Пятниця, 19.04.2024, 14:11
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Кратюк Д., Сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Кратюк Д., Сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму
Кратюк Д., Сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 20:49 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Кратюк Діана,



3 курс, спец. «Міжнародна економіка», д. ф. н.
Наук. кер. – Козменко В. М.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці



Сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму



Туристична індустрія виступає потужним соціально-економічним і політичним чинником, що визначає розвиток економіки і політику багатьох країн і регіонів світу. Імідж країни у світі та її роль у міжнародній торгівлі багато в чому визначаються станом і рівнем конкурентоспроможності сфери міжнародного туризму.
Також туризм є найбільш динамічною формою міжнародних послугових відносин. Операції міжнародного туризму являють собою вид діяльності, спрямованої на надання різного виду туристичних послуг і товарів туристичного попиту з метою сприяння задоволення широкого кола культурних і духовних потреб іноземного туриста.
За міжнародною статистикою, туристом є будь-яка людина, яка тимчасово відвідує іншу країну з будь-якою метою, крім професійної діяльності, що оплачується в цій країні. У міжнародній економіці туристами вважають осіб, які провели за кордоном понад 24 години. В іншому випадку їх вважають екскурсантами [5].
Аналіз останніх досліджень та публікацій сфери туризму засвідчив про значний інтерес науковців різних галузей до цієї проблематики. Зокрема, серед українських дослідників цими питаннями займалися М. П. Афанасьєв, О. О. Любіцева, В. Ф. Кифяк, І. Ю. Мальська, І. Г. Смирнов, Л. М. Устименко, В. В. Худо.
Мета написання роботи полягає у дослідженні сучасних тенденції розвитку міжнародного туризму.
Предмет дослідження – міжнародний туризм. Об’єкт дослідження - тенденції розвитку міжнародного туризму.
В першій половині 2012 року близько 467 мільйонів туристів подорожували по всьому світу. За підсумками року обсяг міжнародного туризму досягне одного мільярда туристів. Про це свідчать дані Всесвітньої туристичної організації ООН (UNWTO), до якої входить близько 160 країн. [5]
Незважаючи на побоювання з приводу світової економіки, попит на туристичні послуги продовжує демонструвати стійкість. Так, число міжнародних туристів у всьому світі виросло на 5%, або 22 млн. чоловік, в період з січня по червень 2012 року з порівнянні з аналогічним періодом 2011 року.
Фахівці Всесвітньої туристичної організації визначили п’ять най перспективніших видів туризму XXI столітті:
1. Круїзи - один із найперспективніших та бурхливо зростаючих видів туризму. Якщо на початку 1980 р. кількість “круїзних” туристів складала 1,5 млн. осіб, то сьогодні - 10 млн., і їхня кількість постійно зростає.
2. Пригодницький туризм - для любителів гострих відчуттів. Постійно зростає попит на сходження на найвищі вершини світу та екскурсії по морських глибинах. Наприклад, у 2006 р. понад 2млн туристів відвідали глибини морів та океанів, а прибуток організаторів подорожей дорівнював близько 147 млн дол.
3. Культурно-пізнавальний туризм - активно розвиватиметься в Європі, Азії, Близькому Сході, відповідно, зросте значення охорони пам’яток культури.
4. Діловий туризм - набув активного розвитку і розвиватиметься в майбутньому, що пов’язано зі швидкими темпами розвитку світової економіки, поглибленням політичних та економічних зв’язків між державами світу. За оцінками Всесвітньої ради ділових подорожей і туризму (World Travel and Tourism Council, WTTC), за 2010 рік обсяг ділових поїздок у всьому світі складає $ 819 млрд. Це на 1,8% менше, ніж роком раніше.
5. Космічний туризм - за даними американських фахівців, забезпечить щорічний дохід у розмірі 10 млрд. доларів США [2, с.93].

Сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму мають позитивний характер. Проаналізовані дані свідчать про те, що туристична галузь економіки активно розвивається: зростає кількість туристичних прибутків у світі загалом і у всіх туристичних макрорегіонах. Також завдяки такому розвиткові даної галузі, створюються нові робочі місця у сфері туризму, і їх кількість постійно зростає, що частково вирішує проблему в сфері зайнятосты населення, збільшуються прибутки від туризму. Проте існує ряд проблем галузі, вирішення яких суттєво прискорить розвиток туристичної сфери, таких як:
- відсутність розгалуженої системи інформаційно-рекламного забезпечення діяльності галузі та туристичних представництв за кордоном;
- відсутність цивілізованих умов перетину кордону та несприятливий візовий режим для іноземних туристів;
- податкове законодавство, що не сприяє вкладенню інвестицій в інфраструктуру туризму та санаторно-курортний комплекс;
- недоліки в системі регіонального управління;
- проблема тіньової економіки [3,c. 141].
Оскільки міжнародний туризм можна однозначно розглядати і як самостійну економічну діяльність, і як міжгалузевий комплекс, то коливання витрат туристів неодмінно призведуть до відповідних змін у доходах, виробничому секторі економіки, зайнятості тощо. Отже, непрямий вплив визначається генеруванням економічної активності суміжних галузей економіки шляхом послідовних етапів використання туристських витрат.
Позитивний вплив міжнародного туризму визначається його економічними функціями, а саме: створення доходу, генерування виробничих галузей економіки, стабілізація платіжного балансу, підвищення зайнятості населення через створення додаткових робочих місць. Показники зовнішньоекономічної ефективності у сфері міжнародного туризму залежать від рівня розвиненості індустрії туризму, використання в повному обсязі внутрішнього туристського ринку, стабільності політичної та економічної ситуації в країні.
Прогнози ЮНВТО щодо збільшення кількості туристських прибуттів мають стати стимулом до вдосконалення туристської політики з метою подолання негативного економічного впливу міжнародного туризму.
Також за прогнозами ЮВНТО в 21 ст. відбуватиметься справжній «бум подорожей». Проте час, який люди змогли б виділити на власний відпочинок, буде скорочуватися, особливо це стосується основних ринків – поставників туристів. Те саме можна спостерігати по дослідженням “Impact of Tourism” («Вплив туризму»), також представленими на конференції в Лісабоні: подорожуючі 21 ст. будуть “багаті на гроші, але бідні на час”. В результаті таикх прогнозів, мандрівники шукатимуть такий туристичний продукт, який включатиме в себе можливість отримати якнайбільше задоволення за невеликий проміжок часу. А отже, на туристичному ринку будуть популярнми тематичні парки, круїзні подорожі, так звані сьогодні «євротури» та тури вихідного дня, оскільки люди матимуть змогу відвідати декілька місць за невеликий строк часу.
Список використаної літератури:
1. Пресс-релиз. Рост европейского туризма превзошел ожидания [Электронный ресурс]. − Режим доступа: http://media.unwto.org/ru....daniya.
2. Ринейська Л.С. Туризм як перспективна галузь сучасного міжнародного бізнесу//Світове господарство і міжнародні економічні відносини. – 2009. - №1. – с.90-93.
3. Смаль І. В. Глобальний і регіональний вектори розвитку туризму // Географія в нформаційному суспільстві.-2008. – Т. 4. – с.139-141.
4. Федулова Л.І. Інноваційні контури розвитку туризму//Актуальні проблеми економіки. – 2009. - №6. – с.137-147.
5. http://statistics.unwto.org/
 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Туризм як складова сталого розвитку економіки України » Кратюк Д., Сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: