Четвер, 18.04.2024, 08:52
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Гноянко Ю., РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РИНКУ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Гноянко Ю., РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РИНКУ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ
Гноянко Ю., РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РИНКУ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 18:57 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Юлія Гноянко,





1 курс, спец. “Економічна кібернетика”, д.ф.н.,
Наук. кер. – Добржанська І.М.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці
Наук. Кер.- Городницька Л.В.






РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РИНКУ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ





Суспільство постійно перебуває у творчому пошуку. Бурхливий розвиток інформаційних технологій активно сприяє його інтелектуальній діяльності, яка впливає, в свою чергу, на конкурентноспроможність національної економіки та на розвиток соціуму загалом. Держава, яка опирається на потужний інтелектуальний потенціал, почуває себе в світовому співтоваристві набагато впевненіше.
Раніше тему інтелектуальних послуг досліджували такі вітчизняні вчені як В.Базилевич, М. Ковалева [1], О. Красовська [3], В. Семиноженко [5], О. Ярмак та ін. Однак за межами проведених досліджень залишилися питання додаткового комплексного дослідження об’єктів інтелектуальної власності як унікального стратегічного ресурсу, який забезпечуватиме конкуренто-спроможність виробництва та збереження економічної безпеки країни.
У сучасних умовах глобалізації економіки зі стрімким збільшенням обсягів міжнародної торгівлі різко зросла вигода від використання таких об’єктів інтелектуальної власності, як товарні знаки, фірмові найменування, промислові зразки та інші засоби індивідуалізації товарів і послуг. Наявність зареєстрованих знаків є суттєвою перевагою будь-якої компанії у ділових переговорах, а вартість “розкручених” торгових марок сягає сотень мільйонів доларів США [2, c.28].
Інтелектуальна власність – одна з найважливіших категорій інноваційного менеджменту, що визначає сукупність принципів, методів і форм управління інноваційними процесами. Для України одним із складних завдань активізації інноваційної діяльності є трансформація науково-технічних розробок в інноваційний продукт, тобто проблема комерціалізації науково-технічної сфери та вибору найспритніших способів капіталізації інтелектуального потенціалу. Основний організаційно-економічний механізм вирішення цієї проблеми полягає у створенні спеціалізованих підприємницьких науково-технічних фірм, заснованих власниками інтелектуальної продукції [6, с.14].
Більшість зарубіжних компаній сьогодні особливо інтенсивно нарощують нематеріальні активи з об’єктами інтелектуальної власності. Це відбувається тому, що основна частина необоротних активів швидко старіє фізично і морально, а об’єкти інтелектуальної власності можна використовувати багаторазово без додаткових, вагомих внесків оборотних коштів, застосовувати на власному виробництві, передавати права на їх використання за ліцензійними угодами [4, с.23].
Економіка сучасної України у сфері інтелектуальної власності, на жаль, не зовсім збігається з пріоритетами провідних країн світу і знаходиться у стані деградації. Високий рівень зношення основних виробничих фондів, використання застарілих технологій виробництва, висока матеріаломісткість продукції – все це робить продукцію неконкурентоспроможною на зовнішніх ринках.
У наш час головною умовою зростання конкурентоспроможності продукції є використання творчості і знань. Не зважаючи на те, що наша країна володіє значним інтелектуальним потенціалом, але нажаль вона не придає йому важливого значення. Головною проблемою на сьогоднішній день є те, що інтелектуальний капітал є незахищеним і нераціонально використовується.
Інтелектуальна власність є чудовим способом вирішення багатьох економічних завдань підприємств. Раціональне і цілеспрямоване використання об’єктів інтелектуальної власності дозволить підприємству зайняти вигідну позицію на ринку, використовуючи сучасні технології у виробництві продукції та маркетингову політику, що дозволить передбачати небажані зміни. Разом із іншими ресурсами вона є потужною рушійною силою як окремого підприємства, так і економіки країни загалом. Адже на сьогоднішній день інтелектуальна власність є найважливішим запорукою процвітання підприємства.
Список використаних джерел:
1. Ковалев М. Интеллектуальная собственность в экономике // Экономист. – 2003. - №1. – с. 37-44.
2. Красовська А., Бернадська І. Сучасні тенденції економічного розвитку і охорона прав інтелектуальної власності // Інтелектуальна власність. – 2002. №2-3. -с. 27-29.
3. Красовська О. Знання як сучасна тенденція світогосподарського розвитку / О.Ю.Красовська // Держава та регіони. Сер. Економіка та підприємництво. – 2010. – Вип.2. – 114 с.
4. Морозов О., Маргащук С. Роль об’єктів інтелектуальної власності у конкурентоздатності виробництва // Інтелектуальна власність. – 2008. - №4. - с. 22-26
5. Семиноженко В. Інтелектуальна економіка: майбутнє України // проблеми науки. – 2001. – №6. – с. 2-6.
6. Федулова Л. Нова роль інтелектуальної власності // Інтелектуальна власність. – 2008. – с. 10-19.



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Гноянко Ю., РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РИНКУ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: