Четвер, 28.03.2024, 13:33
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Павловська А.,ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ОНЛАЙНОВИХ СОЦІАЛЬНИХ СТРУКТУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Соціально-політичні перспективи суспільних трансформацій в умовах глобалізацій » Павловська А.,ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ОНЛАЙНОВИХ СОЦІАЛЬНИХ СТРУКТУ
Павловська А.,ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ОНЛАЙНОВИХ СОЦІАЛЬНИХ СТРУКТУ
conf-cvДата: Понеділок, 23.12.2013, 23:00 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Анастасія Павловська,



3 курс, спец. «Менеджмент організацій», д. ф. н.,
Наук. кер. – Докаш О. Ю.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ОНЛАЙНОВИХ СОЦІАЛЬНИХ СТРУКТУР НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ



Зараз, у всьому світі мільйони людей не уявляють життя без інтернету, впровадження комп’ютерів практично в усі сфери людської діяльності являється на сьогодні, напевно, найбільш наочним результатом науково-технічного прогресу. Тобто комп’ютери викликають зміни в способах виробництва, впливають і на суспільні відносини, змінюючи їх, а також сприяючи появі нових соціальних спільнот. Саме тому дослідження розвитку онлайнових соціальних об’єднань є дуже актуальною проблемою сьогодення.
Соціальна структура - це сукупність взаємозв’язаних і взаємодіючих між собою соціальних груп, спільностей та інститутів, пов’язаних між собою відносно сталими відносинами [4].
Фундаментальним елементом соціальної структури є соціальний статус, який визначає місце особи в групі та суспільстві. Саме з допомогою статусів ми ідентифікуємо один одного в різних соціальних структурах. Мама, дитина, священик, президент, машиніст - усе це є статуси. Знаючи статус особи, розуміємо - хто перед нами і чого від нього очікувати [5].
Онлайн-соціальна структура надає більше свободи тому, що фундаментальним елементом для неї є вже не соціальний статус, а анонімність. В інтернеті людина сама обирає - надавати інформацію про себе чи ні. Можна зробити висновок, що онлайн-соціальна структура надає більше можливостей. Людина, яка працює, наприклад менеджером, в інтернеті може працювати вільно фрілансером, або, людина яка не може знайти роботу, працює в інтернеті.
Для того, щоб виявити агентів соціальних перетворень, необхідно розглянути процеси еволюції соціальних відносин у глобальних телекомунікаційних мережах. Комп’ютерні мережі на початковому етапі свого функціонування були доступні інтелектуальним маргіналам, а також військовим. Під маргіналами маються на увазі програмісти та системні адміністратори, які використовували мережу для пересилки по мережах службової інформації, обмінювалися посланнями, які виходили за своїм інформаційним наповненням за рамки службової проблематики [1, с. 178].
Після того, як в 1991 році інтернет став загальнодоступним, ним поступово почали користуватись прості люди для спілкування між собою в реальному часі. На думку багатьох науковців, дослідників, соціологів, політологів та економістів нашого часу, Інтернет - це одне з великих випробувань нашого суспільства.
Інтернет пропонує широкі можливості для спілкування, в ньому легко знайти людей зі спільними інтересами, хобі та світоглядом. Окрім того, в мережі психологічно значно простіше спілкуватись, ніж при особистій зустрічі. Ці причини обумовлюють створення та активний розвиток онлайнових соціальних груп - людей зі спільними інтересами, котрі спілкуються переважно через Інтернет. Такі товариства поступово відіграють все важливішу роль у житті всього сучасного суспільства. Багато людей використовують інтернет для пошуку людей, які мають таке ж хобі.
Розглянемо причини переходу людей до спілкування в інтернеті. Для початку поставимо питання: «А що можливо в Інтернеті?» [2].
В Інтернеті можливо:
1. Спілкування між людьми, знайомими в реальному житті (Інтернет, як правило, використовується як засіб, зручніший в тих чи інших умовах).
2. Спілкування між незнайомими людьми: а) пошук знайомств, учасники якого бажають перейти до спілкування в реальному житті. Інтернет стає доступним і вкрай легким, в порівнянні з реальним життям. Подібного роду спілкування особливо захоплює людей, що зазнають з тих чи інших причин труднощі при первісному контакті в повсякденній дійсності;
б) спілкування за допомогою мережі, учасники якого не прагнуть або уникають переходу до спілкування в реальному житті.
Особливостями спілкування через Інтернет є:
По-перше, це - анонімність. Незважаючи на те, що іноді можливо отримати деякі відомості анкетного характеру, і навіть фотографію співрозмовника, вони не дають реальної картини особистості. Крім того, часто спостерігається ефект приховування. Наслідком цього є безвідповідальність і безкарність у мережі, тобто користувач може проявити велику свободу висловлювань (аж до образ), передавати неправдиву інформацію, вводити в оману, практично не отримуючи за подібні дії покарання або негативної оцінки.
По-друге – це добровільність. Користувач добровільно створює нові контакти або йде від них, так само може перервати їх у будь-який момент.
По-третє, найчастіше користувач презентує себе по-іншому, ніж в реальному житті, і, сприймаючи свого співрозмовника, домислює, створює його образ, інший від реального. Особистий досвід користувачів з переходу від віртуальних контактів до реальних показує, що, як правило, вони відчувають здивування чи розчарування від невідповідності їх уявлень і реальної особистості.
Можна навести такі причини звернення до Інтернету як засобу спілкування:
1) Недостатнє насичення спілкуванням у реальних умовах. Більшість опитаних оцінюють спілкування в інтернеті як «сурогатне» і вважають за краще реальне спілкування, використовуючи мережу в разі, коли реальні контакти з тих чи інших причин ускладнені. Ця категорія людей легко відмовляється від інтернет-спілкування, відчуває втрату інтересу до нього у разі насичення і задоволення потреби в спілкуванні в умовах реальних контактів.
2) Інтернет-спілкування дозволяє програти і реалізувати будь-яке фантастичне «Я», тобто самореалізуватися в новій якості, не властивій звичним соціальним ролям в реальному житті. З’являється якісно нова маскарадна поведінка і спілкування [3].
3) Інтернет - це великий майданчик не тільки для спілкування, пошуку нової інформації, а ще - спосіб заробляти. Багато фірм відкривають свої веб-сайти для того, щоб онлайнові соціальні групи змогли знайти потрібну для них інформацію чи якісь прилади, не виходячи з дому.
Прикладом цього є американська компанія Marvel Comics, яка перейшла з простого бізнесу в інтернет. Ця компанія спрямована на соціальну групу, яка почала активно розвиватися в інтернеті, фанатів коміксів про супергероїв.
Як вважає відомий російський дослідник мережі Інтернет психолог А.Є. Войскунський: «З психологічної точки зору, людська активність в Інтернеті підпорядкована задоволенню трьох основних потреб: комунікативної (приклади – електронна пошта, «чати», конференції, листи розсилки, групи новин, «гостьові книги», форуми і тому подібне), пізнавальної (приклади - навігація по мережі, пошук конкретної інформації або знайомство з поточними новинами, виявлення уразливих веб-серверів з метою подальшого їх «злому» і тому подібне) і ігрової... До цих видів активності зводяться, врешті-решт, деякі інші поширені види опосередкованої Інтернетом діяльності: наприклад, часто обговорюваний у популярних і наукових виданнях «електронний флірт», як і поширені серед користувачів Інтернету спроби зміни ідентичності - це спілкування, причому з безперечними елементами гри» [6, с. 92].
Причому тут електронний флірт? Це одна з головних причин використання інтернету людьми. Хоча б один раз людина використовувала інтернет для того, щоб познайомитись з новими людьми для подальшого спілкування. Є соціальна група людей, які просто не можуть познайомитись з кимось в реальному світі, тому вони використовують інтернет для цього.
Багато людей вважають, що інтернет - це не реальний світ, і не потрібно серйозно ставитися до того, чого не існує. Інтернет є віртуальною реальністю, яка, безумовно, живе за власними законами, але, як і в реальному світі, в інтернеті «живуть» мільярди людей. Тому, інтернет це реальність, яка всім дає змогу на додаткові можливості.
І одна з цих можливостей - це знайомство в інтернеті. Для нас звично, що познайомитись можна в кафе, на вулиці, на дискотеці, коли з об’єктом своєї симпатії зустрічаєшся щодня. В цих випадках це дає нам можливість оцінювати зовнішність людини, манеру одягу, мовлення, поведінки в суспільстві й вирішувати для себе: сподобалася нам ця людина чи ні. Але, якщо виключити з можливостей знайомства - знайомства в мережі Інтернет, а це мільярди людей зі всіх куточків світу, то вийде, що ви самі замикаєте своє коло спілкування на тисячах, які можуть зустрітися вам в кафе, на дискотеці, в місці вашого навчання або роботи, на вулицях вашого міста. Безумовно, соціальні мережі, в яких сьогодні відбуваються більшість знайомств в інтернеті, не дають можливість побачити людину, її міміку і жести, поговорити з нею, почути тембр і інтонацію її голосу, але навіть якщо багатьом це здається мінусом, насправді, це інколи й плюс знайомства у віртуальному світі. Чому? Тому що, не бачивши обличчя людини, у вас немає можливості спокуситися лише зовнішністю людини, вмінням цієї людини справити перше враження. Адже починаючи знайомство в інтернеті, бачивши перед собою фото людини, ми, насамперед, пишемо їй просте слово: привіт. Нам відповідають, і якщо в людей, що знайомляться в інтернеті, є щось спільне, то це стає помітно з перших слів. Таким чином, саме Інтернет дає можливість розкрити, «побачити» людину зсередини так яскраво і реально, що інколи в реальності за декілька зустрічей так не пізнаєш людину.
Не потрібно відмовляти собі в можливості спілкуватися з друзями і рідними людьми. Також безглуздо, відмовлятися від можливості знайомитися в інтернеті, лише тому, що раніше цього собі ніхто і уявити не міг. Адже вже сьогодні, по всьому світу існують мільйони сімей, які вперше побачили один одного на фотографіях в соціальній мережі, і перші «привіт» написали один одному за допомогою клавіатури. І вони сьогодні вже несамотні й щасливі.
Тому, на мою думку, однією з причин створення онлайнових соціальних структур є прагнення людини до пошуку подібних людей, пошуку нової інформації, хобі, знайомств. Вона пізнає світ соціальних мереж, пізнає спілкування з суспільством через онлайн-сайти. Людині потрібні онлайнові соціальні групи для самореалізації, для того щоб стати кращою. Інтернет - це джунглі, і інколи він нагадує сміттєзвалище інформації. Але деколи в ньому можна знайти справжні перлини.
Список використаних джерел:
1. Якимчук О. Агенти соціальних перетворень та причини розвитку онлайнових соціальних структур / О. Якимчук // Релігія та Соціум. Міжнародний часопис. – Чернівці: Чернівецький національний університет, 2012. - № 2(8). – С. 178 - 184.
2. Шевченко И. О. Интернет-общение (Особенности, типы, причины). / Шевченко И. О. // Материалы 1-й Московской конференции студентов и аспирантов „Психология на пороге XXI века: актуальные проблемы”. Ч. 1. : СГИ, 1999. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http: //psychology.net.ru/ articles/content/1086784143.html
3. История появления глобальной сети интернет [Елетронний ресурс]. – Режим доступу : http: // we-it.net/index.php/set/internet/27-istoriya-interneta
4. Вербець В. В. Соціологія / В. В. Вербець, О. А. Субот, Т. А. Христюк. – К. : Кондор, 2009. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http : pidruchniki.ws/12920522/sotsiologiya/sotsialna_struktura_suspilstva
5. Танчин І.З. Соціологія : навч.посібник / І.З.Танчин. - 3-тє видання, К. : Знання, 2008. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http : pidruchniki.ws/15410104/sotsiologiya/sotsialna_struktura
6. Войскунский А. Е. Психологическая наука в исследовании Интернета / А. Е. Войскунский // Технологии информационного общества. Интернет и современное общество. Материалы Всероссийской объединенной конференции. – СПб, 2000. – С. 91 - 93.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Соціально-політичні перспективи суспільних трансформацій в умовах глобалізацій » Павловська А.,ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ОНЛАЙНОВИХ СОЦІАЛЬНИХ СТРУКТУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: