогосподарських продуктів та 4,85% для промислових товарів[3].
Однак, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України прийняла рішення про запровадження спеціального мита на транспортні засоби, що імпортуються в Україну, яке набуло чинності 13 квітня 2013 року.
Спеціальне мито, запроваджене Комісією, застосовується незалежно від ввізного мита, чинного на даний час. Зокрема Комісія запровадила спеціальні мита на транспортні засоби з об’ємом двигуна від 1000 до 1500 куб. см. за ставкою 6,46% від їхньої вартості, та від 1500 до 2200 куб. см. – за ставкою 12,95% від їхньої вартості.
Введення спеціального мита може розглядатися як недотримання Україною своїх зобов’язань перед СОТ. Хоча відповідно до правил СОТ можливо призупинити певні зобов'язання, інші члени СОТ все ж мають право на оскарження законності такого призупинення та/або запровадити заходи у відповідь.
Отже, вступ України до СОТ є важливим кроком у розвитку національної економіки, адже саме ця організація є інструментом, який може і повинен бути використаний самою країною для свого розвитку.
Список використаних джерел:
1. Бябець Н. Загальні засади гармонізації господарського законодавства України відповідно до вимог СОТ/ Бябець Н. [Інтернет – джерело]/ [Режим доступу]:http://kul.kiev.ua/images/chasop/2013_2/399.pdf
2. Данилишин Б. Навіщо Україні СОТ, або що змінилося за 5 років/ Богдан Данилишин [Інтернет – джерело]/ [Режим доступу]:
http://kontrakty.ua/article/55130
3. Зобов’язання України, які містяться у звіті робочої групи з питань вступу до СОТ / [Інтернет – джерело]/ [Режим доступу]:www.me.gov.ua/file/link/114432/file/Zobovyazannia.doc‎

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Міжнародна конкурентоспроможність України » Стоян М., Україна та Світова організація торгівлі
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: