Четвер, 28.03.2024, 21:27
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Гринюк О., Івасюк А., ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Гринюк О., Івасюк А., ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ...
Гринюк О., Івасюк А., ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ...
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 11:31 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Гринюк Олександра, Івасюк Аліна,





5 курс, спец. «Менеджмент організацій», д.ф.н.
Наук. кер. – Соколюк О.В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
М.Чернівці






ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ





Сьогодні від ефективності інвестиційної політики залежать стан виробництва, положення і рівень технічної оснащеності основних фондів підприємств народного господарства, можливості структурної перебудови економіки, вирішення соціальних і екологічних проблем. Інвестиційна діяльність є вагомим і немало важливим показником економічної діяльності держави. Інвестиційна діяльність представляє інвестиційний процес в реальних умовах, з акцентом на організаційні засади його реалізації та управління цим процесом.
Проблемам інвестиційної діяльності присвячені роботи багатьох науковців. Зокрема, такі дослідники як І. А. Бланк, Н. В. Сичова, А. В. Череп об’єктами своїх досліджень визначали інвестиційну діяльність, що впливає на сучасний стан економіки та економічних відносин як окремого виду підприємницької діяльності, так і країни в цілому. Однак все більшої актуальності набуває питання інвестиційної діяльності у розрізі регіону.
Для того, щоб краще зрозуміти поняття «інвестиційна діяльність», доцільно навести декілька його визначень.
Інвестиційна діяльність – це сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб та держави щодо реалізації інвестицій. Вона здійснюється на основі:
• інвестування, яке здійснюється громадянами, недержавними підприємствами, господарськими асоціаціями, а також громадськими та релігійними організаціями;
• державного інвестування, яке здійснюється органами влади та управління України, а також державними підприємствами та установами;
• спільного інвестування, яке здійснюється громадянами та юридичними особами України та інших держав [1].
Відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності поняття "інвестиційної діяльності" визначаться ширше. Це діяльність, пов'язана з придбанням і реалізацією необоротних активів, а також із здійсненням фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів [2].
Бланк І.А. визначає інвестиційну як процес організації інвестування в реально існуючих у країні умовах господарювання [3].
Забезпечення сприятливого інвестиційного клімату в Україні залишається питанням стратегічної важливості, від реалізації якого залежить соціально-економічна динаміка, ефективність залучення в світовий поділ праці, можливості модернізації на цій основі національної економіки.
Україну можна вважати інвестиційно привабливою країною для інвестування, опираючись на такі фактори:
− наявність високого природо-ресурсного потенціалу;
− культурна спорідненість з іншими європейськими та північноамериканськими країнами;
− високий рівень освіти населення і належна професійна підготовка.
Що ж стосується Чернівецької області, то обсяг внесених інвестицій в економіку у формі акціонерного капіталу на початку жовтня 2011 становив 62,7 мільйонів доларів.
Інвестиції надійшли з 44 країн світу. До найбільших країн-інвесторів входили: Кіпр, Туреччина, Велика Британія, Італія, Ізраїль, Німеччина, Румунія, Віргінські острови (Британські), Франція, США, Естонія, Сейшельські острови та Польща, на які припадало 92,5% від загального обсягу інвестицій.
Як повідомляє головне управління статистики в Чернівецькій області, провідне місце за обсягами прямих інвестицій утримують підприємства міста Чернівців - 28 мільйона доларів США (44,6% від загального обсягу інвестицій в область). Серед районів області найбільші обсяги іноземних інвестицій зосереджені на підприємствах Кіцманського району - 16,5 мільйонів доларів (26,3%) [4].
В 2011 році обсяг капітальних інвестицій складав майже 938 млн.грн., що в порівнянні з 2010 роком на 20 млн грн. менше.
Прямі іноземні інвестиції станом на 1 жовтня 2010 року складали 63 млн дол. США, а в 2011 році вже 63,4 млн дол. США.
Та незважаючи на таку, на перший погляд, оптимальну ситуацію, у Чернівецькій області існують і деякі проблеми в сфері інвестиційної діяльності, а саме:
• неврегульованість нормативно-правового поля у сфері залучення іноземного капіталу та захисту прав інвесторів;
• відсутність економічних стимулів для іноземних інвесторів;
• нерівномірність розподілу іноземних інвестиційних ресурсів у територіальному розрізі;
• наявність ризиків дестабілізації на валютному ринку.
Основними завданнями керівництва міста області стали наступні: формування позитивного інвестиційного іміджу області шляхом видання буклетів рекламного характеру про інвестиційний, економічний потенціал області, прийняття участі в міжнародних інвестиційних форумах, поширення інформації про ділові та інвестиційні можливості регіону через засоби масової інформації і мережу Інтернет; упровадження в районних державних адміністраціях механізму якісного обслуговування інвестора за принципом «єдиного інвестиційного вікна»; залучення іноземних інвестицій у пріоритетні сфери розвитку регіону шляхом застосування нових інструментів сусідства і партнерства [5].
Нажаль, ситуацію в сфері інвестиційної діяльності в Україні не можна назвати сприятливою. Вона характеризується загальною економічною нестабільністю, нестабільністю законодавства, не достатньо розвинутою банківською системою та браком фінансових ресурсів всередині країни, але можна з впевненістю відмітити, що саме Чернівецька область має відмінний економічний потенціал для подальшого розвитку. Отже, можна зробити дещо оптимістичний висновок, що українська економіка знаходиться на шляху до повної реалізації свого потенціалу, та однією з необхідних передумов стимулювання цього процесу є професійна організація планування та здійснення інвестиційних проектів.

Список використаної літератури:
1. Майорова Т.В. Інвестиційна діяльність: [навч пос.]/ Т.В.Майорова. Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 376 с.
2. Постанова Кабінету Міністрів "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора, від 30.01.97, № 112.
3. Бланк І.А. Інвестиційний менеджмент: [підручн.]/І.А.Бланк. Київ, 1995. – 203 с.
4. «Чернівецька область отримала 62,7 мільйонів доларів іноземних інвестицій»/ Електронний ресурс http://vidido.ua/index.p....otrimuj
5. Чернівецька обласна державна адміністрація. Офіційний сайт/ Електронний ресурс www.oda.cv.ua



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Гринюк О., Івасюк А., ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: