Пятниця, 29.03.2024, 00:44
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Дуткович Ю., СФЕРИ НЕБЕЗПЕК ТА ЗАГРОЗ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Дуткович Ю., СФЕРИ НЕБЕЗПЕК ТА ЗАГРОЗ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
Дуткович Ю., СФЕРИ НЕБЕЗПЕК ТА ЗАГРОЗ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 18:54 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Юлія Дуткович.





3 курс, спец. «Фінанси», д.ф.н.
Наук. кер. – Руснак Л. Р.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці
Наук. Кер.- Городницька Л.В.






СФЕРИ НЕБЕЗПЕК ТА ЗАГРОЗ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ





В Україні на даний час доволі серйозної актуальності набула така проблема, як забезпечення безпеки діяльності суб’єктів господарської діяльності. Актуальність самої проблеми економічної безпеки вимагає створення на кожному підприємстві власної системи безпеки. Однак велика кількість підприємств (особливо малого та середнього бізнесу) не мають ні системи, ні стратегії, ні спеціальних служб для її забезпечення.
Система забезпечення економічної безпеки пов’язана з вирішенням комплексу завдань економічного, правового і правоохоронного характеру, захистом економічних інтересів і прав власності підприємств.
Економічна безпека підприємства – це стан захищеності життєво важливих інтересів підприємства від реальних і потенційних джерел небезпеки або економічних загроз. Головними завданнями управління системою економічної безпеки підприємства є випередження та передбачення можливих загроз, що призводять до кризового стану, а також проведення антикризового управління, яке спрямоване на виведення підприємства з кризового стану; мінімізація зовнішніх і внутрішніх загроз економічному стану суб’єкта підприємництва.
Проблема забезпечення економічної безпеки суб’єктів господарської діяльності входить до розряду пріоритетних, що обумовлено такими причинами: зростанням злочинності у країні; необхідністю реструктуризації бізнесу на базі найновітніших інформаційних технологій, що сприяють появі інформаційно-обчислювального та телекомунікаційного обладнання, яке вимагає особливого захисту; збільшенням випадків рейдерських атак на підприємства; необхідністю підвищення конкурентоспроможності підприємства. Останнім часом витрати підприємств на створення систем безпеки невпинно зростають, що також підтверджує неможливість стабільної діяльності підприємства без забезпечення надійного рівня його безпеки. Як свідчить практика, співвідношення витрат, здійснених до моменту настання негативної події та завдання шкоди підприємству, і витрат на ліквідацію наслідків загрози та відновлення майна і ресурсів дорівнює 1/15 [2].
Напрямами посилення економічної безпеки господарюючих суб’єктів повинні стати:
• підвищення їх фінансової стійкості та незалежності;
• посилення конкурентоспроможності технологічного потенціалу;
• раціоналізація системи управління фінансами;
• підвищення рівня кваліфікації персоналу та повноцінне використання його інтелектуального потенціалу;
• високий рівень екологічності роботи, мінімізація руйнівного впливу результатів діяльності на стан навколишнього середовища;
• поліпшення правової захищеності усіх аспектів діяльності;
• надійний захист інформаційного середовища суб’єкта, його комерційної таємниці та досягнення високого рівня інформаційного забезпечення роботи усіх його служб;
• забезпечення безпеки персоналу, капіталу, майна та комерційних інтересів [3].
Виконання кожного перерахованого напряму дає можливість досягнути мети економічної безпеки суб’єкта господарської діяльності та найбільш ефективно використовувати її елементи.
Для того, щоб забезпечити власну безпеку підприємство повинно мати такі засоби: технічні (охороно-пожежні системи, відеоапаратура); інформаційні (комп’ютери, захисні мережі і сама інформаційна продукція); організаційні (створення спеціалізованих підрозділів чи структур, які забезпечуватимуть безпеку підприємства); фінансові (без яких функціонування системи безпеки буде неможливим); кадрові (достатня кількість персоналу, який займається питаннями безпеки, його професіоналізм); правові; інтелектуальні (залучення висококваліфікованих спеціалістів і науковців дозволяє запроваджувати нові системи безпеки).
Вказані засоби потребують не одночасного запровадження, а комплексного поетапного їх застосування.
Під загрозою діяльності суб’єкта підприємництва можна розуміти потенційні чи реальні дії певних осіб (юридичних чи фізичних), здатні нанести конкретному суб’єкту матеріальної або моральної (шкодити іміджу суб’єкта) шкоди [1, с.18].
Найбільш поширеними загрозами, які надходять від персоналу є: непрофесійна його діяльність (особливо на низовій ланці виконавців); шахрайство з фінансовими ресурсами та майном, фінансовими інструментами, пластиковими платіжними засобами; крадіжки різного роду; фальсифікація документів, касових та бухгалтерських книг, договорів, сум на банківських рахунках; підроблення документів; несанкціоноване поширення інформації; «відкати» при проведенні операцій; створення конфліктних ситуацій в колективах та ін.
Практика забезпечення безпеки підприємницької діяльності показує, що основними причинами формування загроз в діяльності і поведінці персоналу суб’єктів підприємництва є:
• низький рівень професійної підготовки працівників;
• низький стан виховної та профілактичної роботи в установах суб’єктів підприємництва;
• недосконала система заробітної плати та стимулювання праці персоналу;
• порушення правил кадрової роботи;
• психологічні та комунікаційні особливості працівників;
• низький стан трудової і виробничої дисципліни, слабка вимогливість керівного складу суб’єктів підприємництва до персоналу [1, с.20].
Головною метою забезпечення економічної безпеки підприємства повинно бути створення основи для подальшого зростання його економіки, а також досягнення максимальної стабільності його функціонування. В умовах непередбачуваної цінової кон’юнктури це особливо актуально.
Отож, надійна економічна безпека підприємства можлива лише за системного і комплексного підходу до її організації. Ця система забезпечує можливість розробити тактику і стратегію розвитку підприємства, оцінити його перспективи зростання, зменшити наслідки фінансових криз і негативного впливу нових загроз та небезпек.

Список використаних джерел
1. Зубок М. І., Рубцов В.С., Яременко С. М., Гусаров В.Г., Чернов. Економічна безпека суб’єктів підприємництва: Навч. пос. / М. І. Зубок – К.: Міжнародний фонд соціальної адаптації, 2012 – 222 с.
2. Коробчинський О. Л. Методика формування системи економічної безпеки підприємства [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://masters. donntu.edu.ua/2011/iem/kuzenkova/library/statya4.htm.
3. Худолій Л. М. Складові економічної безпеки суб’єктів господарської діяльності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy. nayka.com.ua/index.php?operation=1&iid=455.



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Дуткович Ю., СФЕРИ НЕБЕЗПЕК ТА ЗАГРОЗ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: