Четвер, 18.04.2024, 04:34
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Манюк Х., ВПЛИВ ФІНАНСОВО – ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Манюк Х., ВПЛИВ ФІНАНСОВО – ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ ...
Манюк Х., ВПЛИВ ФІНАНСОВО – ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ ...
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 20:34 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Христина Манюк



5 курс, спец. «Менеджмент», д.ф.н,
Наук. кер. – Дронь Є.В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці



ВПЛИВ ФІНАНСОВО – ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ТУРИЗМУ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ



Туризм є видом діяльності, що має важливе значення в житті людей і сучасних суспільств. Туристична галузь є важливим чинником стабільного й динамічного збільшення надходжень до бюджету, істотного позитивного впливу на стан справ у багатьох галузях економіки (транспорт, торгівля, зв’язок, будівництво, сільське господарство тощо). А також сприяє підвищенню зайнятості населення, розвитку ринкових відносин, міжнародному співробітництву, залученню громадян до пізнання багатої природної та історико-культурної спадщини краю, збереженню екологічної рівноваги.
Дослідженням сучасного стану туристичної галузі займається ряд вітчизняних та зарубіжних вчених як в Україні так і в світі: зарубіжні – Г.Харріс, А.Аслан, М.Ставенга, Е. Пузакова, Д. Люнберг, Т.Пауерз, К. Кац, В. Честнікова, Г.Долматов, Ю. Волков, А.Алесандрова та інші, вітчизняні – О.Любінцева, І.Школа, В. Кифяк А. Виноградська, В.Федорченко, В.Кравців В.Г. Герасименко, А.П. Дурович, В.А. Квартальнов, І. Зоріна, Я. Варшинської, А. Ягельського, М. Крачило, та інші.
Суттєвим фактором впливу на функціонування та розвиток туризму в Чернівецькій області стала світова фінансово-економічна криза. Взагалі туристична сфера достатньо чутливо ставиться до різного роду несприятливих проявів, які мають економічний, кліматичний, політичний та інший характери.
Основним показником туристичної діяльності є кількість туристів, обслугованих суб’єктами туристичної діяльності в Чернівецькій області, їх динаміка має вигляд: за період 2008-2011 років спостерігається тенденція зростання кількості обслугованих туристів та обсягів туристичних послуг. За 2008-2011 роки – значне зменшення по всіх показниках туристичної діяльності, окрім обсягу наданих туристичних послуг та платежів до бюджету, що пов’язано із знеціненням гривні по відношенню до іноземних валют та значним рівнем інфляції.
Кількість туристів, що відвідали регіон у 2011 році становить за рік 48365 чоловік. Що стосується іноземних туристів, то їх кількість збільшилася у 2010 році 4082, в 2011 році зменшилася на 1878 осіб. Туристи – громадяни, які виїджали за кордон у 2011 році складає 20456 осіб. Кількість екскурсантів, що відвідали регіон становить у 2010 році – 6268, проте в 2011 році скоротилась 5090 осіб. Дільність готелів та ресторанів в докризовий період складає 75 %, та в період кризи 60 %. Що стосується економічної діяльності в сфері культури та спорту, відпочинку і розваг в докризовий період складає 90 % в період кризи 97 % [2].
На сьогодні потребує фінансової підтримки з боку держави розвиток
сільського зеленого туризму в Чернівецькій області.
Система зовнішньоекономічниз зв’язків Буковини має стійкі тенденції до
зростання та пожвавлення економічної активності суб’єктів господарювання. Але поряд з наявністю значних потенційних можливостей розширеня зовнішньоекономічних зв’язків існує коло проблем, що створюють бар’єри та перешкоди для функціонування системи зовнішньоекономічних зв’язків області. Чернівецька область має сприятливі природно – географічні та
соціально–економічні фактори і слабо виражений вплив стримуючих факторів для розвитку системи зовнішньоекономічних зв’язків. Результатом цих дій стануть позитивні структурні зрушення в структурі господарства регіону.
Власне відсутність державної підтримки під час фінансової кризи негативно вплинула на туристичну сферу. Туризм, як і інші складові економіки України, потребує ряду заходів для підтримки своєї діяльності. Але на теперішній час, коли держава відчуває гостру нестачу коштів, необхідних для подолання кризових явищ, впровадження таких пільг несхвально приймається з боку податкових та фінансових органів держави. Відповідно представники туристичної сфери, використовуючи недосконалість державного контролю за сплатою податків, ухиляються від їх сплати, намагаючись компенсувати втрати, які вони несуть під час кризи.
Підсумовуючи матеріал, можна зазначити, що сьогодні розвиток туризму Чернівецької області знаходиться на етапі, коли необхідно активізувати дослідження традиційних і нових сегментів ринку, попиту споживачів, інформаційних технологій та управлінських методик. Також потрібно здійснювати подальше спрощення адміністративних та податкових обмежень у сфері туризму. За такого підходу розвиток туризму стимулюватиме розвиток багатьох галузей, безпосередньо з ним пов'язаних. Саме тому, на нашу думку, туризм повинен поступово зайняти вагоме місце в економічній структурі Буковини.
Список використаних джерел:
1. Головне управління статистики у Чернівецькій області [електронний
ресурс] – http://www.cv.ukrstat.gov.ua
2. Туризм, відпочинок та санаторно-курортне лікування в області [Текст] / Статистичний збірник / Державний комітет статистики України. – Чернівці, 2011. – С. 8-15.

 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Манюк Х., ВПЛИВ ФІНАНСОВО – ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: